Bazele Teoretice ale Analizei Economico-Financiare - Seminar 2

Seminar
6/10 (3 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2558
Mărime: 48.77KB (arhivat)
Publicat de: Victoria Szekely
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Maria Niculescu

Extras din seminar

ANALIZA REZULTATELOR DIN ACTIVITATEA DE PRODUCŢIE ŞI COMERCIALIZARE

Scopul activităţii oricărei firme îl constituie realizarea unor produse, lucrări şi servicii care să satisfacă anumite nevoi sociale şi obţinerea unui profit. Pentru exprimarea rezultatelor din activitatea de producţie şi comercializare, la nivelul firmei, se utilizează un sistem de indicatori care cuprinde: producţia exerciţiului, cifra de afaceri, valoarea adăugată, producţia fizică.

Principalele surse de date pentru analiza acestor indicatori sunt reprezentate de Contul de Profit şi Pierderi şi Situaţia Soldurilor Intermediare de Gestiune, la care se adaugă date din evidenţa operativă a firmei.

2.1. Analiza cifrei de afaceri

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale obţinute din activitatea comercială a unei întreprinderi pe o anumită perioadă de timp. În cadrul cifrei de afaceri nu se includ veniturile financiare precum şi veniturile extraordinare.

Analiza cifrei de afaceri prezintă o importanţă deosebită deoarece permite aprecierea locului întreprinderii în sectorul său de activitate, a poziţiei sale pe piaţă, a aptitudinilor acesteia de a lansa, respectiv de a dezvolta diferite activităţi în mod profitabil. Totodată, modificarea cifrei de afaceri se reflectă asupra principalilor indicatori economico-financiari, precum şi asupra eficienţei activităţii societăţilor comerciale.

Din punct de vedere al conţinutului şi al sferei de întindere, cifra de afaceri poate fii privită ca: cifră de afaceri netă (totală), cifră de afaceri medie, cifră de afaceri marginală şi cifră de afaceri critică.

Cifra de afaceri netă (CA), exprimă volumul total al afacerilor unei firme, evaluate în preţurile pieţei. Cuprinde totalitatea veniturilor din vânzarea mărfurilor şi produselor, executarea lucrărilor şi prestarea serviciilor într-o perioadă de timp, precum şi veniturile din subvenţii de exploatare.

Cifra de afaceri medie ( ), se poate determina în unităţile monoproductive, şi reflectă încasarea medie pe unitatea de produs sau serviciu.

Cifra de afaceri marginală (CAm), exprimă variaţia încasărilor unei firme generată de creşterea cu o unitate a volumului vânzărilor.

Cifra de afaceri critică (CAmin), reprezintă acel nivel al vânzărilor la care se asigură acoperirea în totalitate a cheltuielilor efectuate, iar profitul este egal cu zero. În acest caz, cifra de afaceri minimă se determină cu relaţia:

unde: CF - cheltuielile fixe totale;

Ncv - nivelul relativ al cheltuielilor variabile.

Principalele obiective ale analizei cifrei de afaceri vizează:

- analiza dinamicii cifrei de afaceri;

- analiza structurală a cifrei de afaceri;

- analiza factorială a cifrei de afaceri;

2.1.1. Analiza dinamicii cifrei de afaceri

Are drept obiectiv desprinderea tendinţei de evoluţie a afacerilor firmei în scopul luării celor mai potrivite decizii. Astfel, dacă cifra de afaceri este în creştere, firma trebuie să identifice noi surse pentru finanţarea activităţii. Dacă dimpotrivă cifra de afaceri are tendinţa de reducere vor trebui găsite noi pieţe de desfacere pentru produsele realizate.

În procesul de analiză se calculează modificarea absolută şi procentuală intervenită în mărimea cifrei de afaceri din perioada curentă faţă de cea prevăzută sau din perioada de bază astfel:

; ; .

În funcţie de mărimea şi semnul acestor modificări se pot face aprecieri cu privire la creşterea sau scăderea cifrei de afaceri a întreprinderii în perioada supusă analizei.

2.1.2. Analiza structurală a cifrei de afaceri

Fiecare nivel al cifrei de afaceri corespunde unei anumite structuri a activităţii. Structura cifrei de afaceri poate fii privită după mai multe criterii: pe produse, pe tipuri de activităţi, pe pieţe de desfacere etc. Pentru analiza structurală a cifrei de afaceri se calculează mărimile relative de structură cu relaţia:

unde: CAi – cifra de afaceri aferentă produsului (activităţii) i.

În vederea asigurării unor comparaţii în timp sau între anumite firme se poate utiliza coeficientul de concentrare sau coeficientul Gini-Struck. Acest coeficient se determină cu ajutorul următoarei relaţii:

unde: gi - structura cifrei de afaceri pe produse sau activităţi;

n - numărul de produse din nomenclatorul de fabricaţie al întreprinderii.

Acest coeficient poate lua valori între 0 şi 1. Dacă nivelul lui se apropie de 0 înseamnă că cifra de afaceri este repartizată relativ uniform pe cele n produse din nomenclatorul de fabricaţie. Dacă dimpotrivă nivelul lui se apropie de 1 înseamnă că în structura vânzărilor sunt câteva produse care deţin cea mai mare pondere în cifra de afaceri.

În acelaşi scop se poate folosi şi indicele Herfindhal care se determină cu relaţia:

Valoarea acestui coeficient este egală cu 1 dacă întreprinderea vinde un singur produs şi cu 1/n dacă vânzările sunt repartizate în proporţii egale pe produse.

2.1.3. Analiza factorială a cifrei de afaceri

În evoluţia sa, cifra de afaceri este influenţată de un complex de factori interni şi externi, care pot conduce la creşterea sau reducerea nivelului acesteia. Analiza factorială are rolul de a identifica aceşti factori, de a stabilii nivelul şi sensul influenţelor lor, pentru ca în final să poată fi stabilite măsuri de limitare a acţiunii factorilor cu influenţă negativă, respectiv menţinerea şi amplificarea factorilor cu influenţă pozitivă.

Pentru analiza factorială aceşti factori sunt agregaţi sub formă de modele de analiză. Dezavantajele unor astfel de modele sunt date de faptul că iau în considerare simultan numai un număr limitat de factori, ceea ce necesită utilizarea mai multor modele factoriale în funcţie de complexitatea şi diversitatea problematicii analizate.

Aceste modele pot fi grupate în două categorii:

- modele stabilite în funcţie de volumul vânzărilor şi al preţurilor de vânzare;

- modele stabilite în funcţie de potenţialul intern al întreprinderii.

Preview document

Bazele Teoretice ale Analizei Economico-Financiare - Seminar 2 - Pagina 1
Bazele Teoretice ale Analizei Economico-Financiare - Seminar 2 - Pagina 2
Bazele Teoretice ale Analizei Economico-Financiare - Seminar 2 - Pagina 3
Bazele Teoretice ale Analizei Economico-Financiare - Seminar 2 - Pagina 4
Bazele Teoretice ale Analizei Economico-Financiare - Seminar 2 - Pagina 5
Bazele Teoretice ale Analizei Economico-Financiare - Seminar 2 - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Bazele Teoretice ale Analizei Economico-Financiare - Seminar 2.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Studiu de caz comparativ privind nivelul, structura și dinamica cheltuielilor publice în România și Cipru

Capitolul 1: Cadrul conceptual și metodologic al cheltuielilor publice 1.1 Conceptul de cheltuieli publice ,,Cheltuielile publice exprimă...

Analiza tranzacțională

Analiza tranzactionala este: - in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor; - in al doilea rand, este o teorie a...

Analiza economico-financiară

CAPITOLUL 1 Continutul aplicativ si metodologic al analizei activitatii economico-financiare 1.1. Necesitatea, tipurile si rolul analizei...

Analiză economico-financiară

CAPITOLUL 1 BAZELE TEORETICO-METODOLOGICE ALE ANALIZEI ECONOMICO-FINANCIARE Economia de piata, presupune existenta unor legi specifice, iar...

Analiza economico-financiară

Modul 1 OBIECTUL ŞI METODOLOGIA ANALIZEI ACTIVITĂTII ECONOMICE Rezumatul modulului - Clasificarea metodelor specifice de analiză...

Analiza economico-financiară

CURS 1 Necesitatea studierii si Metodologia analizei economico-financiare 1. Necesitatea si obiectul analizei economico-financiare Analiza este...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Investițiile în Relansarea Economică a Întreprinderii

Introducere Investitiile reprezinta suportul material al dezvoltarii economice, ele stau la baza diversificarii sau cresterii calitative a tuturor...

Bazele Teoretice ale Analizei Economico-Financiare - Seminar

Încă de la începuturi, cunoaşterea fenomenelor şi proceselor din natură şi societate a impus, într-o formă mai simplă sau mai dezvoltată,...

Analiza și gestiunea unităților agroturistice

Modulul I ASPECTE GENERALE PRIVIND ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARĂ Orice unitate agroturistică, indiferent de dimensiune şi spatiul socio-economic...

Analiza economico-financiară

SEMINAR 1. INDICATORI ECONOMICO-FINANCIARI I. Recapitularea unor noţiuni teoretice dobândite la disciplinele studiate în anii anteriori: 1....

Ai nevoie de altceva?