Medicamentele si Sarcina

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest seminar prezinta Medicamentele si Sarcina.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Farmacie, Medicina

Extras din document

De-a lungul anilor, multe femei au invatat despre efectul devastator al unor medicamente luate In timpul sarcinii asupra bebelusului lor. In zilele noastre, accesul facil la informatie a scazut semnificativ numarul unor astfel de tragedii.

Lumea medicala cunoaste foarte bine tragedia datorata thalidomidei - un medicament care a tras semnalul de alarma asupra vulnerabilitatii fatului la actiunea medicamentelor administrate pe perioada sarcinii. Thalidomida este un sedativ care s-a dovedit ca ar ajuta la ameliorarea greturilor matinale de care sufera majoritatea viitoarelor mamici.

Drept urmare, intre anii '50 - '60 a fost prescris miilor de femei insarcinate din toata lumea. S-a constatat apoi cu stupoare ca acest medicament produce malformatii congenitale severe la fat, mai ales daca este luat la inceputul sarcinii, cand are loc formarea membrelor si a majoritatii organelor bebelusului. In prezent, pe glob sunt mai mult de 5000 de supravietuitori cu probleme datorate thalidomidei.

Din fericire, astazi, mesajul este foarte clar! Toate femeile insarcinate trebuie sa fie extrem de prudente si daca este posibil - sa nu ia nici un fel de medicament pe perioada sarcinii. Cu toate astea si gravidele sunt la fel de susceptibile ca toata lumea sa sufere de o boala acuta (o infectie, de exemplu) sau cronica (precum astmul bronsic). Trebuie sa stii ca in astfel de conditii, sub supraveghere medicala, exista medicamente care pot fi administrate si in sarcina.

Ce traverseaza placenta si cand?

Majoritatea problemelor apar la medicamentele care traverseaza placenta si ajung la bebelus. Acele substante care traverseaza placenta si determina anomalii fetale se numesc teratogene.

Trebuie sa stii ca exista o susceptibilitate la actiunea agentilor teratogeni (anumite medicamente, droguri, radiatii ionizante, unele infectii etc.). In primele doua saptamani de sarcina (faza de pre-organogeneza) se pare ca embrionul este rezistent la actiunea factorilor teratogeni, insa expunerea semnificativa poate fi letala. Intre saptamanile trei si opt de sarcina se situeaza perioada de maxima susceptibilitate la actiunea agentilor teratogeni, intrucat acum se formeaza organele vitale (organo-geneza).

Acum se produc majoritatea malformatiilor fetale (desi mai putin de 1% dintre malformatiile congenitale se datoreaza medicamentelor cu efect teratogen).

Intre noua si 38 de saptamani, fatul este mult mai putin vulnerabil la factorii teratogeni, in aceasta perioada aparand in general defecte minore.

Unele medicamente reprezinta un risc pentru sarcina numai daca sunt luate intr-un anumit stadiu al sarcinii, mai ales in primul trimestru, cand se formeaza embrionul. Alte medicamente fac rau atunci cand sunt administrate spre sfarsitul sarcinii, fie pentru ca interfereaza cu travaliul, fie ca afecteaza sanatatea bebelusului dupa ce se naste (de exemplu, prin aparitia unor probleme de respiratie).

Fisiere in arhiva (1):

  • Medicamentele si sarcina.doc