Etica și protecția mediului

Seminar
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 11293
Mărime: 88.95KB (arhivat)
Publicat de: Dionisie Groza
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1. FUNDAMENTAREA TEORETICĂ 2
  2. 1.1 TRATAREA PROBLEMATICII 2
  3. 1.2. NOŢIUNI INTRODUCTIVE. DEFINIŢIA ETICII 2
  4. 1.3. TEORIILE ETICII 3
  5. 1.3.1 Etica virtuţii 3
  6. 1.3.2 Utilitarismul 4
  7. 1.3.3 Etica kantiană (etica datoriei) 5
  8. 1.4. CRIZA ECOLOGICĂ ŞI NEVOIA DE PROTECŢIE A MEDIULUI 7
  9. 1.5. PENTRU O ETICĂ A MEDIULUI 9
  10. CAPITOLUL II. PARTEA PRACTICĂ 12
  11. II.1. OBIECTIVELE CERCETĂRII 12
  12. II.2. ÎNTREBĂRILE CERCETĂRII 12
  13. II.3. IPOTEZELE CERCETĂRII 12
  14. II.4. VARIABILELE CERCETĂRII 12
  15. II.5. METODA DE CERCETARE 13
  16. II.5.1. Descrierea instrumentelor cercetării 13
  17. II.5.2. Lotul de subiecţi 13
  18. II.6. EŞANTIONARE 14
  19. II.7. PREZENTAREA DATELOR 14
  20. II.8. INTERPRETAREA DATELOR 17
  21. II. 9. VALIDAREA IPOTEZELOR 19
  22. CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI ÎN URMA CERCETĂRII 20
  23. BIBLIOGRAFIE 22
  24. ANEXE 23

Extras din seminar

Capitolul 1. Fundamentarea teoretică

1.1 Tratarea problematicii

Ocrotirea naturii este cerută şi de nevoia, care se resimte tot mai mult, de a păstra şi îmbunătăţi sănătatea fizică şi intelectuală a populaţiei. Nu este întâmplător faptul, că în ţările puternic industrializate, oamenii caută să-şi petreacă timpul liber, pe cât este posibil cât mai departe de oraş, la ţărmul mării, la munte sau undeva la ţară.

Oamenii care au o viziune morală asupra problemelor de mediu sunt adepţii unei etici ecologice constând din cel puţin unul, dar, în general, din mai multe principii. Se consideră că politicile de mediu trebuie evaluate doar în funcţie de mărimea în care ele afectează oamenii . O examinare serioasă a acestei etici (etica centrată pe om) ne obligă să calculăm diferite efecte pe care opţiunile posibile le-ar putea avea asupra fericirii şi nefericirii umane. Deşeurile existente au un efect negativ asupra oamenilor, determinând/provocându-le iritarea ochilor , senzaţii de sufocare iar la plante are un efect puternic coroziv asupra frunzelor.

Modificarea mediului ambiant se manifestă în principiu prin rejecţii care agresează mediul sub mai multe forme. Una din formele de agresiune asupra mediului se efectuează prin produsele materiale-fizice care pot fi solide, lichide sau gazoase, iar alta se efectuează prin influenţe care pot fi termice, sonore, electromagnetice, estetice şi chiar morale.

Dintre numeroasele probleme de mediu cu care se confruntă omenirea, una majora este cea a deşeurilor. De mii de ani, omul a aruncat tot ceea ce nu-i mai folosea, tot ceea ce era deteriorat. Nici astăzi lucrurile nu stau altfel. Şi nu ne gândim că toate aceste lucruri pe care le aruncăm ,mai devreme sau mai târziu “le vom primi înapoi”,dar sub altă formă. Deşeurile, în societatea actuală, rezultă în cantităţi din ce în ce mai mari din activitatea umană şi gestionarea lor necorespunzătoare poate să ducă la poluarea solului, subsolului, apelor şi aerului.

Un ecologist poate dori să afle dacă depozitarea deşeurilor este nocivă pentru mediu, deoarece el urmăreşte protejarea acestuia sau deoarece consideră că afectarea vieţii umane este greşită din punct de vedere moral. Există de asemenea şi oameni care sunt impasibili ( amorali) în legătură cu această problemă. Totuşi, mulţi oameni doresc într-adevăr ca acţiunile lor şi a celorlalţi să fie bazate pe principiile morale.

1.2. Noţiuni introductive. Definiţia eticii

Noţiunea de etică provine de la cuvântul grecesc ethos (morav, obicei, caracter). Iniţial prin acest termen se concepea locul obişnuit de trai, casă, locuinţă, cuibul păsărilor şi vizuinile fiarelor. Ulterior, ea a început să consemneze natura stabilă a unui sau altui fenomen, obicei, caracter.

Pentru oamenii ce nu se preocupă de filozofie, cuvântul "etică" sugerează un ansamblu de standarde în raport cu care un grup sau o comunitate umană decide să-şi regleze comportamentul pentru a deosebi ce este legitim sau acceptabil în urmărirea scopurilor lor ceea ce nu este astfel.În acest sens se vorbeşte de o "etică a afacerilor", de o "etică judiciară", sau de o "etică medicală".

Unii autori consideră că etica este o ştiinţă filosofică ce studiază morala ca una dintre cele mai importante laturi ale existenţei umane şi sociale, esenţa, natura şi structura moralei, este o sferă a cunoaşterii, o tradiţie intelectuală, iar morala sau moralitatea este ceea ce studiază etica, obiectul ei.

Etica este o ştiinţă normativă şi este de asemenea numită şi filozofie practică, fiind studiată nu numai pentru a afla ce este virtutea, ci mai ales pentru a deveni virtuos. Scopul eticii constă nu în a acumula un anumit bagaj de cunoştinţe, ci în a orienta omul spre valori şi virtuţi veşnice, spre fapte bune. Pentru ca etica să devină utilă umanităţii sunt necesare două premise: arta de a dirija pasiunile şi dorinţa de a le îndrepta spre scopuri nobile. Seminţele eticii, ca cele ale grâului, încolţesc dacă ajung într-un sol fertil. Etica este o călăuză valorică ce poate să descrie locurile semnificative, dar nu indică omului în ce loc anume să plece, totul depinde de fiecare personalitate aparte.

În opinia altor scriitori etica este inseparabilă de morală. Ea se situează la punctul de întâlnire a dublei constrângeri dintre lege şi dorinţă. Teoriile socratice se caracterizează prin judecarea metodelor şi nu a propunerilor dogmatice. Etica este ancorată deci într-un sistem de contingenţă sau într-un sistem de necesitate care pune problema fundamentării originilor sale. Angele Kremer-Marietti pune de asemeni problema intuiţionismului plecând de la intuiţionismul moral care fondează o etică a sistemelor care vine să concilieze mecanisme şi libertăţi.

Etica nu poate înlocui omul real în eforturile sale morale individuale, ea nu este în stare să anihileze responsabilitatea personalităţii pentru deciziile luate.

1.3. Teoriile eticii

Comportamentul unei persoane este evaluat pe baza unor diferite norme. Cele mai evidente exemple sunt normele legale şi nemorale. Deşi aceste două tipuri de norme se suprapun, suprapunerea nu este completă. Unele acte sunt legale, dar nu şi morale, şi vice-versa. Astfel, putem vorbi de legalitate şi de moralitate, de obligaţii legale şi de obligaţii morale.

Teoriile etice nu privesc atât natura judecăţilor noastre etice, cât criteriile concrete de evaluare morală şi reprezintă un răspuns la întrebarea ”Când este o acţiune morală (sau imorală)?”.Conform teoriilor consecinţioniste, pentru a decide dacă o acţiune este morală sau imorală trebuie să luăm în calcul consecinţele unei acţiuni. Cineva poate considera însă că, indiferent de consecinţele unei acţiuni, anumite lucruri pur şi simplu nu trebuie făcute. Teoriile care au la bază un anumit set de datorii (ceva ce trebuie întotdeauna făcut), şi nu consecinţele acţiunilor, se numesc „nonconsecinţioniste” sau ”deontologiste” (de la grecescul deontos, ceea ce se cade, ce este necesar). O acţiune este corectă din punct de vedere moral, conform deontologismului, dacă nu contravine acestor datorii. Etica virtuţii pune accent pe urmărirea unui scop final absolut: fericirea. Dezvoltarea unui caracter moral (virtuos) este o condiţie necesară pentru a atinge acest scop, iar o acţiune bună va fi cea realizată de un om virtuos. Important în cadrul eticii virtuţii nu este atât să ştiu ce este bine să fac, ci să fiu bun, adică să am un caracter virtuos.

1.3.1 Etica virtuţii

Un al treilea tip de etică este etica virtuţii (nu este atât o teorie etică, deoarece nu are un principiu central care să ne ofere o procedură de decizie etică). Aceasta reprezintă una dintre teoriile etice standard la care se raportează argumentele specialiştilor de astăzi este aşa-numita virtue theory– etica virtuţilor, o variantă actualizată a ideilor expuse cu multe secole în urmă de către Aristotel în „Etica nicomachică”.

Conform eticii virtuţii, aşa cum am precizat mai sus, ceea ce este important din punct de vedere moral nu este atât să găsim principiul care să ne ghideze acţiunile în fiecare situaţie, care să ne spună, deductiv, ce datorii avem sau cum să facem un anumit calcul moral, ci important este să ajungem să avem un caracter moral, adică să fim virtuoşi. Mai ales în gândirea estică (de exemplu în China) şi în creştinism, ideea de virtute joacă un rol foarte important.

Preview document

Etica și protecția mediului - Pagina 1
Etica și protecția mediului - Pagina 2
Etica și protecția mediului - Pagina 3
Etica și protecția mediului - Pagina 4
Etica și protecția mediului - Pagina 5
Etica și protecția mediului - Pagina 6
Etica și protecția mediului - Pagina 7
Etica și protecția mediului - Pagina 8
Etica și protecția mediului - Pagina 9
Etica și protecția mediului - Pagina 10
Etica și protecția mediului - Pagina 11
Etica și protecția mediului - Pagina 12
Etica și protecția mediului - Pagina 13
Etica și protecția mediului - Pagina 14
Etica și protecția mediului - Pagina 15
Etica și protecția mediului - Pagina 16
Etica și protecția mediului - Pagina 17
Etica și protecția mediului - Pagina 18
Etica și protecția mediului - Pagina 19
Etica și protecția mediului - Pagina 20
Etica și protecția mediului - Pagina 21
Etica și protecția mediului - Pagina 22
Etica și protecția mediului - Pagina 23
Etica și protecția mediului - Pagina 24
Etica și protecția mediului - Pagina 25
Etica și protecția mediului - Pagina 26
Etica și protecția mediului - Pagina 27
Etica și protecția mediului - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Etica si Protectia Mediului.doc

Alții au mai descărcat și

Etica și Protecția Mediului Înconjurător

Introducere Încă de la apariţia sa pe Terra, omul a influenţat mediul natural în sensul dorit de el, pentru a-şi asigură protecţie, hrană,...

Etică și responsabilitate socială corporativă

Literature review Antoine de Saint Exupery spunea într-o maximă devenită celebră: „Fiecare este responsabil faţă de toţi. Fiecare este responsabil...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Etică

Capitolul 1 (Unitatea de curs 1): Etimologie, definitii si delimitari conceptuale Capitolul 2 (Unitatea de curs 2): Istoric si abordari ale eticii...

Etica în afaceri

Etica si sfera ei de cuprindere Accentul pus in ultimii ani pe etica in afaceri se datoreaza schimbarilor rapide in domeniul fortei de munca, ca...

Etică și discriminare

Discriminarea ca forma de marginalizare de orice fel si in orice situatie este, din pacate, un fenomen inca prezent in societatea democratica,...

Te-ar putea interesa și

Etica și Protecția Mediului Înconjurător

Introducere Încă de la apariţia sa pe Terra, omul a influenţat mediul natural în sensul dorit de el, pentru a-şi asigură protecţie, hrană,...

Agresivitatea în Etica Actului Economic

I N T R O D U C E R E În această lume în continuă mişcare şi dezvoltare, persoanele se îndreaptă tot mai mult în căutarea noutăţilor din care unii...

Particularitățile comercializării produselor zaharoase

Produsele obtinute pe baza de amidon, glucoza, miere, zahar se numesc produse zaharoase sau dulciuri. Acestea sunt mult apreciate de consumatori...

Responsabilitatea și mediul întreprinderilor de servicii - McDonald's SRL Sibiu

Cuvant inainte Importanta activitatiilor de servicii ,nu a fost recunoscuta mult timp serviciile fiind neglijate si in acelasi timp incadrate...

Ospătar-vânzător în unitățile de alimentație publică

Argument Alimentatia publica este un domeniu de activitate economic ace se ocupa cu producerea unei game variate de preparate culinare ce se...

Etică în afaceri

Ce este etica în afaceri? Multi autori au incercat sa dea o definite a eticii in afaceri.Nu s-a ajuns la o definitie universal dar iata cateva...

Evaluarea posibilității de implementare a unui sistem de management de mediu în activitatea de recuperare a gazelor nitroase prin oxidare și absorbție cu obținerea acidului azotic diluat

MEMORIU TEHNIC JUSTIFICATIV Scopul documentației realizate a fost acela de a verifica posibilitatea implementării unui Sistem de Management de...

Lucrare de practică la SC Mladita Transprod SRL

Capitolul 1 Prezentarea societăţii comerciale SC MLADITA TRANSPROD a fost infiintata la data de 25 noiembrie 1993 fiind inregistrata in...

Ai nevoie de altceva?