Casatoriile mixte intre ortodocsi si catolici

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Casatoriile mixte intre ortodocsi si catolici.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Religie

Extras din document

Introducere

„ Taina aceasta mare este; iar eu zic de Hristos și de Biserică”.

( Efeseni 5, 32)

Căsătoria este Taina Bisericii prin care oamenii trebuie să își asume atât o responsabilitate creștină cât și o trăire creștină, fiind un moment extrem de important din viața unui om. Întemeierea unei noi familii implică o schimbare a stilului de viață, căsătoria având ca fundament iubirea, iar pășirea alături de soț/soție mai departe fiind încununată cu Iubire Sfântă, pentru a dăinui.

Taina Căsătoriei denumită și Taina Cununiei sau Taina Nunții a fost orânduită de Dumnezeu chiar de la întemeierea lumii : „ Nu este bine să fie omul singur, să-I facem ajutor asemenea lui” ( Fac. 2, 18), iar dacă Sfântul Apostol Pavel o numește „taină”, acesta dorește să exprime faptul că în căsătorie omul nu numai că își satisface necesitățile existenței sale pământești, seculare, ci și că îndeplinește o parte deosebit de importantă a scopului pentru care a fost creat, intrând pe tărâmul vieții veșnice.

În perioada contemporană se întâlesc tot mai multe cazuri de alternative și denigrări la adresa familiei creștine, omul post-modern având o dorință pătimașă spre cele neplăcute și nebinecuvântate de Dumnezeu.

Un caz „discutabil” referitor la Taina Cununiei îl reprezintă existența relațiilor dintre un partener ortodox și celălalt partener de altă religie creștină sau fiind chiar necreștin. Dincolo de această relație, ei solicită căsătoria și păstrarea religiei, acest tip de căsătorie fiind denumit căsătorie „mixtă”.

Am studiat acest subiect din dorința de a înțelege ortodox una dintre problemele cu care se confruntă Biserica Ortodoxă, axându-mă pe cel mai des caz de căsătorie mixtă întâlnit în țara noastră și anume: căsătoria dintre un partener ortodox și unul catolic.

Acest subiect este din ce în ce mai studiat în operele teologilor în vremurile noastre, în unele opere fiind doar un capitol al unui studiu despre Taina Căsătoriei. Astfel, opere precum: Căsătoria. Perspectivă ortodoxă a lui John Meyendorff, traducere Cezar Login, Cluj-Napoca, Editura Patmos, 2007; Constantin Mihoc, Taina Căsătoriei și familia creștină în învățăturile marilor Părinți ai Bisericii din secolul IV, Sibiu, Editura Teofania, 2002; Vasile Gavrilă, Cununia - Viață întru Împărăție, București, Editura Fundației „Tradiția Românească”, 2004 sunt doar câteva exemple ce dezbat acest subiect din perspectivă ortodoxă.

De asemenea, Catehismul ortodox dar și cel catolic vorbesc despre acest subiect, argumentând practica Bisericii Ortodoxe și Bisericii Catolice cu doctrina și învățătura fiecăreia.

În lucrarea de față am definit termenii de Taina Căsătoriei și de Căsătorie mixtă, l-am prezentat pe acesta din urmă și am argumentat practica Bisericii Ortodoxe, iar ultimile capitole le-am dedicat legăturii dintre Căsătorie și Euharistie și implicației pastorale pe care preotul trebuie să o aibă.

Chiar dacă acest subiect este tot mai des întâlnit în operele teologilor și în mass-media, am dorit să expun implicațiile pe care le are preotul în cazul unei căsătorii mixte și să argumentez existența acestora. Întrebarea majoră care o ridică căsătoria mixtă este următoarea: este posibil să devină „un singur trup” întru Hristos, fără a participa împreună la Trupul și Sângele Său euharistic?

Definiții

„ Taina Căsătoriei este o manifestare și o împlinire a adevărului Bisericii, nu e un mijloc de a <<satisface nevoile religioase ale poporului>> nici de a servi finalitățile convenționale ale utilitarismului social” .

Taina Sfintei Cununii „ este Taina prin care, un bărbat și o femeie care consimt în mod liber să trăiască împreună în scopul desăvârșirii personale și a creșterii copiiilor, primesc, prin rugăciunea preotului harul divin care sfințește legătura lor” .

Harul cel nevăzut al lui Dumnezeu este împărtășit în Căsătorie, iar acest fapt o face să fie Taină. Faptul că cei doi soți se unesc prin puterea lui Dumnezeu, în așa fel încât nu mai sunt doi, ci unul singur, o desăvârșește ca Taină, Sfânta Scriptură numind-o chiar Taină în Epistola către Efeseni 5, 32, unirea celor doi soți asemănându-se cu unirea dintre Hristos și Biserică.

Potrivit Dicționarului explicativ român, căsătoria este: „ Uniune legală, liber consimțită între un bărbat și o femeie pentru întemeierea unei familii. - Trai comun între soți, viață conjugală; căsnicie” .

Fisiere in arhiva (1):

  • Casatoriile mixte intre ortodocsi si catolici.doc

Bibliografie

1. Biblia sau Sfânta Scriptură, București, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, 2008
2. Academia Română, Dicționar explicativ al Limbii Române, ediția a III-a, București, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2009
3. Gavrilă Vasile, Cununia - Viață întru Împărăție, București, Editura Fundației „Tradiția Românească”, 2004
4. Gomboș Stelian, Despre raportul și unitatea dintre dumnezeiască Euharistie și Sfânta Taină a Căsătoriei sau a nunții, în „ Simpozionul internațional. Sfintele Taine și familia creștină”, Sibiu-Iași, Editura Vailiana, 2012
5. Meyendorff John, Căsătoria. Perspectivă ortodoxă, traducere Cezar Login, Cluj-Napoca, Editura Patmos, 2007
6. Mihoc Constantin, Taina Căsătoriei și familia creștină în învățăturile marilor Părinți ai Bisericii din secolul IV, Sibiu, Editura Teofania, 2002
7. Necula Nicolae, Tradiție și înnoire în slujirea liturgică, vol. II, Galați, Editura Episcopiei Dunării de Jos, 2001
8. Necula Nicolae, Tradiție și înnoire în slujirea liturgică, vol. III, București, Editura EIBMBOR, 2004
9. Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, art. 47, în „Legiuirile BOR”, București, Editura EIBMBOR, 2003
10. Remete Gheorghe, Dogmatică Ortodoxă, Alba Iulia, Editura Reîntregirea, 2012
11. Sfântul Ioan Gură de Aur, A III-a Omiliie despre căsătorie în „Cateheze marietale - Omilii la căsătorie”, traducere Marcel Hancheș, Sibiu, Editura Oastea Domnului, 2004
12. http://www.credinta-catolica.ro/catehismul-explicat-sacramentele/casatoria/,
accesat: 15.05. 2017, ora: 21:40
13. http://comptepv.typepad.fr/canonice/2012/03/biserica-ortodox%C4%83-%C3%AEn-fa%C8%9Ba-problematicii-c%C4%83s%C4%83toriilor-mixt.html,
accesat: 14.05.2017, ora: 16:40