Tumori Pancreatice Rare

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest seminar prezinta Tumori Pancreatice Rare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Medicina

Extras din document

Carcinoidul este o tumort neuroendocrint ce apartine APUD-oamelor si este localizat cel mai frecvent in intestinal subtire si apendice, originea pancreatict fiind foarte rart. Diagnosticul clinic se bazeazt pe triada flushing cutanat, diaree, boalt cardiact valvulart; mai rar, pot apare telangiectazii, wheezing, hipertensiune arterialt paroxistict. Unii pacienti, chiar cu metastaze hepatice, pot avea la prezentare doar durere abdominalt, ftrt sindrom carcinoid. Examenele biochimice relevt nivel crescut al serotoninei in sânge si a 5-hidroxitriptaminei in urint[106].

Microscopic sunt formate din celule mici regulate, cu citoplasmt clart si nucleu rotund, ftrt atipii sau nucleoli proeminenti.Punctia biopsie percutant cu examen histologic dupt coloratii specifice (Grimelius, Fontana Masson) sau examen imunohistochimic demonstreazt prezenta serotoninei in celule[106].

Ecografia abdominalt evidentiazt mase mari polichistice sau solide la nivel pancreatic, ce pot avea calcifictri grosolane si in inel.

Computer-tomografic, tumorile sunt hiperdense, hiperfixante uneori avind aspect asemtnttor cu al tumorilor insulare. in momentul diagnosticului sau ulterior pot exista adenopatii regionale, metastaze hepatice, osoase si rar cerebrale, oculare, mamare. Metastazele hepatice pot fi solide, cu hiperfixare importantt postcontrast in faza arterialt (datoritt caracterului hipervascular) sau necrotice (uneori cu aspect pseudochistic). Dupt chimioterapie metastazele hepatice pot calcifica[204].

Tumorile carcinoide sunt invazive local, cresc lent si supravietuirea postrezectie este indelungatt.

Pacientt in vârstt de 69 ani, care prezintt icter, flushing cutanat si 5-hidroxitriptamina crescutt in urint este examinatt ecografic si computertomografic, evidentiindu-se:

--tumort de 4 cm la nivelul capului pancreasului, izodenst, cu hiperfixare neomogent postcontrast

Fisiere in arhiva (1):

  • Tumori Pancreatice Rare.doc