Portofoliu consiliere psihologica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Portofoliu consiliere psihologica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Psihologie

Extras din document

Interviu structurat

Pentru a ilustra folosirea deprinderilor voi reda modul în care a decurs p ședință de consiliere efectuată de către mine în cadrul stagiului clinic.Am făcur practică la un centru de recuperare a alcoolicilor unde a trebuit să țin o ședință de consiliere pentru a ajuta un beneficiarii și familiile acestora, dar și pentru a acumula experiență clinică.

Consilier : Bună ziua ! Numele meu este Roxana Ursu și sunt studentă în anul I la specializarea psihologie clinică și psihoterapie. Astăzi vom face ședinșa de consiliere împreună. Pentru început, cum vi se pare programul nostru ?

Beneficiar : Acest program este benefic pentru mine deoarece mă ajută să scap de dependența asta.

Consilier : Cum vi se par colegii de cameră ?

Beneficiar : Nu am decât un singur coleg de cameră pentru că celălalt domn stă în cealaltă cameră. Mi-aș dori ca ei să fie mai comunicativi și să fim mai uniți, avât în vedere faptul că am fost și închis și sunt obișnuit cu altfel de interacțiune.

Consilier : Haideți să vorbim despre consumul dvs. de alcool. În ce fel a început problema ?

Beneficiar : Provin dintr-o familie în care ambii părinți erau consumatori de alcool. Mama a murit când aveam șase ani. Îmi amintesc, când eram mic, eram bolnav de hernie iar ea ca să mă liniștească îmi dădea vin.

Consilier : Am înțeles ! Proveniți dintr-o familie dezorganizată cu ambii părinți consumatori de alcool care au avut o influență asupra dvs. Vă rog să îmi spuneți cum s-a ajuns de la consum ocazional la dependență ?

Beneficiar : Am băut și în armată, pe perioada liceului aveam ieșiri între băieți care se lăsau cu beții, vă dați și dvs. seama. Pe perioada detenției când eram la regim deschis și făceam muncă în folosul comunității mai primeam băutură iar după ce am fost eliberat am devenit dependent în timp ce stăteam la un prieten care consuma constant alcool.

Consilier : Care este locul alcoolului în viața dvs ?

Beneficiar : Alcoolul este pentru mine o povară. Nu am reușit să termin o școală. Mai mult m-a făcut să stau pe loc.

Consilier : Cu alte cuvinte, simțiți dependența de alcool ca pe o apăsare în viața dvs. , lucru care nu va lăsat să realizați tot ce doreați după depășirea perioadei de detenție.

Beneficiar : Exact asta simt.

Consilier : Cum vă simțeați când consumați alcool ?

Beneficiar : Pe moment mă simțeam mai euforic, îmi dădea o stare de agitație.

Consilier : Înțeleg !

Beneficiar : Dar a doua zi mă simțeam deprimat.

Consilier : Cum ar fi viața dvs. dacă nu ar exista problema aceasta ?

Beneficiar : Cred că mi-aș termina căsuța și mi-aș întemeia o familie.

Consilier : Este foarte bine și cred că aveți puterea de a reușiți. Aș dori să știu dacă v-ați simțit vreodată vinovat pentru faptul că ați ajuns dependent ? Dacă da, în ce context ?

Beneficiar : Recunosc că m-am simți vinovat mai ales că religia nu îmi permite, eu sunt botezat adventist și mai ales că 18 ani nu am consumat.

Consilier : Ce faceți pentru a vă ajuta să controlați problema ?

Beneficiar : Este foarte greu mai ales că am numai vecini care consumă. Un timp am încercat să refuz dar nu prea am reușit. Tocmai și de ast sunt aici pentru a opri dependența de alcool s- mă acapareze.

Consilier : Vă cred că nu este ușor. La fel a fost și situația mea când m-am lăsat de fumat. Simțeam o nevoie acută de țigări , dar încercam să depășesc această stare prin găsirea ltei ocupații sau în unele situații în loc să fumez mâncam ceva dulce , de exemplu bomboane. Dacă lumea îmi oferea țigări ziceam nu vehement și evitam prietenii de țigară. Oamenii se obișnuiesc cu stilul nostru de viață și se pliază preferințelor noastre.

Beneficiar : Simt că îmi dă putere pentru a continua lupta mea cu alcoolul.Dar o parte din mine ar vrea să bea alcool până nu mai poate. Viața pe care am dus-o nu mi-a permis să am prea multe realizări și a fost greu pentru mine.

Consilier : Pe deoparte ați dori să beți alcool pe de altă parte vă doriți să vă lăsați. Apreciez sinceritatea dvs. și faptul că recunoașteți acest lucru.

Beneficiar : Exact.

Consilier : Dacă ați avea o baghetă magică ce ați schimba în viața dvs. ?

Beneficiar : ( Pauză ) Să abandonez consumul de alcool. Să fac persoanele care nu mai au încredere în mine să aibă din nou.

Consilier : Alcoolul a reprezentat o povară, iar sentimentul de vinovăție a fost accentuat deoarece nu ați pus gura pe pahar timp de 18 ani. Anturajul a fost un mare impediment în depășirea dependenței dar de acum veți putea găsi puterea necesară mai ales că la grupul de suport veți întâlni persoane care să vă sprijine și nu prieteni de pahar. Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat și rămâne să ne mai vedem la alte ședințe de consiliere.

Fisiere in arhiva (1):

  • Portofoliu consiliere psihologica.docx