Prezentare de carte - Perestroika - URSS sub Gorbaciov 1985-1991

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Prezentare de carte - Perestroika - URSS sub Gorbaciov 1985-1991.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 5 pagini .

Redactat in Republica Moldova

Profesor: Xenofontov Ion

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Istorie Universala

Extras din document

Lucrarea „Perestroika” scrisă de Pascal Lorot a fost publicată în 1993 de editura la Presses Universitaires de France şi tradusă în limba română de Editura Corint în anul 2002.

Cartea este structurată în şase capitole şi cuprinde perioada 1985-1991, de la venirea lui Mihail Gorbaciov la putere până la demisia acestuia din 25 decembrie 1991. În contextul internaţional, această perioadă este marcată de sfârşitul războiului rece.

După moartea prim-secretarului URSS, Konstantin Cernenko, la 11 martie 1985, M.Gorbaciov ajunge în fruntea Uniunii Sovietice, pomenindu-se în fața unui stat cu o economie decăzută, lipsită de resurse iar societatea dominată de corupţie. Finnd conștient de problemele societații sovietice , el va iniția în practică o largă politică de modernizare şi de transformare pe care opinia publică o va reţine sub denumirea de “perestroika”. Acest termen se traduce prin “restructurare” şi “glasnost” ce desemnează liberul acces al cetăţenilor la informaţie asupra acţiunilor statului sovietic şi totodată ridicarea parţială a cenzurii asupra presei şi libera exprimare a cuvîntului. Spre deosebire de predecesorii săi, “perestroika”lui Gorbaciov se insistă a fi una globală şi radicală măsuri care nu vor fi aplicate la un sistem care să rămână neatins în ansamblul său, ci mai degrabă găsirea unei căi eficace între planificare şi piaţă pentru a putea fi depăşit declinul economic și criza care macina politica statului. Menţionăm că această reformă se aplica la nivelul întregii societăţi, cuprinzând atât sfera economică cât şi sistemul instituţional, societatea, sistemul politic şi relaţiile internaţionale. În viziunea lui Gorbaciov, „perestroika însemna politica al cărei scop este de a activa progresul social şi economic al ţării şi de a reînnoi toate sferele vieţii”. În urma discursului din cadrul plenarei Comitetului Central, din ianuarie 1987 începe liberalizarea presei şi lansarea unei politici de destanilizare şi debrejnevizare.

Așadar primii paşi ai perestroikăi au fost făcuţi pe trei direcţii de bază: „stabilirea unui stat socialist de drept”, libertatea presei şi normalizarea relaţiilor cu Biserica şi încetarea persecuţiilor împotriva credincioşilor.

Partea I:

Prima direcţie esențială, la 15 august 1990, M.Gorbaciov anulează printr-un decret toate privaţiunile cetăţeneşti ce au fost hotărâte în perioada 1966-1988. Iar ceea ce priveşte reforma dreptului, legile trebuiau revizuite şi trebuia realizată o „ reformă judiciară”.

A doua direcție cuprinde sfera culturală, astfel ea cunoaşte modernizarea, conducând la apariţia noilor genuri cinematografice, la fel şi literatura despre care putem spune că opera lui Soljeniţân este autorizată, iar autorii tradiționali sunt şi ei autorizaţi şi retipăriţi. În presă apar noi reviste, ziare axate pe toate domeniile, în principal, pe problemele politice, sociale sau economice. Radioul şi televiziunea au conoscut şi ele o revoluţie prin apariţia dezbaterilor unor subiecte de interes particular. Masacrele și ostrocitățile din epoca stalinistă sunt date publicităţii. Ultima direcție axată pe domeniul spiritual: religia cunoaşte şi ea libertatea în sensul că autorităţile centrale de partid nu mai dau ordine în persecutarea credincioşilor, iar slujbele religioase reîncep să fie transmise fara nici o remușcare sau frică.

Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentare de carte - Perestroika - URSS sub Gorbaciov 1985-1991.DOCX

Alte informatii

Petrenco Anatolie