Schopenhauer ca educator - Consideratii inactuale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Schopenhauer ca educator - Consideratii inactuale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Filosofie

Extras din document

Friedrich Nietzsche este unul dintre filosofii cu cea mai mare influență asupra gândirii vestice datorită viziunii sale unice și introducerii noilor concepte, scrierile sale fiind orientate către teme precum puterea, estetica, morala, nihilismul, istoria și scopul existenței. Deși s-a născut într-o familie profund religioasă, Nietzsche se confruntă încă din tinerețe cu problema credinței în Dumnezeu și caută afirmarea individului prin propriile forțe, fără a căuta salvarea în sânul religiei. Unul dintre personajele care l-au inspirat pe Nietzsche este Schopenhauer. Studiindu-i scrierile și modul în care acesta tratează anumite concepte, Nietzsche reușește să își desăvârșească viziunea proprie, devenită ulterior celebră. Cu toate acestea, Nietzsche, asemenea lui Schopenhauer, nu a atins faima în timpul vieții, una măcinată de greutăți și încheiată la capătul unei afecțiuni psihice severe. În ciuda lipsei de interes pe care contemporanii o manifestau vis-a-vis de scrierile sale, Nietzsche a reușit să-și îndrepte întreaga energie și bogăție a minții în scopul elaborării unor idei care sunt și vor rămâne obiect de studiu și sursă de inspirație pentru un public extrem de variat. Textul preluat din eseul „Schopenhauer ca educator” - din volumul „Considerații inactuale” reușește sumarizarea principalelor ideologii promovate de Nietzsche in scrierile sale. Una dintre ideile pe care le surprinde in debutul acestui fragment este conștientizarea faptului ca omul este responsabil pentru cursul vieții sale. Simbolul podului este interpretat în psihanaliză ca fiind nașterea, traversarea dinspre cealaltă lume (înainte de naștere, pântecele maternal), spre aceasta (viața), râul reprezintă moartea. Așadar podul poate reprezenta conceptul vieții și al direcției pe care alegem să o urmăm în dezvoltarea noastră.

Ajutorul pe care îl putem primi din exterior ne poate limita potențialul - nu reprezintă altceva decât renunțarea la propriul curs, la propria ființă, la preocuparea individului de auto-dezvoltare. Asemenea substanțelor chimice care își pierd din proprietăți la contactul cu alta, omul își pierde autenticitatea când se lasă îndrumat de experiențele altora pe propriul său drum. Drumul reprezinta viața fiecărei persoane, suma trăirilor și sentimentelor pe care cineva le-a experimentat la un moment dat. Pot exista evenimente asemănătoare în viața unor oameni, ca de exemplu moartea cuiva apropiat, însă impactul pe care acestea le au în viața noastră este unic “Nu vedem lucrurile așa cum sunt ele, vedem lucrurile așa cum suntem noi .”

Fisiere in arhiva (1):

  • Schopenhauer ca educator - Consideratii inactuale.pdf