Exigente ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana - implicatii ale aderarii asupra economiei nationale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Exigente ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana - implicatii ale aderarii asupra economiei nationale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 19 pagini .

Profesor: Adina Dornean

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Finante

Cuprins

1. Exigențe ale aderării României la Uniunea Europeană 3
1.1. Scurt istoric al României cu Uniunea Europeană 3
1.2. Etapele aderării 4
1.3. Legături România și UE/scurte referințe actuale 6
1.4. Criterii ale aderării Romăniei la Uniunea Europeană 7
2. Progresul României ca stat membru UE 9
2.1. Progrese/regrese în diferite domenii 9
2.2. Rezultate obținute în urma sprijinului acordat de UE pentru schimbări structurale în România 11
3. Impactul aderării asupra economiei naționale 13
3.1. Avantaje ale aderării României la Uniunea Europeană 13
3.2. Dezavantaje și costuri ale aderării României la UE 15
3.3. Costurile aderării 16
Concluzii 18
Bibliografie 19

Extras din document

1. Exigențe ale aderării României la Uniunea Europeană

1.1. Scurt istoric al României cu Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a fost creată la data de 1 Noiembrie 1993, pe baza Tratatului de la Maastricht și este în prezent alcătuită din 19 state. O necesitate de unire se conoaște însă după cele două mari războaie-Primul si Al Doilea Război Mondial, când țările europene încep să se unească, atât din punct de vedere economic, cât și politic prin înființarea CECO(Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Otelului), dar și prin semnarea în anul 1957, a Tratatului de la Roma, când are loc înființarea Comunității Economice Europene, denumită, de altfel și ”piața comună”. În anii `60, încep să se reducă taxele vamale, iar statelele membre UE la acea perioadă, realizează un control comun în cazul alimentelor. Între anii 1970-1979, numărul statelor membre UE ajunge la 9. Uniunea Europeană începe să aloce sume considerabile pentru crearea de noi locuri de muncă, se recunoaște o creștere a influenței Parlamentului European, iar în anul 1979, cetățenii au pentru prima dată, dreptul la vot direct. În anul 1981 este introdus ca stat membru-Grecia, iar in anul 1986 este urmată de Portugalia și Spania. 1986 are loc semnarea Actului Unic European pentru rezolvarea poblemelor legate libera circulație a mărfurilor. După căderea Zidului Berlinului(1989), se rup granițele dintre Germania de Est și Vest, fapt care conduce la unificarea Germaniei în anul 1990. In anul 1993 se introduc „cele 4 libertăți”-libera circulație a capitalurilor, mărfurilor, serviciilor și persoanelor. UE primește membri noi, și anume Austria, Finlanda și Suedia.

Între anii 2000-2009, euro devine moneda de schimb pentru majoritatea europenilor, iar în urma unor incidente, țările membre încep să coopereze în lupta împotriva criminalității. România este lovită de criza financiară ce a avut loc în anul 2008, Tratatul de la Lisabona este ratificat înainte de a intra în vigoare, dar pune la dispoziția UE noi metode de lucru și instituții moderne.

În prezent, Uniunea Europeană numără 28 de state ce s-au alăturat celor 6 țări ce au pus baezele Comunitatior Europene ( Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg ) în valuri de extindere succesive:

- 1973: Danemarca, Irlanda și Marea Britanie;

- 1981: Grecia;

- 1986: Portugalia și Spania;

- 1995: Austria, Finlanda și Suedia;

- 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria;

- 2007: Bulgaria și România.

- 2013: Croația.

1.2. Etapele aderării

O prima etapă ce trebuie parcursă pentru realizarea aderării la Uniunea Europeană constă în depunerea unei cereri de aderare la Consiliul UE. Statele care depun o astfle de cerere căpăta statutul de “state solicitante”.

Obiectivul Romaniei a fost de a obtine statutul de membru cu drepturi depline în 2007.

Aderarea la Uniunea Europeană impune adaptarea administrației românești la mecanismele de funcționare specifice instituțiilor de la Bruxelles, inclusiv în planul coordonării interne, în vederea stabilirii poziției naționale în negocierile permanente pentru adoptarea legislației comunitare, la nivelul Consiliului UE și al Comisiei Europene.

Primele relații ce se stabilesc între România și Uniunea Europeană, datează din anul 1967, prin negocierea unor acorduri cu privire la produsele agro-alimentare ce urmăreau eliminarea taxelor suplimentare pentru produsele românești, dar și obligația României de a respecta un anumit nivel al prețurilor pentru prevenirea apariției dificultăților între statele membre.

Fisiere in arhiva (1):

  • Exigente ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana - implicatii ale aderarii asupra economiei nationale.docx

Bibliografie

Cărți:
1. Tratatul de aderare la Uniunea Europeană - Exigențe în procesul integrării României, Oana Duta, Editura Universitară, 2010;
2. Uniunea Europeană În căutarea viitorului, Ion Jinga, Editura C.H. Beck, București, 2008;
3. Uniunea Europeană realtăți și perpective , Jinga Ion, București, Lumina Lex, 1999;
4. Mediul de afaceri din România sub impactul aderării la Uniunea Europeană, Academia de studii economice București;
Site-uri:
https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/romania_ro
http://infoeuropa.md/files/12-lectii-despre-europa.pdf
http://www.euroavocatura.ro/dictionar/335070/Criteriile_de_aderare_