Recompensarea Personalului

Imagine preview
(8/10 din 7 voturi)

Acest seminar prezinta Recompensarea Personalului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Extras din document

Recompensarea angajatilor este un instrument important al managerilor prin care influenteaza eficienta activitatii unei firme.

In literatura de management si in practica firelor se folosesc o serie de termeni cum ar fi: recompensa, compensatie, salariu, remuneratie, plata, sporuri, prime, stimulente, bonificatii, comisioane, indemnizatii.

Recompensarea reprezinta totalitatea veniturilor financiare si materiale pe care le primeste un angajat. Recompensarea personalului dintr-o organizatie este cel mai important obiectiv specific managementului resurselor umane, deoarece:

- sistemul de recompensare al unei organizatii are o contributie majora asupra recrutarii, motivarii, eficientei si satisfactiei personalului;

- salariile reprezinta o cheltuiala considerabila pentru organizatie.

Proiectarea unui sistem de recompensare a personalului trebuie sa se realizeze tinand cont de urmatoareele aspecte:

- satisfacerea nevoilor angajatilor, inclusiv a dorintelor de securitate si consideratie;

- motivarea angajatilor pentru a realiza nivelurile de performanta dorite;

- dimensionarea sistemului de recompensare in functie de posibilitatile organizatiei;

- sa fie competitiv in raport cu sistemele de recompensare ale altor organizatii care furnizeaza bunuri sau servicii similare, pentru a atrage si mentine personalul;

- respectarea clauzelor din contractul colectiv de munca si a reglementarilor legale;

- sa fie corect si consecvent aplicat in toata organizatia;

- sa fie inteles si acceptat de angajati.

Exista doua tipuri de recompense: directe si indirecte.

Recompensele directe cuprind sumele pe care le primesc angajatii pentru activitatea depusa si sunt concretizate in:

A) Salariul. Reprezinta suma primita pentru munca desfasurata de un angajat intr-o anumita perioada de timp.

In literatura de specialitate se face distinctie intre recompensare si compensare. Se considera ca recompensarea este mai cuprinzatoare decat compensarea. Ea include, in plus, promovarea personalului, sentimentul de realizare, apreciere si stima.Recompensele directe includ sumele de bani pe care le primesc angajatii pentru prestatia lor sau/si a rezultatelor obtinute. Salariul este cea mai importanta componenta a subsistemului de recompensare directa. Prin salariu se intelege suma primita de un angajat pentru munca desfasurata sau pentru rezultatele obtinute intr-o unitate de timp (ora, zi, saptamana, luna, an).

Dimensionarea salariului este influentata de mai multi factori, cum sunt: politica salariala a organizatiei, puterea economica a organizatiei, constrangerile legislative, costurile fortei de munca formate pe piata muncii, conjunctura economica etc. In plus, salariul este influentat de dificultatea sau complexitatea sarcinilor aferente unui post din organizatie.

Exista mai multe forme de salarii si anume:

- salariul de baza sau tarifar (salariu in acord direct, salariul in acord progresiv si salariu in regie);

- salariul nominal (suma de bani in care se exprima);

- salariul real (cantitatea de bunuri si servicii ce pot fi cumparate cu suma primita);

- salariul minim (este stabilit de catre guvern si reprezinta o componenta a protectiei sociale).

Proiectarea sistemului de salarizare implica realizarea corelatiei dintre marimea salariului si dificultatea postului. Intr-o organizatie posturile se grupeaza pe clase sau grade (gradatii), in raport cu numarul de puncte aferente fiecarui post. Pentru fiecare grad exista un nivel minim si unul maxim de salarizare.

Dificultatea unui post se exprima printr-un anumit numar de puncte. Cuantificarea acestei marimi necesita o evaluare a posturilor si identificarea factorilor si a ponderii pe care o au asupra dificultatii postului. Principalii factori de dificultate sau complexitate pot fi: indemanarea, efortul, responsabilitatea, conditiile de munca. Exista mai multe metode de evaluare dintre care metoda clasificarii pe puncte (diferenta se face pe baza grilei de salarizare in cazul procesului de negociere individuala).

Intre dificultatea unui post si nivelul recompensei exista o corelatie pozitiva ce poate fi exprimata printr-o treapta de regresie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Recompensarea Personalului.doc