Studiu de caz depresie

Seminar
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 4031
Mărime: 23.34KB (arhivat)
Publicat de: Sofia S.
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

STUDIU DE CAZ

PSIHOTERAPIA DEPRESIEI

Pacientul - Francesca

Francesca este o femeie de 38 de ani, care este depresivă timp de un an. Ea nu reacționa la antidepresante. Are un fecior de 6 ani.

EVALUARE

Profilul simptomatic

Francesca își prezintă dispoziția joasă atît verbal cît și nonverbal. Dispoziția ei este redusă majoritatea timpului, dar este aptă să se înveselească în anumite situații - cînd un prieten bun sau feciorul ei spun ceva vesel. În timpul ședinței de intervievare a plîns foarte mult. Sentimentul ei că a dezamăjit toată lumea din jur, incluzînd colegii, clienții de la bancă, soțul ei, fiul, prietenii și părinții. Ea se simte neajutorată și disperată, și crede că oricum va fi mai bine dacă ea va deceda. Totuși, niciodată n-a avut tentative de suicid.

Cu toate că nu are dificultăți cu adormitul, ea se simte extenuată și doarme cîte 5 ore pe noapte, se trezește pe la 3-4 dimineața și stă trează, ruminînd gînduri depresive. Ea nu se poate concentra pentru a citi un ziar. Dar ea continuă să facă menajul, să îngrijească de soț, de copil. Francesca a abandonat activitățile sociale, cum ar fi aerobica, primirea musafirilor, cînta la vioară, plimbarea prin parc, teatru, cumpărături. Ea continuă să fie îngrijorată referitor la sănătate, relația maritală, viitor. Ea suferă de cîteva simptome somatice - anxietate, spasme stomacale, palpitații, dureri de cap și de spate, pierderea energiei. Consumă mai multă alimentație ca de obicei. Libidoul este ușor afectat.

Nu sunt prezente simptome fobice, psihotice sau obsesiv-compulsive. Profilul simptomatic satisface criteriile pentru depresia majoră. Evaluare psihometrică a demonstrat un nivel mediu de depresie.

Istoricul tulburării

La vîrsta de 18 ani: în timpul examenelor de absolvire Francesca s-a simțit anxioasă și ceva depresivă. Nu a făcut nici un tratament.

La vîrsta de 21 ani: după trei ani de facultate, s-a simțit din nou anxioasă și depresivă la examenele de absolvire. A durat 6 luni. N-a urmat nici un tratament.

La vîrsta de 26 ani: perioada ruperii unei relații de lungă durată. Francesca s-a simțit extrem de depresivă, și-a luat concediu de boală și medicul geniralist ia prescris antidepresante. Depresia a durat trei luni; medicația a durat 6 luni.

La vîrsta de 33 ani: după o trecere la un nou loc de muncă și în alt oraș, ea a suferit dificultăți interpersonale la serviciu, s-a simțit depresivă și devalorizată. Ameliorarea a avut loc datorită schimbărilor personale.

La vîrsta de 36 ani: după o următoare schimbare în alt oraș, Francesca a însușit că activitatea efectuată la angajarea precedentă era mai mult sau mai puțin aboită după ce le părăsea. A început să simtă depresie.

La vîrsta de 37 ani: tulburarea se intensifica. După patru luni consultă medicul generalist, care o așează pe medicație. Depresia se ameliorează și după trei luni revine la lucru.

La vîrsta de 38 ani: suferă o recidivă și i se recomandă să se concedieze. Șase luni mai tîrziu medicul a trimis-o la psihoterapeut.

Background personal

Francesca este căsătorită cu Denis timp de 9 ani. Denis este lector universitar. Unicul copil - Mars are 6 ani. Cuplul își dorește al doilea copil.

Înainte de a se căsători cu Denis în 1985, Francesca fusese angajată într-o relație cu Filip, care încetase în 1982 cînd avea 26 ani. Îl întîlnise pe Filip la universitate și ei au locuit împreună din motive financiare, deoarece Filip era doctorand, iar Francesca lucra deja, și putea suporta cheltuielile financiare. S-a întîmplat ca la petrecerea de absolvire a lui Filip, ea să realizeze că nu-l cunoștea atît de bine. Ea simțise că prietenii lui o priveau ca fiind mai inferioară intelectual. Nu peste mult timp cuplul s-a destrămat. A continuat o perioadă dificilă pentru Francesca.

Ambii părinți sunt în viață și locuiesc într-un sătuc. Tatăl este un businessman pensionat, care petrece majoritatea timpului în afara casei. El avusese statutul de manager în firma locală a comunei. Oamenii și în prezent vin după sfaturi financiare. Mama este o femeie fragilă. Ea a lucrat ca funcționar înainte de căsătorie și după ce copiii au mers la școală. Ocazional ea suferea de depresie pe care o trata cu antidepresive. Francesca era mai apropiată de maică-sa decît de taică-său.

Francesca avea o soră mai mare cu doi ani, Mădălina, care se căsătorise reușit și avea trei copii. Mădălina fiind diferită de Francesca, între ele nu era apropiere. Sora mai mică cu 4 ani, avuse rezultate uimitoare la școală și universitate și acum deține un post prestigios în industrie. Comunică mult mai frecvent cu Francesca, decît sora mai mare.

Francesca învăța bine la școală și întotdeauna era pe primele locuri. Ea a obținut o bună pregătire în istorie la universitate și imediat după absolvire a început să lucreze în bancă. Colegii au încurajat-o să facă cursuri de contabilitate. Peste doi ani a obținut calificarea de contabil.

Între timp s-a căsătorit, și a fost nevoită să schimbe locul de muncă de două ori, împotriva dorinței ei dar pentru a se potrivi soțului.

Prezentarea

La prima ședință Francesca era în sala de așteptare plînsă, prăbușită în fotoliu de parcă ar fi vrut să fie incognito.

Primul lucru pe care l-a notat terapeutul a fost că nu-i plăcea să fie "pacient", nu vroia să fie văzută în spital. Ea credea că este o rușine și este ceva ce o diminuează. În timpul a două ședințe de evaluare, în spatele distresului și plînsului, Francesca a fost aptă să vorbească despre sine, viața ei și istoria ei. Ea frecvent își cerea scuze: "Mă scuzați, nu mă pot opri de plîns.", "Ce teribil este - sunt total în afara controlului". La întrebarea cît de des este plîngăreață, a răspuns "Nu, plîng doar cînd vorbesc despre mine, în mod normal mă pot stăpîni." Tematica discutată frecvent era descrisă de Francesca prin:

- "Mă simt total în afara controlului"

- "Schimbarea serviciului nu se datorează lipsei de control, am vrut doar să-l urmez pe Denis"

- "Mă simt decăzută"

- "Nu vreau să fiu doar o casnică"

- "Tot efortul depus în toți anii nu are sens"

Sumarul evaluării

Francesca suferă de depresie majoră recurentă. Ea s-a dovedit a fi o femeie ambițioasă care a lucrat din greu la școală, la universitate și care a depus mult efort pentru a se afirma profesional.

Totodată era angajată și în rol de soție care dorea să-l realizeze cu brio și încerca să-și ajusteze orarul la cel al soțului și copilului. Viața devenise un vîrtej: dejunul, trimiterea copilului la școală, cumpărături, pregătirea cinei, pregătirea pentru a doua zi. Francesca era excelentă în organizarea timpului.

Întrebarea terapeutului "De ce persoana dată a fost depresivă în trecut, și de ce este depresivă acum?"

Următorii factori au fost notați:

1. Scurt epizod depresiv a fost asociat cu evaluarea performanței - examen.

2. Ruperea relației a fost privit ca un eșec, în special cînd ea a perceput cauza - propria inferioritate intelectuală.

3. Ea a investit mult în relația personală, subjugîndu-și profesia în favoarea celei a soțului, pe care îl percepea superior.

4. Noile situații de lucru erau percepute ca amenințătoarea și ea era sensibilă la evaluările negative.

5. În final, ea încerca să fie superfemeie: cea mai bună la serviciu, cea mai bună soție, cea mai bună mamă și cea mai bună gospodină. Acum își dorește al doilea copil - pentru a avea o familie perfectă.

Preview document

Studiu de caz depresie - Pagina 1
Studiu de caz depresie - Pagina 2
Studiu de caz depresie - Pagina 3
Studiu de caz depresie - Pagina 4
Studiu de caz depresie - Pagina 5
Studiu de caz depresie - Pagina 6
Studiu de caz depresie - Pagina 7
Studiu de caz depresie - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Studiu de caz depresie.doc

Alții au mai descărcat și

Depresia

Cap.1 Rezumat Am ales lucrarea cu titlul “Depresia”, unde am si exemplificat cu ajutorul studiilor de caz, depresia in cazul dependentilor de...

Terapia Depresiei

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII TEORETICE REFERITOARE LA STRES ŞI DEPRESIE. Stresul a fost şi rămâne unul dintre cele mai disputate concepte din...

Studiu de Caz - Tulburare prin Anxietate

PREZENTARE DE CAZ -: tulburare prin anxietate generalizata la un pacient cu structura de personalitate obsesiva REZUMAT Prezentul studiu prezinta...

Studiu de caz ca și metodă de cercetare științifică

ASPECTE TEORETICE: Tulburarea anxioasa Tulburarile anxioase reprezinta o suita de tulburari psihice cu o pondere importanta in randul populatiei...

Depresia - tristețea patologică

Depresia reprezintă starea mentală caracterizată prin tristeţe patologică, autodevalorizare, dezinteres, anxietate, descurajare profundă şi...

Traumele familiale - Separarea membrilor prin divorț

Dintre toate fenomenele manifestate în familii, divorțul este unul care afectează echilibrul psiho-emoțional al membrilor ei, în special al...

Patologii complexe neuropsihice - autismul, sindromul Asperger - teorii tradiționale și moderne privind diagnosticul și terapia

INTRODUCERE "Să fii autist nu înseamnă să fii neuman. Însă înseamnă să fii un străin. Înseamnă că ceea ce este normal pentru mine, nu este normal...

Studiu de Caz - Depresia

Depresia constituie o maladie mentală caracterizată printr-o modificare profundă a stării timice, a dispoziției, în sensul tristeţii, al suferinţei...

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea pacientului cu tulburări bipolare

Tulburările bipolare se încadrează în sfera bolilor mintale. La momentul actual, peste o treime din populația globului suferă de tulburări mintale....

Depresia

Cap.1 Rezumat Am ales lucrarea cu titlul “Depresia”, unde am si exemplificat cu ajutorul studiilor de caz, depresia in cazul dependentilor de...

Fenomenul Depresiei în Cotidian

INTRODUCERE Interactionam zilnic si ne confruntam cu diferite stari afective, printre care se prezintă și un fenomen cotidian precum este...

Psihologie - Rolul Terapiei Sugestive în Ameliorarea Depresiei la Alcoolici

I. Introducere În România alcoolismul nu este privit ca o boală, cel puţin nu de masele largi ale populaţiei. Deşi în S.U.A. sau în vestul...

Diferențe de Gen și Vârstă în Depresia la Persoanele Divorțate

1. Introducere Foarte puţine cupluri anticipează, atunci când se căsătoresc, că mariajul lor poate fi ameninţat, într-o bună zi, de probleme...

Impactul Psihosocial al Șomajului asupra Individului

INTRODUCERE Lumea în care trăim se află permanent într-o continuă schimbare, atât din punct de vedere social cât şi economic. Transformarea...

Probleme Psihologice la Copiii cu Părinții Plecați la Muncă în Străinătate

INTRODUCERE Migraţia părinţilor în căutarea unui loc de muncă care să aducă stabilitate materială familiei este unul dintre procesele sociale care...

Relația dintre stările de dispoziție emoțională și agresivitate în contextul dizabilităților intelectuale ușoare

INTRODUCERE Violența școlară, în zilele noastre, nu este deloc un lucru izolat și restrâns, cunoscând o răspândire alarmantă, fiind regăsită la...

Ai nevoie de altceva?