Tehnologia de obținere a berii

Seminar
9/10 (6 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 131 în total
Cuvinte : 69425
Mărime: 265.71KB (arhivat)
Publicat de: Elena Varga
Puncte necesare: 0
printre cele mai complete tratate de bere,

Extras din seminar

Industria fermentativă ocupă un loc important în cadrul industriei alimentare. Ea se bazează în principal pe activitatea fermentativă a drojdiilor, care transformă glucidele fermentescibile din materii prime de origine vegetală în substanţe care constituie produsele finite.

Prin folosirea unor materii prime ca: malţ, hamei şi unele cereale nemalţificate (porumb, orz), în urma fierberii, se obţine mustul de bere, care prin însămânţare cu drojdii selecţionate, în urma fermentaţiei, dau diferite sortimente de bere.

Berea este o băutură slab alcoolică, nedistilată, care se obţine prin fermentare cu ajutorul drojdiei, a unui must fabricat din malţ, apă, hamei şi unele enzime. La fabricarea berii se foloseşte malţ din orz sau orzoaică, care la obţinerea mustului oferă un echipament enzimatic suficient care poate transforma substratul existent, într-un must cu gust specific de malţ. Hameiul adăugat dă berii gustul specific amar, o anumită aromă şi conservă o conservabilitate naturală acestei băuturi. După fermentare, berea devine o băutură impregnată cu dioxid de carbon care contribuie la formarea unei spume abundente, cu un efect răcoritor natural. Berea ca băutură obţinută pe cale biotehnologică este un aliment datorită compoziţiei chimice complexe care o are formată din: glucide, substanţe proteice, vitamine, săruri minerale, substanţe polifenolice, acizi organici, etc.

Această băutură are un efect de stimulare a secreţiei gastrice şi intestinale, o acţiune de creştere a diurezei şi rehidratare a organismului.

Prin procese fermentative se pot obţine o gamă largă de produse. Procesul tehnologic de fabricare a berii se bazează pe următoarele faze:

• măcinarea;

• brasajul (plămădire-zaharificare);

• filtrarea mustului;

• fierberea cu hamei;

• separarea trubului format la cald (grosier);

• răcirea;

• fermentarea primară;

• fermentarea secundară;

• filtrarea berii;

• liniştirea;

• îmbutelierea berii.

Materiile prime utilizate sunt diferite substraturi bogate în glucide fermentescibile, malţ care conţine diglucidul maltoză şi se foloseşte la fabricarea berii, medii naturale care conţin şi alte substanţe necesare pentru un metabolism activ.

Materii prime folosite la fabricarea berii

Principalele materii prime folosite la fabricarea berii sunt:

• orzul sau orzoaica utilizate ca materie primă pentru fabricarea malţului;

• înlocuitori de malţ;

• hameiul utilizat ca materie primă specifică pentru fabricarea berii;

• apa;

• drojdia de bere;

• preparatele enzimatice, etc.

Prof. dr. Anton Piendl din München, într-o expunere privind importanţa calităţii materiilor prime utilizate la fabricarea berii arăta că malţul este sufletul berii, hameiu, condimentul, drojdia este spiritul şi apa corpul berii.

Orzul sau orzoaica este principala materie primă folosită pentru fabricarea malţului. A fost cultivat din cele mai vechi timpuri, cu circa 7000 de ani î.d.H., pentru prima dată în Orientul Apropiat. În ţara noastră orzul a fost cultivat încă din neolitic, de la începuturile practicării agriculturii.

În prezent orzul-orzoaica este, după grâu, porumb şi orez, cea de a patra cereală cultivată pe plan mondial, producţia de orz-orzoaică reprezentând 10% din totalul producţiei de cereale. Orzul sau orzoaica constituie principala materie primă pentru fabricarea berii, deoarece:

• orz sau orzoaică este o plantă foarte răspândită, care nu este folosită în alimentaţia umană, puţin pretenţioasă la condiţiile de cultivare;

• boabele de orz sau orzoaică au un înveliş păios, aderent, care protejează germenele în timpul procesului de malţificare;

• în timpul procesului tehnologic de obţinere a mustului, malţul din orz sau orzoaică oferă cel mai bogat echipament enzimatic şi substrat pentru acţiunea enzimelor;

• pe parcursul filtrării mustului, învelişurile păioase ale boabelor formează stratul filtrant care asigură separarea corespunzătoare a mustului de malţ din plămada zaharificată;

• berea fabricată din malţ din orz sau orzoaică este considerată a fi cea mai autentică, cu toate că s-a verificat experimental şi la nivel industrial că şi alte cereale (grâul, secara, maniocul) pot conduce la obţinerea malţului;

• orz sau orzoaică nu conţine substanţe dăunătoare pentru gustul berii.

În România, majoritatea soiurilor de orz pentru bere aparţin grupei Hordeum distichum, varietăţile nutans şi erectum, care se numesc orzoaică de primăvară, cultivându-se numai primăvara. Soiurile cu şase rânduri de boabe pe spic, Hordeum hexastichum, varietatea pallidum, sunt cunoscute ca orz de toamnă şi se cultivă numai toamna. Datorită faptului că pe spic sunt şase rânduri de boabe, acestea sunt mai puţin dezvoltate, cu învelişul păios mai gros şi dau un randament în extract inferior soiurilor de primăvară.

Compoziţia chimică a orzului destinat fabricării berii este:

Amidonul este localizat în endosperm şi reprezintă componentul chimic cel mai important calitativ şi cantitativ. În timpul depozitării, amidonul este folosit de embrion ca substanţă nutritivă, iar la fabricarea berii, constituie principala sursă de extract a mustului de bere.

Proteinele pot varia cantitativ în funcţie de soiul de orz, de condiţiile pedoclimatice, tehnologiile de cultură. Din cantitatea totală de proteine, numai 1/3 trec în bere, având influenţă asupra calităţii berii, influenţând culoarea, plinătatea gustului, însuşirile de spumare, caracteristicile spumei, aroma berii şi stabilitatea ei coloidală. Conţinutul în proteine scade în timpul fabricării malţului şi a berii, datorită hidrolizei enzimatice sau a coagulării.

Lipidele sunt prezente în orz în ţesutul aleuronic şi în embrion. În proporţie de 95% se găsesc sub formă de trigliceride şi în cantităţi mici fosfolipide. Sunt insolubile în apă, rămân nemodificate la malţificare şi brasaj şi se elimină cu borhotul de malţ.

Substanţele minerale prezintă importanţă pentru fiziologia bobului la germinare, pentru nutriţia drojdiei la fermentare precum şi pentru asigurarea condiţiilor optime de pH al enzimelor care intervin la brasaj, deoarece cele mai multe din ele formează sisteme tampon în must şi bere.

Substanţele polifenolice sunt localizate în învelişul bobului şi mai puţin în endosperm. Ele influenţează culoarea, gustul şi stabilitatea coloidală a berii.

Celuloza şi hemicelulozele sunt substanţe de structură a învelişului bobului de orz, conţinutul lor variază cu gradul de coacere şi condiţiile climatice anuale.

Orzul conţine cantităţi importante de vitamine, în special din grupa B.

În bobul de orz matur sunt prezente un număr relativ mare de enzime, care îi sunt necesare întreţinerii activităţii vitale.

Aprecierea orzului destinat fabricării malţului este necesară deoarece calitatea orzului determină calitatea malţului şi a berii, dar şi randamentele de fabricaţie, se realizează după aspectul exterior şi după proprietăţile fizice şi chimice.

Preview document

Tehnologia de obținere a berii - Pagina 1
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 2
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 3
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 4
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 5
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 6
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 7
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 8
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 9
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 10
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 11
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 12
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 13
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 14
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 15
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 16
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 17
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 18
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 19
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 20
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 21
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 22
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 23
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 24
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 25
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 26
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 27
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 28
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 29
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 30
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 31
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 32
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 33
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 34
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 35
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 36
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 37
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 38
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 39
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 40
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 41
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 42
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 43
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 44
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 45
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 46
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 47
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 48
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 49
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 50
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 51
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 52
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 53
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 54
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 55
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 56
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 57
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 58
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 59
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 60
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 61
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 62
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 63
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 64
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 65
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 66
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 67
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 68
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 69
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 70
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 71
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 72
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 73
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 74
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 75
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 76
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 77
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 78
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 79
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 80
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 81
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 82
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 83
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 84
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 85
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 86
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 87
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 88
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 89
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 90
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 91
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 92
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 93
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 94
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 95
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 96
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 97
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 98
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 99
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 100
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 101
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 102
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 103
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 104
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 105
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 106
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 107
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 108
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 109
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 110
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 111
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 112
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 113
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 114
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 115
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 116
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 117
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 118
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 119
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 120
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 121
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 122
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 123
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 124
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 125
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 126
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 127
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 128
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 129
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 130
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 131
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 132
Tehnologia de obținere a berii - Pagina 133

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Obtinere a Berii.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Berii

1.INTRODUCERE Berea este o băutură alcoolică nedistilată, obţinută prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malţ, apă şi fiert cu...

Controlul de calitate pe fluxul tehnologic la obținerea berii blonde

CAPITOLUL I Prezentare generală a berii 1.1. Definirea produsului Bere – băutură slab alcoolică, nedistilată, obţinută prin fermentarea, cu...

Tehnologia fabricării berii - SC Bere Mureș SA

Obiectul principal de activitate a S.C. Bere Mureş S.A. este producţia şi îmbutelierea berii, aceasta reprezentând circa 90% din volumul...

Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde

Scurt istoric Producerea berii este cu siguranta unul dintre cele mai vechi procese de fabricatie cunoscut de catre omenire. Asa cum albinele au...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia de obținere a berii brune

Fabricarea berii in scopul comercializarii a inceput pe la anul 1200, pe teritoriul actualei Germanii, iar imbutelie-rea in 1605. Cand oamenii au...

Aditivi din Bere

APA, MALT SI HAMEI…… Asta vedem scris pe cele mai multe etichete de bere. Dupa cum bine se stie, sunt legi care reglementeaza informarea corecta...

Activitatea de Producție intr-o Fabrică de Bere

Activitatea de producţie intr-o fabrică de bere Industria berii a înregistrat pe plan mondial în ultimii ani progrese importante sub aspectul...

Te-ar putea interesa și

Studiul procesului tehnologic de obținere a berii și controlul calității berii conform planului HACCP - determinarea oligoelementelor din câteva tipuri de bere

CUVÂNT ÎNAINTE Datele prezentate în această lucrare se bazează pe rezultatele obţinute sub îndrumarea şi ajutorul Dl. Prof. univ. Dr. Iosif Gergen...

Controlul de calitate pe fluxul tehnologic la obținerea berii blonde

CAPITOLUL I Prezentare generală a berii 1.1. Definirea produsului Bere – băutură slab alcoolică, nedistilată, obţinută prin fermentarea, cu...

Tehnologia de obținere a berii brune

Fabricarea berii in scopul comercializarii a inceput pe la anul 1200, pe teritoriul actualei Germanii, iar imbutelie-rea in 1605. Cand oamenii au...

Tehnologia de obținere a berii brune

1. Ce este berea? Berea este o bautura alcoolica obtinuta din 4 produse naturale ca si apa, drojdia, hameiul si maltul. Temperatura de baut...

Operații Tehnologice de Obținere a Berii

Berea este o băutură cu conţinut scăzut de alcool, nedistilată, spumantă, obţinută prin fermentarea alcoolică a mustului de malţ aromatizat cu...

Tehnologia de obținere a berii

Fabricarea berii in scopul comercializarii a inceput pe la anul 1200, pe teritoriul actualei Germanii, iar imbutelierea, in 1605. Berea a fost,...

Berea

TEMA PROIECTULUI Sa se intocmeasca bilantul de materiale si caloric de plamadire –zaharificare dintr-o sectie de brasaj a unei fabrici de bere cu...

Tehnologia de fabricație a berii light

1. INTRODUCERE 1.1. Istoria berii Berea este o bautura alcoolica foarte veche dezvolatata de poporul imperiului mesopotamic si de egipteni....

Ai nevoie de altceva?