Plan de Ingrijire in Poliartrita Reumatoida

Imagine preview
(7/10 din 8 voturi)

Acest seminar prezinta Plan de Ingrijire in Poliartrita Reumatoida.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Medicina

Extras din document

INTRODUCERE

Artrita reumatoida este una din cele peste 100 de forme ale afectiunilor articulare inflamatorii cronice reunite sub denumirea de artrita.

Artrita reumatoida este una dintre cele mai invalidante forme ale artritei, deoarece provoaca dureri ale articulatiilor si duce in cele din urma la deformarea acestora. Astfel, chiar si cele mai simple activitati -deschiderea unui recipient sau mersul pe jos- pot deveni foarte dificile.

Forma pediatrica este artrita reumatoida juvenila (ARJ), caracteristizata prin debutul la copiii sub 16 ani si include mai multe categorii.

Spre deosebire de osteoartrita, care este rezultatul uzurii articulatiilor, artrita reumatoida este o afectiune inflamatorie.

Nu se cunoaste cu exactitate cauza artritei reumatoide, dar boala este inclusa in categoria bolilor autoimune (sistemul imunitar al organismului produce anticorpi impotriva propriilor tesuturi).

Articulatia atinsa de inflamatie sufera mai multe modificari.

Debutul consta in inflamatia cronica a sinoviei (membrana care captuseste interiorul articulatiilor).

Apoi, inflamatia afecteaza alte structuri articulare: cartilajul, capsula, tendoanele, ligamentele, muschii si oasele, determinand eroziuni ale osului si afectand functia articulatiei.

Articulatiile periferice (metacarpofalangiene, de exemplu) sunt inflamate in mod simetric, rezultatul fiind distrugerea progresiva a structurilor articulare, insotite de obicei de simptome sistemice.

Diagnosticul se bazeaza pe criterii clinice, de laborator si radiologice. Tratamentul consta in administrarea de medicamente, masuri fizice si uneori interventii chirugicale. Tratamentul medicamentos combina antiinflamatoarele nesteroidiene, ce reduc simptomele si medicamentele antireumatice, ce incetinesc evolutia bolii.Artrita reumatoida (AR) afecteaza 0,5% - 1% din populatie, fiind de 2 -3 ori mai frecventa la femei decat la barbati.

Desi AR poate surveni la orice varsta, primele simptome se manifesta in general intre 40 si 60 ani.

Nu exista un tratament care sa vindece artrita reumatoida, dar cu ajutorul unui tratament adecvat, a unor masuri de protejare a articulatiilor si a modificarii stilului de viata, bolnavii pot duce o viata lunga si activa.

INTERVIU

Pacienta L.M,in varsta de 46 de ani,greutate:58kg,Inaltime:1.65,Stare civila: casatorita ,2 copii,Stare sociala salariata,Domiciliu:Bacau.

Pacienta L.M sa internat cu diagnosticul de Artrita Reumatoida,cu urmatoarele simptome:dureri generalizate in special dimineata, oboseala,stare de slabiciune generala,perturbarea somnului.

Antecedente familiale :matusa este suferinda de aceeasi boala.

PLAN DE INGRIJIRE

Ziua 1:10.12.2007

Simptome:Durere articulara,tulburari ale somnului,deformari articulare,imposibilitatea de a se misca,febra.

Obiective:Diminuarea durerilor,pacienta sa aiba un somn linistit,prevenirea deformarilor articulare,ajutam pacientul sa se deplaseze,temperature corpului sa ajunga la limite normale.

Interventii:Repaus la pat,administrare de antiinflamatoare si antialgice la indicatia medicului,regim alimentar

Fisiere in arhiva (1):

  • Plan de Ingrijire in Poliartrita Reumatoida.doc