Probleme ale adoptarii Euro de Romania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Probleme ale adoptarii Euro de Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Finante

Extras din document

Încă din cele mai vechi timpuri statele au dezvoltat un sistem de schimb al bunurilor și serviciilor bine definit. În diferite epoci, din diferite motive, popoarele și civilizațiile au acceptat diferiți mijlocitori ai schimbului. De-a lungul timpului aceștia au evoluat odată cu dezvoltarea statelor, ajungându-se în punctul în care și-au stabilit propria moneda de schimb. În urma unor convenții, este stabilită la nivel european moneda oficială a 19 state din cadrul Uniunii Europene, și anume Euro.

Fluctuațiile monedei euro sunt cunoscute de toată lumea, dar ceea ce nu știu cei mai mulți este faptul că euro este moneda pe care o folosesc peste 337,5 milioane de oameni din întreagă lume. Nu mai puțin de 19 țări din zona euro utilizează această moneda că mijloc de plata în fiecare zi, ajutând astfel să devină a două moneda internațională că importantă, după dolar.

Statisticile oficiale făcute publice de Uniunea Europeană arată însă faptul că euro este mai puternic decât dolarul în ceea ce privește numerarul aflat în circulație, iar introducerea monedei a avut loc în anul 1999, chiar la 1 ianuarie, zi în care a devenit de altfel moneda oficială pentru 11 state membre.

Adoptarea monedei Euro a reprezentat un lung șir de tratative cu țările europene, tratative care continuă și în prezent. Scopul principal îl reprezintă promovarea comerțului și creșterea economică. Avantaul adoptării monedei Euro este de a reduce costurile desfășurării activității desfășurate în altă țară.

La nivelul României adoptarea acestei monede reprezintă un adevărată provocare. Aderarea la Zona Euro este înscrisă în tratatul de aderare la UE și constituie starea de normalitate, starea actuală de păstrare a monedei naționale.

În primul rând condițiile necesare aderării zone Euro nu sunt pe deplin îndeplinite. Legislația țării nu este în totalitate compatibilă cu normele europene, iar dintre cele patru criterii avute în vedere, România îndeplinește doar două. Primul dintre acestea se referă la finanțele publice solide și sustenabile, adică deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, datoria nu poate fi mai mare de 60%. Al doilea criteriu se referă la ratele dobânzilor pe termen lung, și anume această să nu fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rată celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor. Pe de altă parte România se confruntă cu problema stabilității prețurilor și a cursului de schimb.

În plus, din punct de vedere al obiectivelor și sarcinilor BNR, mai sunt o serie de peste zece incompatibilități între legea BNR și cea a Băncii Centrale Europene ce vor trebui puse în acord. Natură lor intrinsecă le face mai greu accesibile publicului.

Pe lângă toate acestea adoptarea monedei Euro aduce cu ea și o serie de avantaje cum ar dispariția riscului valutar, salariile vor fi plătite în euro și economia va fi protejată în față atacurilor cursului valutar. Prin urmare marele avantaj pe care îl oferă trecerea la moneda euro unui stat este reducerea schimbărilor bruște monetare și financiare. Mai mult decât atât, împrumuturile economice devin mult mai stabile, iar dobânzile se vor stabiliza și ele pe termen lung, că urmare a utilizării unei monede unice.

Analiștii economici susțin faptul că transparență prețurilor, la nivel internațional, va fi una foarte ridicată.Nu în ultimul rând, companiile care lucrează cu societăți de peste granițe se vor putea bucură de schimburi externe facile și de creșterea în volum a acestora. Toate acestea vor ajută economia să se dezvolte susținut, mai ales datorită eliminării pierderilor privind tranzacțiile valutare la nivel înalt.

Fisiere in arhiva (1):

  • Probleme ale adoptarii Euro de Romania.docx

Bibliografie

‘Studiu privind adoptarea monedei euro in Romania’, disponibil la http://www.romania-actualitati.ro/studiu-privind-adoptarea-monedei-euro-in-romania-96387
‘Cand trece Romania la moneda Euro’, 10 Apr 2017, disponibil la https://arq.ro/cand-trece-romania-la-moneda-euro/13646
‘Cum ne afecteaza trecerea la euro? Ce pierde si ce castiga Romania prin trecerea la moneda unica’, disponibil la http://incont.stirileprotv.ro/social/ce-pierde-si-ce-castiga-romania-prin-trecerea-la-euro.html
Mediafax, ‘Când ar putea adopta România moneda euro. Ce spune Mișu Negrițoiu’, 6 noi 2012, disponibil la http://www.economica.net/cand-ar-putea-adopta-romania-moneda-euro-ce-spune-misu-negritoiu_37919.html
‘Romania, moneda euro si adoptarea euro’, disponibil la http://www.wall-street.ro/tag/adoptarea-euro+moneda-euro+romania.html?gclid=CLzD_M21xdMCFcsW0wodjhcG4w