Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate

Seminar
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 5406
Mărime: 38.70KB (arhivat)
Publicat de: Teofil Grigoraș
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

Procesul tehnologic general de fabricare a conservelor de legume sterilizate cuprinde următoarele faze principale :

- Sortarea I-a;

- Spălare;

- Sortarea a II-a;

- Curățire;

- Divizare;

- Tratamente tenmice preliminare : opărire, prăjire;

- prepararea lichidelor de acoperire (saramură, bulion, sos tomat, soluție de oțet);

- spălare recipientelor;

- umplere;

- marcare;

- închidere;

- sterilizare;

- condiționarea recipientelor pline;

- depozitare.

1. Sortare I-a

Ca primă fază a procesului tehnologic sortarea I-a are ca scop îndepărtarea legumele neconespunzătoare din punct de vedre calitativ. Sunt eliminate legumele atacate de boli, alterate, mucegăite și a eventualele conpuri străine (pietre, pământ etc.) existente. In acest mod, se evită încărcarea excesivă cu corpuri străine a apei de spălare, contaminarea apei de spalare, a lgumelor sănătoase și a utilajelor.

2. Spălarea

Prin spălarea legumelor se indepartează impuritățile (pământ, nisip etc.), o parte însemnată din microfloră, prectină și rezidurile de pesticide aflate pe suprafața lor.

Spălarea legumelor se face în trei faze : înmuiere, spălare și clătire.

Mașinile de spălat se aleg în funcție de specia legumelor, textură și gradul de încărcare cu impurități. Maișina de spalat cu dușuri este indicată pentru materii prime cu textură slabă, care nu necesită o spălare intensă. Acest tip de mașină poate fi utilizată și la clătirea legumelor spălate. Presiunea apei la dușuri se retcomandă a fi de 1—1,5 atm.

Pentru spălarea legumelor cu textură seimitare și tare se folosec mașinile de spălat cu ventilaltor, care prin barbotarea apei asi¬gură îndepărtarea impurităților aderente, care sunt apoi colectate în bazinul prevăzut cu fund dublu cu sită. Indepărtarea continuă a impurităților din bazinul mașinii asigură o spălare eficientă a le¬gumelor și previne reîncărcarea lor cu impuritățile rezultate din spălările anterioare.

Legumele rădăcinoase, care au textură tare și sunt foarte încărcate cu pământ și nisip se spală în mașini cu tambur și perii prin care spălarea este mai efieientă prin frecare.

Mașina de spălat prin flotație, separă impuritățile datorită diferenței în greutate specifică față de materia primă (utilizată la boabe de mazăre, boabe de fasole). Această mașină face parte din linia tehnologică de fabricare a conservelor de mazăre.

In funcție de necesități, spălarea se face în mai multe etape prin montarea în serie a mașinilor de spălat legume (ex. la spăla¬rea spanacului).

Controlul spălării se efectueaza vizual.

Eficiența spălării se apreciază prin numărul total de microorganisme de pe suprafața legumelor înainte și după spalare, care trebuie să scadă de cel puțin șase ori. In caz contrar se intensifică procesul de spălare.

3. Sortare a II a

După spălare, materia primă se supune inspecției vitzuale pentru îndepărtarea legumelor necorespunzătoare și a eventualelor corpuri străine. Operația se execută pe benzi transportoare sau cu role. Viteza optimă a benzilor de sortare este de 0,2 m/s.

Concomitent cu sortarea, se execută separarea pe calități și calibrarea legumelor. In majoritatea cazurilor calibrarea constituie fază tehnologică distinctă și se efectuează cu utilaje adecvate (trioare pentru mazăre sau fasole păstăi, sortatoare pentru tomate sau castraveți etc.).

4. Curațire.

Curățirea se execută pentru a separa și înlătura părțile necomestibiie sau greu digerabile ale legumelor. Operația se realizează manual, mecanic, termic, chimic sau prin procedee conbinate.

4.1. Curățirea manuală – este neindicată din punct de vedere sanitar, fiind neigienică și cu o durată prelungită, creiind condiții de dezvoltarea a microflorei pe produse și ustensile. Necesitând un volum sporit de forță de muncă, duce la creșterea prețului de cost la producția realizată. Operația se efectuează cu ustensile din mate¬rial inoxidabil.

4.2. Curățirea mecanică se realizează cu mașini de tipuri diferite, adecvate scopului urmărit și caracteristicilor legumelor supuse prelucrării. Mașinile utilizate pentru curățirea de coajă a legume-lor acționează pe principiul răzuirii suprafeței și se aplică în principal la rădăcinoase. Prin răzuire, odată cu coaja se înlătură și o parte din pulpă, care se elimină la deșeuri. In practică pentru curățirea rădăcinoaselor s-au obținut rezultate calitative mai bune la mașnile cu suluri abrazive.

Alte tipuri de maișini de curățat sunt: batoza de mazăre, mașina de scos cotoare la ardei, mașina de tăiat vîrfuri la fasole pastăi etc.

4.3. Curățirea de coajă a unor legume prin procedee termitce, chimice sau coimbinate se realizează în condiții de eficiență.

Deoojirea termică a unor legume se poate realiza în principal prin : opărire în apă sau prin tratament cu abur supraîncălzit.

Sub acțiunea temperaturilor ridicate, protopectina care determină aderența epiidenmei legumelor, se transformă în pectină solubilă, aerul din spațiile intraclulare este eliminat, volumul legume¬lor scade, ceea ce permite desfacerea ușoară a pieliței, care se înla¬tură prin spălare și o ușoară frecare prin trecerea legumelor pe o banda formata din vergele acoperite cu cauciuc ritflat.

Răcirea imediată a legumelor tratate termic, favorizează deoojiirea și menține textura fermă. Eficiența decojirii cu abur se mărește în cazul în care după tratamentul termic se aplică răcirea sub vid, producându-se deslipirea raipidă a cojii. Decojirea prin opărire prezintă dezavantajul unor pierderi de substantâțe utile ce sunt solubilizate în apă.

Decojirea cu abur supraîncălzit, constă în expunerea materiilor prime vegetale la acțiunea aburului, la presiunea de 3,5 – 8,5 atm, urmată de o detentă bruscă la presiunea atmosferică, ceea ce determină desprinderea și ruperea pieliței. Indepărtarea cojilor se face prin spalare sub dușuri.

Decojirea chimică a legumelor se bazează pe efectul pe care îl au soluțiile calde de hidroxid de sodiu, asupra țesutului vegetal care determină hidroliza stratului de sub pieliță.

Eficacitatea decojirii cu soluție alcalină depinde de următorii factori : concentrația și temperatura sluției, durata tratamentului și felul materiei prime. Concentrația soluției alcadine variază între 3 și10%, tamperatura trebuie să fie de minim 95°C, iar durata tratamentului scade prin creșterea concentrației soluției conform tabelului 1.

Preview document

Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate - Pagina 1
Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate - Pagina 2
Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate - Pagina 3
Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate - Pagina 4
Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate - Pagina 5
Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate - Pagina 6
Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate - Pagina 7
Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate - Pagina 8
Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate - Pagina 9
Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate.doc

Alții au mai descărcat și

Sistem de transport pentru o linie tehnologică de prelucrat fasolea

- Materiale grafice 1.1 Conservarea produselor horticole prin pasteurizare şi termos-terilizare Pasteurizarea şi termosterilizarea sunt...

Pastă de tomate

CAPITOLUL I. Tema de proiectare. Date inițiale. Prima roșie s-a copt în urmă cu trei mii de ani în Peru, sub soarele fierbinte al Anzilor...

Linie Tehnologică pentru Fabricarea Zacuscăi cu Ciuperci

CAP.1 TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o linie tehnologică pentru fabricarea zacuscăi cu ciuperci cu o capacitate de 2000 kg materie primă/zi...

Proiectarea și Prepararea Produselor Noi - SC Mib Prodcom SRL

Etapa 1.Definirea ideii de produs nou 1.1.Scurt istoric al firmei SC Mib Prodcom SRL Prezentarea societăţii Firma SC Mib Prodcom SRL a fost...

Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor

0NTRODUCERE Solanum tuberosum,banalul si binecunoscutul cartof, prezent aproape zilnic sub o forma sau alta pe masa noastra,are o istorie veche si...

Tehnologia obținerii consevelor din legume

1. Principii generale privind operatiile de pasteurizare / termosterilzare Pasteurizarea si termosterilizarea sunt tratamente termice aplicate...

Fasolea - importanța economică - răspândire - compoziție chimică a boabelor

Importanţa economică Boabele de fasole sunt folosite în alimentaţia umană, ca unul dintre alimentele de bază; după unele statistici FAO, peste...

Tehnologia de obținere a conservelor de mazăre în saramură

GENERALITATI PRIVIND MAZAREA VERDE Mazarea (Pisum sativum) este o planta anuala, cu un sistem radicular bine dezvoltat, ramificat, cu numeroase...

Te-ar putea interesa și

Tehnologii de Prelucrare a Păstăilor de Fasole Verde

Tehnologii de prelucrare a păstăilor de fasole verde Condiţii de calitate a materiei prime Materia primă - legume proaspete trebuie să corespundă...

Modificări Care Apar în Urma Conservării Mazării

INTRODUCERE Alimentele sunt substanţe comestibile necesare organismului pentru întreţinerea şi formarea ţesuturilor şi pentru aportul de energie...

Linie Tehnologică pentru Fabricarea Zacuscăi cu Ciuperci

CAP.1 TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o linie tehnologică pentru fabricarea zacuscăi cu ciuperci cu o capacitate de 2000 kg materie primă/zi...

Conservarea Tomatelor

I. STUDIU DE LITERATURĂ 1.1 NOŢIUNI GENERALE ALE MATERIEI PRIME Alimentele sunt substanţe comestibile necesare organismului pentru întreţinerea...

Tehnologia de obținere a conservelor din carne

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE In cadrul industriei alimentare, industria carnii reprezinta o subramura de importanta deosebita, fiind in masura, prin...

Utilaje de spălare a ambalajelor

INTRODUCERE Mașinile și utilajele din industria alimentară sunt mașini de lucru destinate pentru operații diversificate în cadrul proceselor de...

Legumele materia primă în industria conservelor de legume

Argument La baza intocmirii lucrarii au stat experienta muncitorilor si tehnicilor din tara noastra si progresele realizate in indusrtializarea...

Tehnologia fabricării conservelor din carne

Producerea de alimente este un domeniu in continua evolutie si,pentru ca raspunde unor nevoi esentiale omului asigurand intreaga lui dezvoltare...

Ai nevoie de altceva?