Lucrari Practice - Nutritie Umana

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Acest seminar prezinta Lucrari Practice - Nutritie Umana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Profesor: Rodica Segal

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Medicina

Extras din document

LUCRAREA NR. 1

ALCATUIREA SI ANALIZA STRUCTURII RATIEI ALIMENTARE

Ratia alimentara reprezinta cantitatea de alimente ce asigura necesarul de substante nutritive si de energie calorica a unui individ în 24 de ore. Acest necesar depinde de particularitatile individuale: vârsta, sex, stare fiziologica, activitate fizica, conditii de mediu etc.

Modul în care diferite alimente contribuie la asigurarea nevoilor nutritive depinde de caracteristicile lor nutritionale, adica de continutul lor în nutrienti, de calitatile acestora, de raportul dintre ele.

Studiul unei ratii alimentare se desfasoara în doua etape:

Etapa A. Alcatuirea ratiei

În acest scop se procedeaza astfel:

a) Se stabileste categoria consumatorilor carora le este destinata ratia: vârsta, sex, activitate;

b) Se stabileste nivelul energetic (în kcal) al ratiei în functie de tipul consumatorului;

c) Se stabileste numarul de prize alimentare (mic dejun, gustare, dejun, cina etc);

d) Cu ajutorul tabelelor de alimente si preparate se aleg produsele pentru fiecare priza alimentara, se precizeaza calitatile si se introduc într-un tabel de urmatoarea forma:

Facând suma kilocaloriilor si totalizând fiecare din factorii nutritivi continuti de alimentele ce compun ratia se afla nivelul energetic si continutul sau în proteine, lipide, glucide.

Etapa B. Analiza ratiei

Pentru a aprecia calitatea ratiei alcatuite se procedeaza la determinarea unor indici de calitate astfel:

a) Structura ratiei se stabileste prin compararea datelor ratiei reale cu cele ale unei ratii etalon. Datele obtinute se raporteaza procentual la valorile ratiei etalon si se reprezinta grafic. Variatiile în plus sau minus ilustreaza structura ratiei analizate.

b) Deoarece între substantele nutritive (P, L, G) exista strânse relatii, este necesar sa se stabileasca proportia dintre proteine, lipide, glucide. În acest scop, se raporteaza toate valorile obtinute la valoarea proteinelor.

c) Tinând cont de coeficientii calorigeni ai proteinelor (4,1 kcal/g), lipidelor (9,3 kcal/g) si glucidelor (4,1 kcal/g) se calculeaza aportul energetic al fiecaruia din aceste substrate calorigene.

d) Cu ajutorul datelor obtinute la punctul precedent se calculeaza procentul de kcal furnizate de proteine, lipide si glucide.

e) Daca valoarea energetica a ratiei zilnice se considera 100%, se calculeaza distributia alimentelor pe fiecare priza alimentara.

Dupa stabilirea tuturor elementelor de analiza a ratiei, datele se înscriu într-un tabel centralizator de urmatoarea forma:

Fisiere in arhiva (1):

  • Lucrari Practice - Nutritie Umana.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DUNAREA DE JOS GALATI