Recenzie articol Business History - Business history as history

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Engleză
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1904
Mărime: 20.07KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Articol recenzat:

Nr. Franco Amatori, Business History: Business history as history, Vol. 51, No. 2 (March, 2009), pp. 143-156

1. Rezumat articol

Articolul recenzat are ca subiect definirea si abordarea istoriei afacerilor, savantii din domeniu lucrand la dezvoltarea explicatiilor teoretice ale cresterii intreprinderii de afaceri. Înțelegerea dezvoltării istoriei afacerilor ca o disciplină care merită propriile sale obiective, teorii și metode este adesea înțeleasă ca o tranziție, istoria afacerii avand patru axe de dezvoltare in ultima jumatate a secolului:

- răspândirea democrației în întreaga lume;

- schimbările tehnologice rapide ale erei informaționale;

- globalizarea finanțelor, producției și comerțului;

- răspândirea capitalismului orientat spre piață.

Importanța analizei rezidă în acceptare profundă a tuturor tipurilor de abordări și direcții de cercetare a acestui domeniu, de la economisti la academicieni si cercetatori, dar si tineri care ar trebui sa studieze ce considera ca le este util ascultandu-si instinctele bazandu-se pe inovatie. Catre ce se indreapta istoria afacerii? Este o intrebare care indiferent de context sau vremuri, raspunsul va fi acelasi: Oriunde vrea, neexistand o instant care sa determine directia ei.

Conceptul de istoria afacerilor provine din doi termeni abordand durata (istorie) si compania (business) aceasta din urma pentru a functiona trebuie sa aiba indicatori precum: managementul, functii, indicatori de performanta asa cum au fost interpretati de economistii Riccardo Bachi si Franco Modigliani

Scopul articolului este acela de a scoate in evidenta cat de importante sunt abilitatile de interpretare a indicatorilor de performanta propunând câteva explicatii si indrumari în contextul unui domeniu activ si a aspectelor dificile intampinate in practica.

În prima parte a articolului este efectuată o scurtă trecere prin istoria afacerilor teoretizata de Alfred Chandler, Richar Whittington, conceptele teoretice fiind explicate prin experienta autorului articolului, Franco Amatori, in cadrul Scolii de afaceri pentru manageri. Ce înseamnă pentru Franco Amatori sa fii un istoric în domeniul istoriei afacerilor? In cartea scrisa cu Andrea Colli, a definit istoria ca fiind capacitatea de a plasa firma italiană în contextul națiunii unificate care Italia a devenit abia în 1861. De asemenea, lecțiile proaste pe care ierarhia politică le-au transmis antreprenorilor italieni obișnuiti cu monopolurile, favoritismul statului, și o lipsă generală de respect pentru reguli au fost determinate de contextual politic si social al momentului respectiv. Sa fii istoric înseamnă sa explicit rolul determinant pe care l-au jucat instituțiile politice și juridice în anii 60 și 70 cum a fost cazul Italiei si ca indifferent de model, este nevoie ca o afacere sa facă față impactului diverselor revoluții industrial.

În continuare, dezbaterea este dominată de contextul globalizarii, profesor fiind, ideea ce sta la baza cursulul sau fiind preluata de la Raymond Vernon. Pe de-o parte studentilor li s-a aratat o perspectiva perspectivă globală pentru că am studiat SUA, Europa, Japonia, definita cândva ca lumea a treia, precum și noii giganți, China și India. Cursul de Istoria afacerilor a fost țesută împreună cu aspectele macroeconomice, tehnologice, politice și istorii socio-culturale, prin intelegerea fenomenelor contemporane prin exemple si modele din trecut (relatia afaceri - Guvern japonez in anii 1950, rolul Razboiulu Civil in evolutia afacerii americane). Pe de alta parte, istoria trebuie sa fie o disciplină care deschide drumuri în universități si care sa permite să explicăm cu mândrie altora exact cine suntem, sa rămânem fideli principiilor noastre avand in vedere cuvinte-cheie precum: independenta, relevanta, utilizarea surselor, recompunerea, continuitate si schimbare, identitate.

Preview document

Recenzie articol Business History - Business history as history - Pagina 1
Recenzie articol Business History - Business history as history - Pagina 2
Recenzie articol Business History - Business history as history - Pagina 3
Recenzie articol Business History - Business history as history - Pagina 4
Recenzie articol Business History - Business history as history - Pagina 5
Recenzie articol Business History - Business history as history - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Recenzie articol Business History - Business history as history.doc

Alții au mai descărcat și

New Year Around The World

Introduction: Hello all. Thank you for being here. My name is ***** and I’m a student at the Technical University of Cluj-Napoca. Did you know...

Prezentare a Mediului de Afaceri Argentinian

INTRODUCTION Essential facts about Argentina Geert Hofstede analysis over Argentina and the Latin American countries BUSINESS ETIQUETTE...

Ai nevoie de altceva?