Papii de la Avignon

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest seminar prezinta Papii de la Avignon.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 16 pagini .

Profesor: Pr. Dr. Doboș Fabian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Religie

Cuprins

Introducere
Contextul religios
Contextul politic
Papii la Avignon
Tentative de reîntoarcere
Întoarcerea la Roma
Biserica în timpul şederii papalităţii la Avignon
Concluzie

Extras din document

INTRODUCERE

Unul dintre cele mai importante evenimente ale Evului Mediu, în special pentru istoria Bisericii, îl constituie transferul reşedinţei papale la Avignon, aproape 70 de ani. Această perioada mai este cunoscută şi sub numele de “captivitatea de la Avignon”.

CONTEXTUL RELIGIOS

Papii şi-au stabilit reşedinţa la Avignon între anii 1309 şi 1377 din motive care sunt în parte religioase, în parte politice.

Pe lângă problemele mutării papei la Avignon şi schisma occidentală, secolul al XIV-lea se află şi într-o serie de probleme distrugătoare naturale: eclipse de soare, inundaţii şi mai ales, din 1347, groaznica epidemie de ciumă, „Moartea neagră”, care a ucis 20 de milioane de oameni. În speranţa de a-l îndupleca pe Dumnezeu, se înmulțesc procesiunile de flagelați

CONTEXTUL POLITIC

Prietenia dintre papă şi Franţa nu a fost mereu de durată. Datorită intrării franţei în război cu Anglia, Regele Filip al IV-lea a introdus un impozit special impus clerului. Prin acest gest, regele franţei, dă de înţeles papei că acordul referitor la impozitarea clerului se anulează.

PAPII LA AVIGNON

Influenţa franceză asupra papalităţii a fost foarte puternică, nu întâmplător toţi papii avignon-ezi au fost francezi,două treimi dintre cardinali aveau aceaşi naţionalitate cu papa iar Curia era şi ea în majoritate franceză.

Poziţia geografică a Avignon-ului era foarte favorabilă din punct de vedere economic întrucât se afla în centrul unei reţele de căi de comunicare cu lumea creştină, datorită vecinătăţii cu Rhon-ul şi Sena .

Tentative de reîntoarcere

Papii nu au considerat soluţia transferării reşedinţei la Avignon ca fiind una definitivă.

Unii papi au luat iniţiativă mergând să viziteze teritoriile Statului Papal, cu dorinţa că într-o bună zi se vor reîntoarce definitiv.

Fisiere in arhiva (1):

  • Papii de la Avignon.pptx