Piete de capital - Barings Bank

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Piete de capital - Barings Bank.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Profesor: Daniela Baluțel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Finante

Extras din document

Banca Barings Bank a fost înființată ca bancă comercială cu sediul în Londra în mijlocul secolului XIIX, mai exact în anul 1762.

1. CONTEXT

Un instrument financiar derivat reprezintă un contract a cărui valoare depinde de valoarea unei alte variabile care, de cele mai multe ori este reprezentată de pretul unui activ care a fost sau va fi tranzacționat. În alte cuvinte, un instrument derivat mai poate fi definit și ca un contract stabilit între doi contractanți ce va stabili condițiile tranzactionale. Piețele instrumentelor derivate oferă celor ce participă la tranzactiile desfășurate posibilitatea de a cunoaste si totodată controla riscurile asociate.

Aceste instrumente financiare se caracterizează prin faptul că lichidarea lor se realizează la o dată stabilită în viitor, prin faptul că investiția initială nu este obligatorie sau prin existența unei investiții cu o valoare mai scăzută, dar care oferă rezultate asemănătoare condițiilor pieței.

După cum bine cunoastem piețele financiare derivate sunt cadre destul de dinamice fapt ce determină apariția numeroaselor riscuri. Un risc financiare este astfel incertitudinea care se manifestă atunci când se asteaptă venituri viitoare anticipate de categoriile de participanți fie ei persoane fizice, juridice, venituri ca rezultate din tranzacționarea instrumentelor financiare.

Banca ”Barings Bank” a fost una dintre băncile Marii Britanii, fiind înființată ca bancă comercială cu sediul în Londra. Anul aparitiei sale este situat la mijlocul secolului XIIX, mai exact în anul 1762. Banca l-a avut ca fondator pe John, Francis, și Charles Baring, de origine olandezi. Inițial, ”afacerea” a început ca o casă de comercianți, urmând ca, ulterior, aceasta să devină o bancă cu drepturi depline tocmai prin faptul că a început să desfășoare operații de finanțare către alti comercianți. Barings Bank a fost una dintre cele mei mari si vechi bănci ale lumii până la sfârșitul său tragic din anul 1995, când, așsa cum multe surse afirmă metaforic a fost ”înjunghiată” de propriul său angajat sub numele de Nick Leeson.

Ani semnificativi:

- În anul 1968, banca începe tranzactionarea cambiilor în scopul transformării acesteia într-o bancă comercială.

- În anul 1785, Barings începe să lege relatii cu casa bancara a Amsterdamului, relatie bazata pe încrederea reciprocă între cele două părți, fapt care a dus la creșteri și la dezvoltarea afacerilor Băncii Barings.

- 1793-1815: începe revoluția franceză și războaiele de la Trafalagar și Waterloo . În cadrul acestor evenimente dezastruoase, Barings deține un rol de o mare importanță în sensul că urma să finanțeze eforturile Marii Britanii în război dar și expansiunea comercială de la acea vreme.

- Din anul 1796 Barings va urma să acorde guvernului britanic primele împrumuturi prin eliberarea de obligațiuni sau alte tipuri dde împrumuturi.

- În anul 1803 are loc una dintre cele mai mari tranzacții ale istoriei, și anume, ”Cumpărarea din Lousiana” în sensul că teritoriul Lousiana a fost vândut Statelor Unite ale Americii de către Franța, tranzacție ce a adus marimea SUA aproape la dublu.

- Banca reuseste să supravietuiască în fata marii crize britanice din anul 1837, se împrumută de la Banca Angliei în anul 1890 în urma mai multor probleme ce depăseau potențialul băncii.

- 1904 oferă finanțare Rusiei și Japoniei în perioada de război.

Perioada celor două războaie mondiale:

- 1914-1918-Primul Război Mondial-asociată cu Rusia, oferă finanțare în timpul Războiului. Această asociere ia sfârsit în anul 1917 odată cu Revoluția Rusă din anul 1917.

- 1939-1945 Banca va fi folosită de către guvern pentru lichidarea activelor în special în SUA și pentru a furniza fonduri de război.

Situația clar dezastruoasă care a dus la dispariția acestei mari bănci a Marii Britanii în anul 1995 a avut drept rădăcini incapacitatea unui angajat de a se angaja pe piata instrumentelor derivate prin faptul că acesta a efectuat tranzactii speculative fără autorizație, mai exact tranzacții frauduloase. Acesta s-a alăturat băncii ăn anul 1989 în cadrul departamentului de asezări. Acesta a fost unul dintre comercianții vremii ce realiza tranzactii speculative pe pietele derivate din care dorea obținerea de profit. Din păcate, istoria sa legată de această bancă a fost una care a dus la închiderea uneia dintre cele mai mari bănci a vremii.

În anul 1992, noul angajat al băncii, Nick este însărcinat să tranzactioneze contracte futures, cele mai multe fiind contracte japoneze, mai exact, obligațiuni japozene pe timp de 10 ani. Pierderea de aprocimativ 1.4 miliarde de dolari a fost cauzată de o mare expunere la bursa japoneză, expunere realizată prin intermediul pieței futures. Nick și-a asumat tranzactii pe doua piete futures de valori sau tipuri diferite. În această perioadă, Leeson realiza tranzacții care îi aduceau doar pierderi pe care acesta încerca însă să le ascundă, ca de exemplu pierderea care a fost ascunsă în ”contul de eroare” 88888. În următoarele sale încercări acesta încerca să transforme pierderile suferite în tranzacții speculative, care, din păcate nu i-au adus rezultatul dorit ci i-au provocat pierderi și mai mari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piete de capital - Barings Bank.docx