Devieri de Comportament

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1440
Mărime: 12.07KB (arhivat)
Publicat de: Jasmina Drăghici
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: asist Ionut Bangal
seminariile Cursului de Psihologie comporamentala

Extras din seminar

– Seminar I –

Influenţa factorilor de personalitate asupra

comportamentului prosocial de ajutorare al indivizilor

A. Obiectivul general şi ipotezele cercetării

Scopul acestui demers ştiinţific este de a observa măsura în care factorii de personalitate aşa cum au fost ei construiţi de către McCrae şi Costa influenţează adoptarea unui comportament pro-social de către indivizi .Pentru a atinge obiectivul propus s-au emis următoarele ipoteze:

IPOTEZĂ GENERALĂ

Factorii de personalitate (Nevrozismul, Deschiderea, Extraversiunea, Agreabilitatea şi Conştiinciozitatea ) influenţează disponibilitatea indivizilor de a se angaja într-un comportament pro-social, respectiv, un comportament de într-ajutorare.

IPOTEZE DE CERCETARE

1. Există diferenţe seminificative în ceea ce priveşte comportamentul pro-social al indivizilor în funcţie de factorul nevrozism în sensul că :

a) indivizii care au obţinut scoruri ridicate la Factorul Nevrozism sunt mai puţin predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale

b) indivizii care au obţinut scoruri scăzute la Factorul Nevrozism sunt mai predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

2. Există diferenţe seminificative în ceea ce priveşte comportamentul pro-social al indivizilor în funcţie de factorul deschidere în sensul că :

a) indivizii care au obţinut scoruri ridicate la Factorul Deschidere sunt mai predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

b) indivizii care au obţinut scoruri scăzute la Factorul Deschidere sunt mai puţin predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

3. Există diferenţe seminificative în ceea ce priveşte comportamentul pro-social al indivizilor în funcţie de factorul agreabilitate în sensul că :

a) indivizii care au obţinut scoruri ridicate la Factorul Agreabilitate sunt mai predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

b) indivizii care au obţinut scoruri scăzute la Factorul Agreabilitate sunt mai puţin predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

4. Există diferenţe seminificative în ceea ce priveşte comportamentul pro-social al indivizilor în funcţie de factorul extraversiune în sensul că :

a) indivizii care au obţinut scoruri ridicate la Factorul Extraversiune sunt mai predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

b) indivizii care au obţinut scoruri scăzute la Factorul Extraversiune sunt mai puţin predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

5. Există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte comportamentul pro-social al indivizilor în funcţie de factorul conştiinciozitate în sensul că :

a) indivizii care au obţinut scoruri ridicate la Factorul Conştiinciozitate sunt mai predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

b) indivizii care au obţinut scoruri scăzute la Factorul Conştiinciozitate sunt mai puţin predispuşi să se angajeze în comportamente pro-sociale.

B. Variabilele cercetării şi operaţionalizarea lor

1. Variabile independente

Factorii de personalitate – Nevrozism – nivel ridicat;

- nivel scăzut;

- Deschidere- nivel ridicat;

- nivel scăzut;

- Agreabilitate - nivel ridicat;

- nivel scăzut;

- Extraversiune - nivel ridicat;

- nivel scăzut;

- Conştiinciozitate - nivel ridicat;

- nivel scăzut;

2. Variabila dependentă – Angajarea în comportamente pro-sociale;

Operaţionalizarea variabilelor

1. Factorii Nevrozism şi Extraversiune

- pentru măsurarea factorilor Nevrozism şi Extraversiune putem folosi în paralel Eysenck Personality Questionnaire ( 1991) şi NEO- Personality Inventory –Revised ( Costa & McCrae , 1992a);

2. Factorul Agreabilitate

- pentru măsurarea agreabilităţii indivizilor putem folosi scala pentru Agreabilitate din NEO- Personality Inventory revised ( Costa & McCrae, 1992a).

3. Factorul Deschidere

- pentru măsurarea deschiderii indivizilor putem folosi Scala pentru Deschidere din NEO- Personality Inventory Revised ( Costa & McCrae, 1992a).

4. Factorul Conştiinciozitate

- pentru măsurarea conştiinciozităţii indivizlor putem folosi Chestionarul celor 16 factori de personalitate – 16 PF5 ( Conn& Rieke, 1994) înc are trăsătura G măsoară conştiinciozitatea şi perseverenţa şi Scala pentru Conştiinciozitate din NEO- Personality Inventory Revised ( Costa & McCrae, 1992a).

Preview document

Devieri de Comportament - Pagina 1
Devieri de Comportament - Pagina 2
Devieri de Comportament - Pagina 3
Devieri de Comportament - Pagina 4
Devieri de Comportament - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Devieri de Comportament.doc

Te-ar putea interesa și

Violența școlară - violența profesor-elev

CAPITOLUL 1 DEVIANŢA ŞCOLARĂ- ABORDARE GENERALĂ 1.1. Delimitarea conceptului de devianţă şcolară Devianţa şcolară este un fenomen care se...

Influența grupului de egali asupra comportamentului delincvent la adolescenți

INTRODUCERE Dificultatea abordării noțiunii de delincvență este amplificată de diversitatea cuvintelor/ expresiilor folosite pentru a desemna...

Comportament deviant la adolescenți - cauze

INTRODUCERE În complexitatea situaţiilor de viaţă în care este permanent implicat subiectul uman, acesta se manifestă nu doar ca o simplă...

Abandonul Școlar

Educaţia este percepută ca o funcţie vitală a societăţii, iar şcoala drept principala instituţie prin care societatea îşi perpetuează existenţa...

Violența în limbaj

ARGUMENT Lucrarea de fata are un caracter explorativ, propunindu-si sa identifice actele de violenta din cadrul procesului de comunicare care...

Comportamentul Deviant la Adolescenți

PARTEA I. CADRUL TEORETIC AL CERCETĂRII Motto: „Copilul nu face decât să-şi creeze, să-şi educe şi să-şi perfecţioneze propriul spirit....

Manifestări ale comportamentului violent în școală

INTRODUCERE Realitatea de zi cu zi oferă pedagogului infinite moduri de abordare, dar chiar multitudinea manifestărilor sale îl pune adesea în...

Elemente ale devianței comportamentale la minorul

INTRODUCERE Preocuparea societăţii pentru soluţionarea cazurilor de excepţie, a dezavantajelor sociale concretizată în situaţia de faţă în copii...

Ai nevoie de altceva?