Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae

Seminar
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 10537
Mărime: 40.42KB (arhivat)
Publicat de: Marcu Chivu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristescu Vasile
Daca vrem sa-L cunoastem mai bine pe Dumnezeu trebuie mai intai sa ne cunoastem pe noi insine .

Extras din seminar

Argument

În teologia tuturor Bisericilor s-a scris mult despre chipul lui Dumnezeu în fiinţa umană. Dar i s-a scăpat adeseori din vedere că omul se manifestă în această calitate, în lume, chiar dacă chipul exprimă nu numai relaţia omului cu lumea, ci în primul rând relaţia lui cu Dumnezeu.

Sfinţii Părinţi au vorbit de o anumită pecete a lui Dumnezeu pusă pe lume, de o formă a înţelepciunii divine imprimată în lume; ei au văzut în lume un ansamblu de raţiuni ale Logosului. Dacă e aşa, trebuie recunoscută o anumită solidaritate între chipul lui Dumnezeu în fiinţa umană şi între pecetea lui Dumnezeu imprimată în lume. Se pare că fiinţa umană nu poate face transparent pe Dumnezeu în sine, fără să facă tpansparent pe Dumnezeu în lume, sau fără să se facă transparentă ca chip al lui Dumnezeu prin lume.

Miezul antropologic este pentru Părintele Dumitru Stăniloae caracterul omului de <<chip al lui Dumnezeu>>: „După cuvintele Genezei, omul a fost făcut după chipul lui Dumnezeu”. Acesta este funadamentul antropologiei ortodoxe, ca şi al oricărei antropolgii creştine. În starea sa originară dinainte de cădere, omul se găsea într-o comuniune deplină cu Dumnezeu pe care Părinetele Dumitru Stăniloae o descrie ca un eveniment al iubirii: „În starea primordială, în starea chipului dumnezeiesc nealterat, omul se găsea în relaţia personală de iubire cu Dumnezeu, de iubire care implică răspunderea, de iubire în care el era cel ascultător, cel atârnător, dar fericit în această ascultare. Starea acestei relaţii era un dar. În aceeaşi relaţie de iubire, constituită tot prin Dumnzeu, se afla şi cu oamenii, aceasta nefiind decât o manifestare în extern a celei dintâi.”

Omul a fost creat de Dumnezeu ca persoană spiritulală care îşi cunoaşte individualitatea numai în comuniune cu alţii şi se distinge de celelate creaturi prin năzuinţa după comuniune şi cu Dumnezeu Creatorul său.

Omul ca multiplicitate de persoane este sub acest raport chipul Sfintei Treimi fiind constituit ca un întreg de corelaţii personale.

Părintele Dumitru Stăniloae interpretează comuniunea desăvârşită de iubire a celor trei Persoane ale Treimii ca model originar al comuniunii de iubire a oamenilor.

Pentru el persoana umană este în primul rând o existenţă conştientă de sine, „căci însuşirea fundamentală a chipului Fiului lui Dumnezeu imprimat în oameni este caractetul de subiect conştient de sine”.

De aceea am vrea să evidenţiem puţin în cele ce urmează manifestarea chipului lui Dumnezeu, în relaţia omului cu lumea şi cu Cel al Cărui chip îl poartă.

1. Omul, creat printr-un act special al lui Dumnezeu

Omul, după învăţătura creştină, e adus la existenţă de la început ca spirit întrupat, sau ca o unitate constituită din suflet şi trup, printr-un act creator special al1ui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuia să existe lumea ca natură, dar omul nu e opera naturii, deşi e legat de ea.

Facerea nu spune că Dumnezeu a alcătuit întâi trupul şi apoi a suflat suflare de viaţă în nările lui, ci numai că "l-a făcut luând ţărână din pământ şi a suflat în nările lui suflare de viaţă şi s-a făcut omul cu suflet viu" (Fac. 2, 7). Nu se menţioneaza nici o succesiune temporală în crearea lui Adam. Omul ca fiinţă specială este creat în mod simultan în întregimea sa. Geneza spune numai că omul e constituit din două componente: din trup şi suflet, şi că trupul e din materia generală, iar sufletul are o înrudire specială cu Dummezeu. "Omul este înrudit cu Dumnezeu", spune Sfântul Grigorie de Nyssa . Iar Sfântul Macarie Egipteanul declară: "Între Dumnezeu şi om există cea mai mare înrudire" .

Dar Facerea precizează că actul de creare a omului e un act special şi în partea lui referitoare la trup. Omul e pe de o parte fiinţă deosebită de natură, pe de alta, o fiinţă unitară şi compusă în acelaşi timp. Tot aşa, actul de creare a lui e un act deosebit de crearea naturii. Actul de creare a omului se deosebeşte de actul de creare a naturii chiar şi în componenta lui referitoare la trup. Dumnezeu a făcut trupul "luând ţărână din pământ", deci n-a poruncit simplu pământului să-l producă, dându-i putere în scopul acesta. Prin aceasta a deosebit trupul de restul naturii, mai mult decât se deosebesc trupurile diferitelor animale, de natură. A făcut trupul pentru sufletul înrudit în mod special cu Dumnezeu iar sufletul creat de Dumnezeu după chipul Lui a contribuit la formarea trupului său; avea în el puterile formatoare ale trupului.

Omul însă, ca fiinţă reală "vie", vine la existenţă prin suflarea lui Dumnezeu în nările lui. Prin faptul că omul e creat nu numai din ţărână, ci şi prin suflarea lui Dumnezeu în trupul făcut din această ţărână, se face vădit că el are o poziţie specială nu numai faţă de natura din care e luat trupul lui, ci şi în raport cu Dumnezeu. Omul e format dintr-o parte a naturii în care s-a introdus sufletul ca apoi să mijlocească pentru întreaga natură Duhul lui Dumnezeu, sau să fie preotul întregului cosmos. Sfântul Grigorie de Nazianz spune: "În calitate de pământ, sunt legat de viaţa de jos; dar fiind şi o părticică dumnezeiască, eu port în mine dorinţa vieţii viitoare" . Omul va urca prin această relaţie specială a sufletului cu Dumnezeu la viaţa viitoare împreună cu trupul său şi cu pamântul cu care stă în legătură.

2. Chipul lui Dumnezeu, ca înrudire şi relaţie specială a omului cu Dumnezeu.

În relaţia aceasta conştientă şi voluntară a fiinţei noastre cu Dumnezeu, datorită sufletului înrudit cu Dumnezeu, stă chipul lui Dumnezeu în om. Omul e după chipul lui Dumnezeu, pentru că, având un suflet înrudit cu Dumnezeu, tinde spre Dumnezeu, sau se află într-o relaţie vie cu Dumnezeu. Iar prin această relaţie menţine neslăbită înrudirea cu Dumnezeu. Chiar un chip biologic se menţine în înrudirea cu modelul său numai dacă-i vine de la model o putere continuă, sau dacă e între el şi model o comuniune continuă.

Omul se menţine ca chip neslăbit al lui Dummezeu numai dacă, pe baza unei înrudiri, se menţine între el şi Dumnezeu o relaţie vie, o comuniune continuă, în care e activ nu numai Dumnezeu, ci şi omul. Deci fiinţa noastră se arată şi se menţine ca chip al lui Dumnezeu prin relaţia vie, iar această relaţie e posibilă pentru că Dumnezeu l-a făcut pe om de la început înrudit cu Sine şi deci capabil de relaţia cu Sine. Mai bine zis l-a pus de la început în relaţie conştientă şi liberă cu Sine, chiar prin insuflarea sufletului viu.

Preview document

Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 1
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 2
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 3
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 4
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 5
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 6
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 7
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 8
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 9
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 10
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 11
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 12
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 13
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 14
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 15
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 16
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 17
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 18
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 19
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 20
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 21
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 22
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 23
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 24
Chipul lui Dumnezeu în om în gândirea lui Stăniloae - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Chipul lui Dumnezeu in Om in Gandirea lui Staniloae.doc

Alții au mai descărcat și

Sfânta și dumnezeiasca Liturghie - izvor de formare duhovnicească

INTRODUCERE „Cine ne-a împins la îndeletniciri strivitoare, fără folos, care silesc îndoiala să înghețe?“ Marea apostazie ar fi mai degrabă să te...

Cunoștința și credința în Dumnezeu - cele spre descoperirea adâncului inepuizabil și nemuritor al omului

I N T R O D U C E R E Ca absolventă a Facultăţii de teologie Ortodoxă am căutat în bogăţia temelor creştine - bogăţie descoperită de-a lungul...

Aspectul Duhovnicesc al Cunoașterii Teologice

I.INTRODUCERE Sfârşitul secolului V a fost o perioadă de formare pentru teologia mistică, ca de altfel şi pentru alte domenii ale teologiei. Nu că...

Chip și asemănare în gândirea Părinților Răsăriteni

I.Motivaţie Societatea contemporană este o societate prin excelenţă antropocentrică. Ştiinţa, cultura , întreaga civilizaţie gravitează în jurul...

Activitatea predicatorială a Sfântului Grigorie de Nazianz

Trăind într-o perioadă în care omul „modern” înclină din ce în ce mai mult spre cele lumeşti, neexistând aproape nici o cale de a ajunge la o...

Căderea în Păcat

Introducere Episodul căderii primilor oameni în păcat reprezintă cu siguranţă cel mai dramatic moment al istoriei întregii omeniri. Nici una din...

Chipul Preotului

INTRODUCERE Preoţia este, în primul rând şi mai presus de orice, misiune, şi ani misiunea slujirii lui Dumnezeu şi slujirii oamenilor. Ea se...

Crearea Omului

INTRODUCERE Ca şi toate făpturile, omul îşi are originea la Dumnezeu, dar pe când celelalte făpturi apar prin simpla exprimare a voinţei divine,...

Te-ar putea interesa și

Sfânta Liturghie - Taina Comuniunii

INTRODUCERE Prin Sfânta Liturghie se realizează cea mai vie legătură duhovnicească a Domnului Iisus Hristos cu Biserica Sa, cea mai bogată...

Terminologia trinitară și relevanța ei în opera Părintelui Dumitru Stăniloae

Preliminarii A rânduit Dumnezeu ca şi Biserica şi Teologia noastră să fie slujite de mari personalităţi, cunoscute în întreaga lume creştină nu...

Creația ca taină euharistică

Introducere În lucrarea de față intitulată Creația ca euharistie, am abordat-o din punct de vedere interdisciplinar. În primul rând, așa după cum...

Puterea înnoitoare și sfințitoare a rugăciunii

Introducere Cuvântul rugăciune este de origine latină și se traduce prin rugă, stăruință sau a ruga cu stăruință. Este un act ce are fundament...

Biserica și preoția, din punct de vedere ortodox

Introducere Legătura firească, naturală dintre slujire și preoție, așa cum este arătată în cuvântul revelat al Sfintei Scripturi, este importantă...

Comuniunea în Ortodoxie

INTRODUCERE Înainte de tratarea capitolelor, despre diferitele forme ale comuniunii vom spune câteva cuvinte despre comuniune în general. Noţiunea...

Elemente psihoterapeutice în spiritualitatea ortodoxă

Motto: “Toate vi le-am arătat căci ostenindu-vă astfel trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El...

Sfânta Liturghie - împărăția cerului pe pământ

Introducere „Voi, cei vătămaţi de stricăciune, copiii pământului, veniţi cu gânduri şi simţăminte curate la Sf. Liturghie şi luaţi de aici cele...

Ai nevoie de altceva?