Starea de mediu in Parcul Natural Vacaresti

Seminar
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1929
Mărime: 24.85KB (arhivat)
Publicat de: Adina D.
Puncte necesare: 0
Specializare: Geografia Mediului
Materie: Dreptul mediului

Cuprins

  1. Introducere
  2. 1. Pozitie geografica
  3. 2. Conditii fizico-geografice
  4. 3. Caracteristici socio-umane
  5. 4. Activitati economice existente si analiza calitatii elementelor de mediu
  6. 5. Impactul poluarii asupra mediului si populatiei
  7. 6. Aspecte legislative privind protectia spatiului urban

Extras din seminar

Introducere

Parcul Natural Văcărești a fost înființat prin HG 349/2016 și este administrat de Asociația Parcul Natural Văcărești, în parteneriat cu Primăria Municipiului București și alte instituții cu experiență în cercetare, protecția și conservarea naturii, ecoturism, educație. Acesta s-a format pe amplasamentul fostei amenajări hidrotehnice ”Acumulare Lac Văcărești”, abandonată în 1989 și se întinde pe o suprafață de 183 ha. Lucrările la digul din pământ betonat înspre lac și la cuveta lacului au fost finalizate în 1989. Lacul urma să fie alimentat gravitațional din Argeș, via Lacul Mihăilești, pe o distanță de 27 km, din aducțiune realizându-se doar 14 km. Această soluție a fost abandonată, iar bazinul creat a fost umplut, până la urmă, prin pomparea apei din Dâmbovița. Din cauza defectelor de execuție, s-au produs infiltrații ce au inundat zonele învecinate, în mod special pe cea a serelor Popești-Leordeni, ceea ce a dus la suspendarea temporară și, după 1989, la abandonarea definitivă a proiectului.

In anul 2012, ca urmare a semnalării existenței unui număr impresionant de specii de păsări, dintre care unele rare, și a unei îndelungate documentări fotografice, o echipă de specialiști în arii protejate - viitoarea Asociația Parcul Natural Văcărești - și-a asumat misiunea înființării parcului natural. A urmat un proces minuțios de cercetare, documentare, lobby și mobilizare civică, care a condus la declararea Parcului Natural Văcărești prin hotărâre de guvern în 2016.

1. Poziție geografică

Parcul Natural Văcărești este un lac antropic situat în sudul Bucureștiului, sector 4, între cartierele Timpuri Noi și Vitan la nord și Berceni la sud, în sudul Râului Dâmbovița. Este înconjurat de 4 dintre arterele principale ale capitalei: Splaiul Unirii, Șoseaua Vitan- Bîrzești, Șoseaua Olteniței și Calea Văcărești.

2. Conditii fizico-geografice

Parcul este situat în Câmpia Bucureștiului, subunitate a Câmpiei Vlăsiei, parte a Câmpiei Române, în bazinul hidrografic al Râului Argeș, pe terasa dreaptă a aflunetului acestuia, Râul Dombovița. Din punct de vedere biogeografic, Parcul Natural Văcărești se află în regiunea stepică.

Relieful din zona sectorului 4 s-a format prin retragerea treptata a lacului cuaternar, ca urmare a miscarii de inaltare a Carpatilor si Subcarpatilor si a intenselor aluvionari.

Campia Bucurestiului are altitudini cuprinse intre 100- 115m in partea N-V, si 50-60m in partea S-E in lunca Dambovitei. Valea Dambovitei, pe care este situat in mare parte sectorul 4, este sapata in loess, avand malul drept mai abrupt si mai inalt, (10-15m), iar cel stang mai coborat (4-5m in amonte si 7-8m in aval). Terasele sunt dezvolte, predominant, pe partea stanga a raului si sunt in numar de 4. Pana la amenajarea cursului, in lunca se gaseau piscuri, popine, renii, grinduri, ostroave si maluri abrupte. In prezent, se mai pastreaza o serie de piscuri (Uranus- Mihai Voda) si popine (Dealul Mitropoliei, Colina Radu Voda)

Preview document

Starea de mediu in Parcul Natural Vacaresti - Pagina 1
Starea de mediu in Parcul Natural Vacaresti - Pagina 2
Starea de mediu in Parcul Natural Vacaresti - Pagina 3
Starea de mediu in Parcul Natural Vacaresti - Pagina 4
Starea de mediu in Parcul Natural Vacaresti - Pagina 5
Starea de mediu in Parcul Natural Vacaresti - Pagina 6
Starea de mediu in Parcul Natural Vacaresti - Pagina 7
Starea de mediu in Parcul Natural Vacaresti - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Starea de mediu in Parcul Natural Vacaresti.docx

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?