Functia de Lider

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest seminar prezinta Functia de Lider.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Extras din document

MANAGEMENT

LUCRAREA NR. IV

FUNCTIA DE LIDER

1. Definirea functiei de lider

Functia de comanda presupune actiunile prin care managementul influenteaza personalul pentru realizarea obiectivelor propuse. In cadrul acestei functii isi gasesc locul problemele motivatiei, managementului grupurilor si conflictelor, si conducerea.

Mintzberg defineste trei domenii in care este implicat managerul si 10 roluri ale acestuia, printre care, in domeniul interpersonal- rolul de lider.

Conducerea este arta si stiinta de a-I face pe altii sa execute ceea ce tu doresit.este procesul prin care managerii influenteaza comportamentul oamenilor in vederea atingerii scopurilor propuse. In acelasi timp functia de lider presupune si insusirile speciale ale unor oameni de a reusi sa-I influenteze pe altii, fara a folosi metode coercitive.

In general, oamenii au nevoie de conducator pentru a se simti in siguranta si pentru a-si putea indeplinii propriile teluri. In structura fiecarei fiinte umane se regaseste dualismul sef-subordonat, intr-o propozitie sau alta. Unii filozofi afirma chiar ca Dumnezeu a facut o mare eroare dand la toti oamenii dorinta de a detine putere, pentru ca e clar ca nu toti au calitatile necesare pentru exercitarea acesteia in folosul colectivitatii, al societatii. Sunt numeroase xexmple de exercitare total defectuoasa a conducerii de catre unii lideri, care prin actiunile si deciziile luate au adus mari prejudicii omenirii.

Ce este liderul in fond? In trecut se considera ca marii lideri sunt nascuti pentru a-i inspira pe altii. Astazi se accepta ca oricine poate fi lider in circumstante favorabile. Se considera ca o conducere eficace depinde de alegerea corecta a stilului de management pentru o situatie particulara mai mult decat existenta unor trasaturi de personalitate.

Exista un stil de management mai bun decat altul, sau, cu alte cuvinte, care este stilul de management cel mai eficace pentru o anumita situatie particulara? La aceste intrebari diferiti specialisti au dat raspunsuri diferite. Unii spun ca cel mai bun stil de conducere este acela prin care consulta oamenii in luarea deciziilor. Sunt insa si specialistii care considera ca cele mai bune decizii sunt cele luate de unul singur. Stilul autocratic este preferat uneori stilului participativ.

2. Componentele functiei de lider

Autoritatea reprezinta dreptul si posibilitatea managerului de a da dispozitii persoanelor din subordine, corelat cu asumarea responsabilitatii pentru aceste dispozitii. Autoritatea sau puterea unui lider poate fi formala sau autentica.

Autoritatea formala este conferita de pozitia oficiala de sef, obtinuta prin investirea in functie a acestuia, in timp ce autoritatea autentica este recunoasterea de catre membrii colectivului a calitatii de lider.

Sursele de putere sau autoritate sunt urmatoarele:

- Puterea legitima- este conferita de actul de numire in functie si reprezinta forma legala prin care organizatia isi poate desfasura activitatea;

- Puterea de specialist- rezulta ca urmare a cunostintelor de specialitate pe care le detine liderul, a aptitudinilor si competentelor acestuia, care ii permit sa conduca grupul, sa ofere acestuia informatiile si deciziile de care are nevoie pentru desfasurarea optima a procesului;

- Puterea de stima(respect)- rezulta din capacitatile liderului de a se impune in fata grupului, in problemele importante pe care le are de rezolvat, din calitatile umane ale lui;

- Puterea charismatica- reprezinta calitatea liderului de a induce subalternilor admiratie, dorinta de imitare, sau de identificare, generand loialitate, entuziasm etc;

- Puterea de constrangere- este o sursa de motivare extrinseca a subalternilor, reprezentand dreptul conducatorului de a sanctiona, de a pedepsi abaterile de la normal ale subordonatilor;

- Puterea de recompensare- opusa puterii coercitive, reprezinta capacitatea conducatorului de a recompensa in mod diferit pe membrii colectivului, in raport cu contributia fiecaruia la rezultatele organizatiei;

- Puterea de informare- rezulta din faptul ca liderul are acces la informatii referitoare la organizatie, la membrii ei, la mediu, cu ajutorul carora poate stapani organizatia.

Calitatile, caracteristicile si structura psihica a managerilor contin: personalitatea, gradul de instruire, experienta, vionta.

Motivatia reprezinta unul dintre cele mai importante mijloace prin care un manager isi poate exercita eficient functia de lider. Motivatia se poate realiza prin multiple forme: prin constrangere, prin cumparare, prin adoptare, prin identificare.

Pozitia ierarhica influenteaza stilul de management.

Fisiere in arhiva (1):

  • Functia de Lider.doc