Marketing Viral

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 11982
Mărime: 58.92KB (arhivat)
Publicat de: Adina S.
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

Termenul marketing viral a fost adoptat de Steve Jurvetson in 1997 pentru a descrie obiceiul celor de la Hotmail de a ataşa reclama in mailurile către utilizatori. Presupunea că daca o astfel de reclamă ajunge la un utilizator susceptibil, acela va deveni "infectat", adică se va înregistra, si atunci poate infecta alţi utilizatori. Cât timp fiecare utilizator infectat va trimite mailuri la mai mult de unul dintre utilizatorii susceptibili, conform standardelor rezultate din epidemiologie creşterea numărului de utilizatori infectaţi va creste cu o rata al cărei segment iniţial pare exponenţial.

În felul acesta, campania va continua, teoretic, la nesfârşit, sau pana când toţi utilizatorii susceptibili primesc mesajul. Chiar daca mesajul nu este trimis chiar aşa de des, el poate fi trimis de mai multe ori decât a fost trimis iniţial. De exemplu, consideram ca o campanie începe trimiţând mailuri la 100 de utilizatori. Nu toţi dintre ei vor trimite mailul mai departe. Dar unii dintre ei o vor face. Sa zicem ca aceştia sunt in procent de 80%. In acest caz, 80 de oameni au primit prima generaţie de mesaje. De aici procentul va scade exponenţial, fiecare generaţie fiind mai mica, cum ar fi 80, 64, 51.2, 40.96, 32.768, 26.214, 20.971, 16.777, 13.421, 10.737.

Eventual, campania se va sfârşi de la sine. Dar la sfârşit, campania căreia i s-au alocat fonduri pentru trimiterea mailurilor către 100 de utilizatori, va avea un target de încă 357, în acest caz, de utilizatori contactaţi prin metoda virala si, bineînţeles, gratuit.

Tipuri de mesaje virale

Pass-along: Un mesaj care încurajează utilizatorul sa trimită mesaje altora. Cea mai dura metoda din lanţul de scrisori unde mesajul care se afla in partea de jos a mailului cere cititorului sa înainteze mesajul altora. De efect sunt filmuleţele pe care oamenii le înaintează in mod spontan. Numărul de oameni la care se ajunge in acest mod este de obicei mai mare decât cei care au văzut reclama originala.

Incentivised viral: Oferă recompense pentru furnizarea de adrese. Aceasta poate creste numărul de referiri in mod dramatic. Oricum, are un efect mai mare când oferta necesita acţiunea altei persoane. Majoritatea concursurilor online oferă mai multe şanse de câştig pentru fiecare referire acordat; dar când referire trebuie să participe de asemenea pentru prima persoana, şansele sa câştige participanţii referiţi sunt mult mai mari.

Undercover: Un mesaj viral prezentat ca o pagina deosebita, fără incitări evidente către linkuri sau pass along. Datorita cantităţii mari de conţinut neobişnuit pe internet, acesta poate fi tipul viral cel mai greu de depistat.

Reclame sau mesaje "Edgy Gossip/Buzz marketing" care creează controversa prin încălcarea regulilor de bun simt si gust. Discuţiile rezultate din controversa pot fi considerate publicitate buzz si word of mouth. Înainte de a lansa un film, anumite staruri de cinema se căsătoresc, divorţează, sau sunt arestate pentru a atrage atenţia asupra lor.

Serviciile Anonymous matching au nevoie ca fiecare utilizator sa creeze o lista confidenţială de prieteni si cunoştinţe pe care sunt interesaţi să le întâlnească. O potrivire (match) are loc daca obiectul afecţiunii lor, de asemenea, se loghează şi ii adăugă în lista lor secreta. Majoritatea acestor servicii permit userilor sa trimită mailuri anonime altor persoane ca sa-i anunţe ca altcineva are o pasiune pentru ei. Un sistem folosind aceasta metoda, eCRUSH, 20% dintre căsuţele de mail îşi fac conturi ale lor.

Metode de transmisie

- Word of Web: Tastând intr-un formular web care converteşte informaţia in mail, trimiţând-o către căsuţa de mail.

- Word of E-Mail: Cel mai cunoscut tip: înaintarea mailurilor, cum ar fi glume, chestionare si poze "compromiţătoare"

- Word of mouth

- Word of IM: Probabil cu rata de răspândire cea mai mare, hyperlinkuri sunt trimise prin servere de mesaje instant cum ar fi AIM, ICQ, MSN, Yahoo!, sau Google IM. Aceasta metoda este populara printre tineri

- Reward for Referrals: Uneori, compania de marketing oferă recompensa pentru referirea clienţilor, încurajând folosirea metodelor de mai sus.

- Communications Protocol: In radio amatorism, operatorii de la ambele capete ale unei conversaţii schimba carduri QSL. Protocolul comunicaţiei se aşteaptă ca fiecare persoana sa transmită informaţiile QSL celeilalte persoane.

Bariere impotriva marketingului viral

Dimensiunea: Daca un conţinut viral este un video clip, poate fi prea mare pentru a fi primit de căsuţa de mail. Dar noile tehnologii elimina aceasta problema, conexiunile la Internet devenind mai rapide si căsuţele de mail capabile sa primească fişiere mari.

Format Media: O campanie de marketing viral va eşua daca mesajul este intr-un format mai puţin folosit; de exemplu daca este necesar un anumit software care nu este folosit de majoritatea userilor.

Email Attachment: Multi oameni primesc mesaje de marketing viral când sunt la serviciu, si antiviruşii sau programele de firewall ale companiei previne primirea acestor ataşamente.

Cumbersome Referral Mechanism (cumbersome = împovărător): Pentru ca o campanie de marketing viral sa aibă succes, trebuie sa fie uşor de folosit. De exemplu daca promovează un concurs sau un joc, atunci aceste mecanisme ar trebui sa fie o opţiune imediat după joc si nu o condiţie pentru a juca.

Sabotajul: In special in cazul stilului Undercover, descoperirea naturii marketingului unei campanii poate cauza ca aceleasi retele sociale sa informeze oamenii de scopul comercial si sa promoveze un boycott, formal sau nu, al companiei sau produsului in discuţie.

Marketingul viral si publicitatea virala se refera la tehnicile de marketing care căută sa exploateze reţelele sociale existente pentru a produce creşteri exponenţiale in recunoaşterea mărcii, printr-un proces similar extinderii unei epidemii. Se foloseşte de reţeaua Internet si poate ajunge la un număr mare de oameni intr-un timp relativ mic.

Marketingul viral este folosit, uneori, sa descrie un fel de campanii de marketing sub acoperire, incluzând folosirea blog-urilor si a altor forme de relaţii cu publicul pentru a face cunoscut, din vorba in vorba, un produs sau un serviciu nou. De cele mai multe ori, scopul campaniilor de marketing viral este de a genera o acoperire a pieţei mult mai mare decât ar fi acoperit bugetul companiei publicitare.

Termenul "publicitate virala" se refera la ideea ca oamenii vor vizita si vor împărtăşi un conţinut distractiv; este, de obicei, sponsorizata de un brand (marca), care caută sa popularizeze un produs sau un serviciu. Aceste reclame virale sunt adesea de forma unui clip amuzant, a unui joc flash interactiv, unor imagini sau chiar texte.

Marketingul viral este popular datorita uşurinţei cu care sunt executate campaniile, costului relativ scăzut, target-ului bun, si ratei de răspuns rapide. Principalul avantaj al marketingului viral este abilitatea acestuia de a obţine un număr mare de oameni interesaţi la un preţ scăzut. Dezavantajul, insa, este ca uneori mesajele pot arata ca emailurile spam existând astfel riscul de a distruge imaginea brand-ului. In acest caz, expeditorul si subiectul au un rol foarte important pentru a remedia problema; de exemplu, când se trimite un link sau o pagina web, subiectul poate fi "(Numele unei persoane) crede ca ti-ar plăcea aceasta pagina". Destinatarul va recunoaşte atunci numele si va şti ca nu este mail nesolicitat.

Cea mai dificila problema este achiziţionarea si păstrarea unei baze mari de clienţi. Prin intermediul Internetului si al efectelor mailurilor publicitare, eforturile B2C (business-to-consumer) au un impact mai mare decât celelalte instrumente ale marketingului. Email-ul generează 15% din vânzările online din America de Nord, procentul continuând sa crească. Tehnica marketingului viral evita deranjul provocat de spam si încurajează utilizatorii unui anumit produs sau serviciu sa il recomande prietenilor.

Sursa: http://www.imposibil.ro/viral_marketing.html

Preview document

Marketing Viral - Pagina 1
Marketing Viral - Pagina 2
Marketing Viral - Pagina 3
Marketing Viral - Pagina 4
Marketing Viral - Pagina 5
Marketing Viral - Pagina 6
Marketing Viral - Pagina 7
Marketing Viral - Pagina 8
Marketing Viral - Pagina 9
Marketing Viral - Pagina 10
Marketing Viral - Pagina 11
Marketing Viral - Pagina 12
Marketing Viral - Pagina 13
Marketing Viral - Pagina 14
Marketing Viral - Pagina 15
Marketing Viral - Pagina 16
Marketing Viral - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • mk viral 2.doc
  • mk viral.doc
  • mk viral-c.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect - Marketing Viral

INTRODUCERE Într-o societate în continuă devoltare, mişcare, schimbare o constantă reevaluare a mecanismelor sale de fundamentare şi existenţă...

Viral Marketing și Buzz Marketing

Introducere Un consumator care are o experienţă plăcută va spune altor 12 persoane, la fel cum un alte 12 persoane vor afla de experienţa...

Comunicare și relații publice

Evaluare: Carte: “comunicare si promovare in afacerile internationale” - Nicoleta Rossela Dumitru De invatat pentru test si pentru examen:...

Curs Marketing

Partea I MARKETING GENERAL Capitolul 1 - ROLUL MARKETINGULUI MODERN ÎNTR-O LUME ÎN SCHIMBARE 1.1 - Conceptul de marketing Noţiunea de marketing...

Cercetări de Marketing

Introducere Cursul intitulat Cercetări de marketing îsi propune să familiarizeze tinerii antreprenori, dar si pe cei mai experimentati cu...

Bazele tehnologiei informației

1.1. Dată, informatie, decizie Data reprezintă o însiruire de caractere numerice sau alfanumerice, care au o anumită semnificatie. Datele sunt...

Metodologia Cercetării Economice

Obiectul disciplinei „Metodologia cercetărilor Economice„ este analiza și tratarea proceselor economice, problemelor economice sistemice, expunerea...

Analiză și Monitorizare Media

INTRODUCERE Subiectul ales pentru a fi monitorizat este Gabriel Surdu actualul președinte al PDL Iași, consilier local și om de afaceri. A fost...

Te-ar putea interesa și

Strategia de Comunicare On-line și Creația în Publicitatea On-line

INTRODUCERE Tema lucrării de disertaţie se numeşte „Strategia de comunicare on-line şi creaţia în publicitatea on-line” şi este dezbătută pe...

Campania de promovare online a Pensiunii Montana

INTRODUCERE Fiind un sistem de schimbare a informatiilor, cel mai important aspect al Internetului este puterea lui de conectare, abilitatea de a...

Publicitatea Online

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze şi să compare mediul on-line şi mediul offline din puncte de vedere al avantajelor şi...

Crearea și promovarea site-ului Internet al unei destinații turistice

Introducere În prezent Internetul ocupă o poziţie destul de importantă în viaţa cotidiană. Dacă până nu demult Internetul era disponibil doar...

Marketing pe Internet

LISTA FIGURILOR ŞI GRAFICELOR Figura Nr.1: Sumarul procesului de creare a unui site web. Figura Nr.2 : Repartizarea utilizatorilor de Internet pe...

Avantajele publicității online în mixul de media. Campania virală Sprite

Introducere În condiţiile în care piaţa a devenit din ce în ce mai segmentată, companiile care doresc să pătrundă pe piaţă sau să lanseze un nou...

Marketing Online

INTRODUCERE Termenul de marketing este de origine anglo-saxonã (reprezentând participiul prezent al verbului “to market”, care are semnificaţia de...

Proiect - Marketing Viral

INTRODUCERE Într-o societate în continuă devoltare, mişcare, schimbare o constantă reevaluare a mecanismelor sale de fundamentare şi existenţă...

Ai nevoie de altceva?