Bunele Maniere in Afaceri

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Bunele Maniere in Afaceri.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor: Irina Salanta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Management, Negociere

Extras din document

Intr-un mediu de afaceri in continua dezvoltare vor exista mereu lucruri de invatat. Succesul nu depinde numai de abilitatea de a distinge ocaziile si oportunitatile, ci si de a lasa o carte de vizita care echivaleaza cu buna impresie si consolideaza relatii de afaceri pe termen lung.

Un studiu realizat in aceasta vara de publicatia Reader's Digest semnala o situatie care nu face onoare Romaniei si capitalei, in special. Potrivit reporterilor acestei publicatii, al carei tiraj face inconjurul lumii in sute de mii de exemplare, bucurestenii sunt cei mai nepoliticosi europeni. Studiul, realizat in 35 de mari orase din lume, a plasat capitala Romaniei pe penultimul loc pe plan mondial, inainte de Mumbai (India), si pe ultimul loc in Europa.

Trecand peste aprecierile mai mult sau mai putin fondate ale studiului, ramane certitudinea ca regulile comportamentului politicos si adecvat sunt esentiale pentru existenta in societate. Iar in lumea afacerilor regulile sunt cu atat mai pretentioase.

Eticheta in business este o deprindere ce se formeaza in timp. Contrar a ceea ce s-ar crede, ea lipseste uneori chiar si la cele mai inalte nivele si in tari cu o traditie corporatista solida.

Paul Nuber, director general la Nestle Romania, isi aminteste de o situatie jenanta petrecuta chiar in inima capitalismului - Statele Unite.

"Este o scena de care nu-mi face placere sa-mi amintesc", spune el. "Eram intr-o delegatie si luam pranzul cu un coleg. Am fost consternat sa vad ca isi indesa mancarea cu mana in furculita si vorbea cu gura plina. Asta s-a intamplat cu aproape 15 ani in urma. intre timp a ajuns sa lucreze in Europa. Sper ca a invatat intre timp manierele la masa. Chiar si asa, eu nu as mai lua niciodata masa cu el". In Romania, oamenii de afaceri recunosc ca exista inca lacune de comportament, dar spun ca semnalele sunt bune. "In ultimii ani am constatat o evolutie pozitiva a comportamentului in afaceri din Romania", spune Obie Moore, partener la firma de avocatura Salans. "Este un lucru firesc, pe fondul globalizarii. Oamenii incep sa inteleaga ca nu pot avea o afacere pe termen lung daca nu isi respecta partenerii". Paul Nuber considera ca este de datoria lui sa atraga atentia asupra regulilor de politete ori de cate ori este cazul. "Odata, intr-un magazin, am atras atentia vanzatoarei ca nu este politicos sa ma lase sa astept in timp ce ea isi numara banii. De atunci, ori de cate ori m-a servit, a facut-o intr-un mod foarte politicos". Gerd Tritschler, director de vanzari si marketing la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, adauga: "Sunt aici de un an si jumatate si am vazut multe schimbari pozitive. Noi avem succes aici tocmai datorita angajatilor. Cam 99% dintre ei sunt romani, la care se adauga sase expati - trei bucatari sefi si trei directori".

Bogdan Baltazar, senior partner si president la Baltazar CHECK, pune mare accent pe valorile morale. "O afacere trebuie sa fie construita si consolidata in timp. Este foarte important sa ai demnitate, atat ca fiinta umana cat si ca om de afaceri. Civismul trebuie reconsiderat si reconstruit in Romania". in opinia sa, lipsa de educatie are reminiscente in cei aproape 50 de ani de comunism. "Comunismul a creat multi monstrii", spune el. "Saracia, lipsa informarii si a libertatii au omorat cultura si au incurajat coruptia. Faptul ca romanii au trait atata vreme intr-o minciuna totala, i-a facut sa devina duplicitari. Nu exista educatie, nu exista respect pentru spatiul public".

Reguli de comportament

Codul bunelor maniere in afaceri include reguli pentru fiecare situatie si moment al relatiei cu partenerul de afaceri. O scurta trecere in revista arata ca sunt intotdeauna zeci de detalii de luat in calcul si o multime de situatii neprevazute.

Totul porneste de la prima impresie, care implica si punctualitatea

"A sosi la timp la intalnire reprezinta pana la urma respect de sine", arata Gerd Tritschler. "Cea mai frecventa scuza pentru intarzieri este traficul din Bucuresti - ceea ce este de inteles pana la un anumit punct. Dar daca stii ca poti intarzia, trebuie sa iti iei o marja de eroare". Bogdan Baltazar este de acord.

"O intalnire trebuie sa fie eficienta. Nu ai voie sa pierzi timpul omului. De aceea, eu plec intotdeauna din timp la o intalnire, tocmai pentru ca traficul este imprevizibil. Daca se intampla sa ajung prea devreme, ma plimb prin zona cateva minute si incerc sa fiu la locul intalnirii cu doua minute inainte".

Fisiere in arhiva (1):

  • Bunele Maniere in Afaceri.doc