Microeconomie - tematică licență

Seminar
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 124 în total
Cuvinte : 67861
Mărime: 1.24MB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

I.

Cunoştinţe generale

M I C R O E C O N O M I E

Utilitatea bunurilor economice; utilitate tehnică, utilitate economică şi utilitate socială (Microeconomie, Gh.Pîrvu şi R. Gruescu, Ed. Sitech, Craiova, 2005, p.88-89)

Utilitatea desemnează capacitatea reală sau presupusă a unui bun de a satisface o trebuinţă umană (de producţie, de consum, de informaţie, etc.). De asemenea, utilitatea exprimă aprecierea bunului din partea consumatorului, satisfacţia pe care i-o creează acestuia folosirea unui bun. Utilitatea se prezintă sub două aspecte: tehnic şi economic.

Din punct de vedere tehnic, utilitatea scoate în evidenţă proprietăţile intrinseci (corporale) ale bunului economic: tehnice, funcţionale, fizice, chimice, biologice, etc.

Din punct de vedere economic, utilitatea cuprinde nu numai proprietăţile corporale ale bunului, ci şi raportarea lor la o trebuinţă a neposesorului (neproducătorului) mărfii.

Utilitatea trebuie să fie, deci, socială: numai în corelaţie cu trebuinţele neposesorului (neproducătorului) devine posibil raportul economic de piaţă, concretizat într-o tranzacţie bilaterală de vânzare-cumpărare.

Premisele formării şi funcţionării unei economii naţionale (Microeconomie, Gh.Pîrvu şi R. Gruescu, Ed. Sitech, Craiova, 2005, p.119-120)

Formarea şi funcţionarea unei economii naţionale este condiţionată de o serie de premise:

1. naţiunea ca unitate structurală de existenţă a societăţii;

2. existenţa unui teritoriu naţional delimitat;

3. un anumit nivel al diviziunii sociale a muncii şi de dezvoltare a cooperării economice;

4. constituirea, funcţionarea şi dezvoltarea continuă a pieţei naţionale.

Întreprinzătorul: definiţie, caracteristici (Microeconomie, Gh.Pîrvu şi R. Gruescu, Ed. Sitech, Craiova, 2005, p.134-135)

O întreprindere, pentru a exista şi funcţiona, trebuie să fie organizată şi condusă în mod corespunzător. Persoana care creează o întreprindere se numeşte întreprinzător. Caracteristicile fundamentale ale întreprinzătorului sunt: iniţiativa personală, abilitatea de a procura resursele, capacitatea managerială, dorinţa de autonomie, pregătirea de a-şi asuma riscul, agresivitatea în afaceri, spirit concurenţial, intuitivitate, realism, abilitatea de a învăţa din greşeli şi de a stabili relaţii de muncă umane.

Întreprinzătorii sunt ei care angajează factorii de producţie, îi antrenează în activităţi care să răspundă nevoilor societăţii. Ei pot fi proprietari ai tuturor factorilor de producţie angrenaţi în activitate, sau pot închiria, de la posesorii lor unul sau toţi factorii de producţie. Indiferent dacă este proprietar sau nu, întreprinzătorul se îngrijeşte în mod direct de bunul mers al activităţii întreprinderii pe care o înfiinţează, o coordonează şi conduce în scopul obţinerii unui câştig. Dacă el este proprietarul tuturor factorilor de producţie, îşi va însuşi venitul obţinut sub forma profitului; dacă nu, va împărţi câştigul cu posesorii factorilor de producţie de la care i-a închiriat. Dacă ne aflăm în situaţia unei societăţi pe acţiuni, întreprinzătorul este unul de tip special, în loc de o persoană avem de-a face cu consiliul de administraţie. Acesta este constituit

din acţionari, manageri, reprezentanţi ai unor instituţii financiare şi are ca atribuţii conceperea şi promovarea politicii economice a întreprinderii.

Deci, întreprinzătorul poate fi o persoană, un individ, sau un colectiv de persoane (consiliul de administraţie).

Întreprinzătorul este ajutat în acţiunile sale de specialişti, dintre care se detaşează managerii salariaţi care îl ajută în activitatea de orientare a întreprinderii către acele activităţi care asigură profitul maxim.

Corelaţia factori de producţie – resurse (Microeconomie, Gh.Pîrvu şi R. Gruescu, Ed. Sitech, Craiova, 2005, p.147-148)

Evoluţia societăţii umane a înregistrat importante mutaţii de ordin cantitativ şi calitativ în conţinutul şi modul de asigurare a resurselor necesare activităţilor economice, precum şi în modul de utilizare a resurselor disponibile pentru realizarea unei corelaţii optime între nevoi şi resurse. O parte a resurselor disponibile în societate, atrase şi utilizate în procesele de producţie devin factori de producţie. Factorii de producţie pot fi definiţi şi ca fiind ansamblul condiţiilor necesare şi suficiente pentru ca orice proces de producţie să se poată desfăşura conform scopului urmărit.

Între resurse şi factorii de producţie există anumite deosebiri:

- resursele, prin simpla lor existenţă, au în raport cu procesul de producţie, caracterul unui potenţial productiv;

- în dimensiunile şi structura resurselor găsim în orice moment anumite elemente care, din diferite motive rămân neutilizate, rămân simplu potenţial;

- resursele se transformă în factori de producţie numai în măsura atragerii utilizării şi consumării acestora, utilizare şi consumare care depind de o serie de factori: nivelul dezvoltării economice, potenţialul tehnic şi ştiinţific, diversitatea nevoilor, gradul de ancorare al economiei în circuitul economic mondial, nivelul educaţiei şi culturii etc.

Delimitarea conceptuală între resurse şi factorii de producţie este necesară deoarece noţiunea de resurse exprimă, în esenţă, starea de disponibilitate a unor bunuri corporale, pe când factorii de producţie reprezintă resurse aduse de către agentul producător într-o stare activă, proprie utilizării lor efective în procesul de producţie.

Stadiile circuitului capitalului; rotaţia capitalului (Microeconomie, Gh.Pîrvu şi R. Gruescu, Ed. Sitech, Craiova, 2005, p.156)

Capitalul fix şi circulant apar la nivel de firmă ca o parte a capitalului în funcţiune care, alături de celelalte forme ale capitalului total exploatat de firmă, participă la un circuit specific alcătuit din trei stadii.

1. Stadiul întâi al circuitului capitalului îl constituie procesul prin care capitalul lichid (bănesc) al firmei se transformă prin intermediul pieţei în capital real productiv. Paralel, firma se prezintă şi pe piaţa muncii în calitate de cumpărător de forţă de muncă necesară în stadiul următor.

2. Stadiul al doilea al circuitului capitalului în funcţiune al firmei îl constituie utilizarea productivă a capitalului real, în combinaţie cu ceilalţi factori de producţie, pentru obţinerea de bunuri destinate vânzării pe piaţă.

3. Al treilea stadiu al circuitului capitalului constă în trecerea acestuia din forma marfă în forma bănească, prin vânzarea bunurilor produse.

Corespunzător celor trei stadii ale circuitului capitalului, acesta îmbracă trei forme: bani, bunuri capital şi marfă. Dintre acestea doar bunurile capital reprezintă capitalul real, care funcţionează în calitate de factor de producţie.

Firma funcţionează continuu ceea ce înseamnă că reluarea parcurgerii celor trei stadii ale circuitului reprezintă rotaţia capitalului, iar timpul necesar pentru parcurgerea unui circuit reprezintă viteza de rotaţie a capitalului.

Preview document

Microeconomie - tematică licență - Pagina 1
Microeconomie - tematică licență - Pagina 2
Microeconomie - tematică licență - Pagina 3
Microeconomie - tematică licență - Pagina 4
Microeconomie - tematică licență - Pagina 5
Microeconomie - tematică licență - Pagina 6
Microeconomie - tematică licență - Pagina 7
Microeconomie - tematică licență - Pagina 8
Microeconomie - tematică licență - Pagina 9
Microeconomie - tematică licență - Pagina 10
Microeconomie - tematică licență - Pagina 11
Microeconomie - tematică licență - Pagina 12
Microeconomie - tematică licență - Pagina 13
Microeconomie - tematică licență - Pagina 14
Microeconomie - tematică licență - Pagina 15
Microeconomie - tematică licență - Pagina 16
Microeconomie - tematică licență - Pagina 17
Microeconomie - tematică licență - Pagina 18
Microeconomie - tematică licență - Pagina 19
Microeconomie - tematică licență - Pagina 20
Microeconomie - tematică licență - Pagina 21
Microeconomie - tematică licență - Pagina 22
Microeconomie - tematică licență - Pagina 23
Microeconomie - tematică licență - Pagina 24
Microeconomie - tematică licență - Pagina 25
Microeconomie - tematică licență - Pagina 26
Microeconomie - tematică licență - Pagina 27
Microeconomie - tematică licență - Pagina 28
Microeconomie - tematică licență - Pagina 29
Microeconomie - tematică licență - Pagina 30
Microeconomie - tematică licență - Pagina 31
Microeconomie - tematică licență - Pagina 32
Microeconomie - tematică licență - Pagina 33
Microeconomie - tematică licență - Pagina 34
Microeconomie - tematică licență - Pagina 35
Microeconomie - tematică licență - Pagina 36
Microeconomie - tematică licență - Pagina 37
Microeconomie - tematică licență - Pagina 38
Microeconomie - tematică licență - Pagina 39
Microeconomie - tematică licență - Pagina 40
Microeconomie - tematică licență - Pagina 41
Microeconomie - tematică licență - Pagina 42
Microeconomie - tematică licență - Pagina 43
Microeconomie - tematică licență - Pagina 44
Microeconomie - tematică licență - Pagina 45
Microeconomie - tematică licență - Pagina 46
Microeconomie - tematică licență - Pagina 47
Microeconomie - tematică licență - Pagina 48
Microeconomie - tematică licență - Pagina 49
Microeconomie - tematică licență - Pagina 50
Microeconomie - tematică licență - Pagina 51
Microeconomie - tematică licență - Pagina 52
Microeconomie - tematică licență - Pagina 53
Microeconomie - tematică licență - Pagina 54
Microeconomie - tematică licență - Pagina 55
Microeconomie - tematică licență - Pagina 56
Microeconomie - tematică licență - Pagina 57
Microeconomie - tematică licență - Pagina 58
Microeconomie - tematică licență - Pagina 59
Microeconomie - tematică licență - Pagina 60
Microeconomie - tematică licență - Pagina 61
Microeconomie - tematică licență - Pagina 62
Microeconomie - tematică licență - Pagina 63
Microeconomie - tematică licență - Pagina 64
Microeconomie - tematică licență - Pagina 65
Microeconomie - tematică licență - Pagina 66
Microeconomie - tematică licență - Pagina 67
Microeconomie - tematică licență - Pagina 68
Microeconomie - tematică licență - Pagina 69
Microeconomie - tematică licență - Pagina 70
Microeconomie - tematică licență - Pagina 71
Microeconomie - tematică licență - Pagina 72
Microeconomie - tematică licență - Pagina 73
Microeconomie - tematică licență - Pagina 74
Microeconomie - tematică licență - Pagina 75
Microeconomie - tematică licență - Pagina 76
Microeconomie - tematică licență - Pagina 77
Microeconomie - tematică licență - Pagina 78
Microeconomie - tematică licență - Pagina 79
Microeconomie - tematică licență - Pagina 80
Microeconomie - tematică licență - Pagina 81
Microeconomie - tematică licență - Pagina 82
Microeconomie - tematică licență - Pagina 83
Microeconomie - tematică licență - Pagina 84
Microeconomie - tematică licență - Pagina 85
Microeconomie - tematică licență - Pagina 86
Microeconomie - tematică licență - Pagina 87
Microeconomie - tematică licență - Pagina 88
Microeconomie - tematică licență - Pagina 89
Microeconomie - tematică licență - Pagina 90
Microeconomie - tematică licență - Pagina 91
Microeconomie - tematică licență - Pagina 92
Microeconomie - tematică licență - Pagina 93
Microeconomie - tematică licență - Pagina 94
Microeconomie - tematică licență - Pagina 95
Microeconomie - tematică licență - Pagina 96
Microeconomie - tematică licență - Pagina 97
Microeconomie - tematică licență - Pagina 98
Microeconomie - tematică licență - Pagina 99
Microeconomie - tematică licență - Pagina 100
Microeconomie - tematică licență - Pagina 101
Microeconomie - tematică licență - Pagina 102
Microeconomie - tematică licență - Pagina 103
Microeconomie - tematică licență - Pagina 104
Microeconomie - tematică licență - Pagina 105
Microeconomie - tematică licență - Pagina 106
Microeconomie - tematică licență - Pagina 107
Microeconomie - tematică licență - Pagina 108
Microeconomie - tematică licență - Pagina 109
Microeconomie - tematică licență - Pagina 110
Microeconomie - tematică licență - Pagina 111
Microeconomie - tematică licență - Pagina 112
Microeconomie - tematică licență - Pagina 113
Microeconomie - tematică licență - Pagina 114
Microeconomie - tematică licență - Pagina 115
Microeconomie - tematică licență - Pagina 116
Microeconomie - tematică licență - Pagina 117
Microeconomie - tematică licență - Pagina 118
Microeconomie - tematică licență - Pagina 119
Microeconomie - tematică licență - Pagina 120
Microeconomie - tematică licență - Pagina 121
Microeconomie - tematică licență - Pagina 122
Microeconomie - tematică licență - Pagina 123
Microeconomie - tematică licență - Pagina 124

Conținut arhivă zip

  • Microeconomie - Tematica Licenta.pdf

Alții au mai descărcat și

Conceptul de dezvoltare durabilă

1. Semnificatia conceptului de dezvoltare durabila Conceptul a aparut in momentul in care discutiile privind mediul inconjurator ocupau locul...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Producția Flexibilă

Producția flexibilă este un concept relativ nou, întâlnit, în special, în întreprinderile moderne. Pentru o mai bună înțelegere a acestei noțiuni,...

Dezvoltarea umană

I Modul - Sistemul social tipuri şi medii sociale. Teoriile clasice. - Grecia Antică Categoriile sociale corespunzătoare celor trei facultaţi după...

Managementul Calității Proceselor

CAPITOLUL 1 CONCEPTUL DE CALITATE 1.1. IMPORTANŢA CALITĂŢII Din punct de vedere politic, anii 1990 au marcat declinul şi, practic, eşuarea...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Suport de curs Managementul Producției

1. Managementul producţiei Cadrul general de abordare În orice întreprindere se desfăşoară un ansamblu de procese şi relaţii de management...

Ai nevoie de altceva?