Plan de îngrijire în poliartrita reumatoidă

Seminar
7.2/10 (8 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 637
Mărime: 5.85KB (arhivat)
Publicat de: Horea Dogaru
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

INTRODUCERE

Artrita reumatoida este una din cele peste 100 de forme ale afectiunilor articulare inflamatorii cronice reunite sub denumirea de artrita.

Artrita reumatoida este una dintre cele mai invalidante forme ale artritei, deoarece provoaca dureri ale articulatiilor si duce in cele din urma la deformarea acestora. Astfel, chiar si cele mai simple activitati -deschiderea unui recipient sau mersul pe jos- pot deveni foarte dificile.

Forma pediatrica este artrita reumatoida juvenila (ARJ), caracteristizata prin debutul la copiii sub 16 ani si include mai multe categorii.

Spre deosebire de osteoartrita, care este rezultatul uzurii articulatiilor, artrita reumatoida este o afectiune inflamatorie.

Nu se cunoaste cu exactitate cauza artritei reumatoide, dar boala este inclusa in categoria bolilor autoimune (sistemul imunitar al organismului produce anticorpi impotriva propriilor tesuturi).

Articulatia atinsa de inflamatie sufera mai multe modificari.

Debutul consta in inflamatia cronica a sinoviei (membrana care captuseste interiorul articulatiilor).

Apoi, inflamatia afecteaza alte structuri articulare: cartilajul, capsula, tendoanele, ligamentele, muschii si oasele, determinand eroziuni ale osului si afectand functia articulatiei.

Articulatiile periferice (metacarpofalangiene, de exemplu) sunt inflamate in mod simetric, rezultatul fiind distrugerea progresiva a structurilor articulare, insotite de obicei de simptome sistemice.

Diagnosticul se bazeaza pe criterii clinice, de laborator si radiologice. Tratamentul consta in administrarea de medicamente, masuri fizice si uneori interventii chirugicale. Tratamentul medicamentos combina antiinflamatoarele nesteroidiene, ce reduc simptomele si medicamentele antireumatice, ce incetinesc evolutia bolii.Artrita reumatoida (AR) afecteaza 0,5% - 1% din populatie, fiind de 2 -3 ori mai frecventa la femei decat la barbati.

Desi AR poate surveni la orice varsta, primele simptome se manifesta in general intre 40 si 60 ani.

Nu exista un tratament care sa vindece artrita reumatoida, dar cu ajutorul unui tratament adecvat, a unor masuri de protejare a articulatiilor si a modificarii stilului de viata, bolnavii pot duce o viata lunga si activa.

INTERVIU

Pacienta L.M,in varsta de 46 de ani,greutate:58kg,Inaltime:1.65,Stare civila: casatorita ,2 copii,Stare sociala salariata,Domiciliu:Bacau.

Pacienta L.M sa internat cu diagnosticul de Artrita Reumatoida,cu urmatoarele simptome:dureri generalizate in special dimineata, oboseala,stare de slabiciune generala,perturbarea somnului.

Antecedente familiale :matusa este suferinda de aceeasi boala.

PLAN DE INGRIJIRE

Ziua 1:10.12.2007

Simptome:Durere articulara,tulburari ale somnului,deformari articulare,imposibilitatea de a se misca,febra.

Obiective:Diminuarea durerilor,pacienta sa aiba un somn linistit,prevenirea deformarilor articulare,ajutam pacientul sa se deplaseze,temperature corpului sa ajunga la limite normale.

Interventii:Repaus la pat,administrare de antiinflamatoare si antialgice la indicatia medicului,regim alimentar

Preview document

Plan de îngrijire în poliartrita reumatoidă - Pagina 1
Plan de îngrijire în poliartrita reumatoidă - Pagina 2
Plan de îngrijire în poliartrita reumatoidă - Pagina 3
Plan de îngrijire în poliartrita reumatoidă - Pagina 4
Plan de îngrijire în poliartrita reumatoidă - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Plan de Ingrijire in Poliartrita Reumatoida.doc

Alții au mai descărcat și

Îngrijirea Bolnavului cu Insuficientă Renală

Anatomia si fiziologia aparatului renal NOTIUNI DE ANATOMIE Aparatul urogenital - este format din aparatul urinar si genital. Cea mai mare parte...

Îngrijirea pacientului cu pancreatită acută

Am ales sa expun in aceasta lucrare subiectul in cauza, avand ca suport urmatoarele motive: -Primul motiv consta in implinirea dorinta ei de...

Apendicită acută și meningită

ARGUMENT DEFINITIE: Meningita este afectiune infecto –contagioasa caracterizata prin inflamatia meningelui provocata de diversi agenti infectiosi....

Îngrijirea pacientului cu accident vascular cerebral

CAPITOLUL I NOȚIUNI DE ETICĂ ȘI DEONTOLOGIE MEDICALĂ A exercita corect medicina inseamnă a răspunde promt, onest si intelegere la diferite nevoi...

Îngrijirea pacienților cu epilepsie

Argumentul "Epilepsia este ca orice altă boală, nu este mai periculoasă ca alte boli." Hipocrate 1893 Am ales acest subiect deoarece bolnavii...

Îngrijirea pacientului cu HIV

I. Argument HIV (virusul imunodeficienţei umane) este un agent patogen care afectează sistemul imunitar al organismului. Scopul prezentului...

Îngrijirea Pacientului cu Varicelă

ARGUMENT Ce-a mai frumoasă artă este de a îngriji omul. Ce frumos este să cunoști sufletul unui om, ce mulțumire îți dă gestul de ajutor pentru...

Îngrijirea Bolnavului cu Epilepsie

Capitolul I. MOTIVATIE Bolnavii epileptici ridica si în prezent probleme de reabilitare, de reîncadrare în familie, societate, comparativ cu...

Ai nevoie de altceva?