Aprecierea Calitatii Comerciale a Carnii

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest seminar prezinta Aprecierea Calitatii Comerciale a Carnii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 6 fisiere doc de 47 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Tendinţa de a aprecia capacitatea productivă, şi ca atare valoarea animalelor, după anumite însuşiri exterioare a apărut în urma necesităţii de a aprecia valoarea unui animal într-un interval de timp scurt, fără a-i cunoaşte antecedentele şi fără a avea posibilitatea să-i testăm productivitatea. Această situaţie survine de obicei atunci când au loc achiziţii de animale din târguri sau expoziţii şi, în general, din sectorul particular, unde nu se ţine o evidenţă a producţiei animalelor.

În general, dorinţa de a aprecia capacitatea productivă a unui animal după formele lui are o bază logică puternică, deoarece, între funcţie şi formă există o legătură şi o condiţionare reciprocă foarte strânsă.

Metode subiective de apreciere a bovinelor vii

Aprecierea bovinelor se poate realiza subiectiv, prin două metode: somatoscopia şi palpaţia.

Somatoscopia reprezintă aprecierea dezvoltării regiunilor corporale ale bovinelor, cu ochiul liber, pentru a putea încadra animalul într-o anumită clasă comercială. Este mijlocul cel mai expeditiv de efectuare al examenului exteriorului. Animalul este aşezat pe un teren plan, în poziţie forţată şi este examinat prin inspecţie şi palpare.

În examenul vizual se examinează animalul din ambele părţi laterale, din faţă şi din spate, de la diferite distanţe şi sub unghiuri de incidenţă diferite, pentru a se putea surprinde toate elementele care trebuie judecate atât la fiecare regiune corporală cât şi în ansamblu.

Examinarea regiunilor corporale se face într-o anumită ordine: regiunile capului, regiunile gâtului, trunchiului şi membrelor. La regiunile trunchiului se începe examenul cu regiunile de la partea superioară a trunchiului, pornind de la partea lui anterioară către cea posterioară, apoi se trece la regiunile laterale ale trunchiului care sunt simetrice, şi în fine la regiunile părţii inferioare ale trunchiului, păstrându-se aceeaşi ordine (de la partea anterioară spre cea posterioară). Regiunile membrelor se examinează în primul rând la membrele anterioare, apoi la cele posterioare, începând cu regiunile superioare şi terminând cu extremitatea distală.

Formatul corporal se apreciază după forma geometrică în care se înscrie profilul corpului animalelor, în care caz se ia în consideraţie numai raportul dintre înălţimea la grebăn şi lungimea trunchiului.

La formatul înalt, înălţimea la grebăn depăşeşte lungimea trunchiului, la formatul pătrat aceste două dimensiuni sînt egale, iar la formatul dreptunghiular lungimea trunchiului este mai mare ca înălţimea la grebăn.

Somatoscopic se apreciază dezvoltarea şi profilul musculaturii coapsei, fesei, crupei, şalelor şi spinării. Interesează modul de acoperire cu muşchi a scheletului, în special a proeminenţelor osoase.

Palpaţia constă în apăsarea cu mâna asupra pielii, respectiv prinderea între degete şi apăsarea depozitelor subcutanate de grăsime, respectiv a maniamentelor.

Maniamentele au o anumită ordine de apariţie:

- maniamente timpurii (ceafa, baza cozii, umărul, pliul iei);

- maniamente semitimpurii (şalele, ultima coastă şi flancul, capul pieptului şi şoldul);

- maniamente târzii (baza coarnelor şi baza urechilor-parotidien, guşa, salba, premamar sau scrotal, perineal sau între fese - cordonul).

Ordinea de apariţie a maniamentelor

1- ceafa; 2- baza sau pliul cozii; 3- umărul; 4- pliul iei; 5- şalele; 6- ultima coastă şi flancul;

7- capul pieptului; 8- şoldul; 9-baza coarnelor şi baza urechilor; 10- guşa; 11- salbă sau vena jugulară; 12-fesa, perineal şi cordon; 13- premamar.

Modalitatea aprecierii maniamentelor corporale folosite în aprecierea stării de îngrăşare la taurine

Interpretarea stării de îngrăşare a animalelor pe baza maniamentelor se face, astfel:

- absenţa maniamentelor indică animale de calitate inferioară, iar prezenţa lor în toate

zonele de electivitate - calitate superioară;

- maniamentele cu dezvoltare bună şi medie şi cu o consistenţă fermă indică animale

valoroase pentru came;

- prezenţa maniamentelor, dar puţin dezvoltate şi cu o consistenţă necorespunzătoare,

indică animale de calitate intermediară;

- bovinele fără maniamente, furnizează o carne de calitate inferioară, utilizându-se

pentru salamuri, dar şi animalele extra grase care furnizează o carne cu valoare comercială mai scăzută.

Fisiere in arhiva (6):

 • Aprecierea Calitatii Comerciale a Carnii
  • 1. Aprecierea calitatii comerciale.doc
  • 2. Abatorizarea.doc
  • 3. Calitatea carnii.doc
  • 4. Compozitia chimica a carnii.doc
  • 5. Biochimia carnii.doc
  • 7. conserve.doc