Sahaja Yoga

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Sahaja Yoga.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Profesor: N. Gavriluta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Religie

Cuprins

1. Ce este Sahaja Yoga?
2. Considerații Generale
3. Etimologia Sahaja Yoga
4. Doctrina Sahaja Yoga
5. Meditația Sahaja Yoga in Romania
6. Consideratiile lui Patanjali
7. Ce spun practicantii Sahaja Yoga?
8. Concluzie
9. Punct de vedere personal

Extras din document

1. Ce este Sahaja Yoga?

Yoga este un termen echivoc. Foarte frecvent in literatura si in traditia orala indiana, semnificatia lui a variat de la un secol la altul, de la o traditie la alta. Daca in anumite traditii orale sau in anumite secte yoga este in primul rand un sistem de practici „magice” (accentul cazand pe vointa si pe autodisciplina practicantului), in alte traditii, yoga este un mijloc prin care se obtine acea unio mystica, uniune a sufletului omenesc si a sufletului divin. Aceasta uriasa diversitate de semnificatii si de valori este o dovada elocventa a functiei pe care o detine yoga in istoria spiritualitatii indiene.

2. Considerații Generale

Sahaja Yoga face parte din noile mișcări religioase, de inspirație orientală. Întemeietoarea acestei noi mișcări religioase este Shri Mataji Nirmala Devi. Aceasta fiind recunoscută drept una dintre cele mai marcante personalități spirituale ale tuturor timpurilor. (n. 21 martie 1923). Aceasta a invățat tehnicile de meditație in asharamul lui Mahatama Gandhi având studii de medicină si psihologie. La bătranețe a părăsit creștinismul urmând forma de mântuire prin realizarea sinelui.

3. Etimologia Sahaja Yoga

Etimologic, „sahaja” inseamna „usor” adica „yoga usoara”. Accentul este pus pe kundalini, natura feminina a energiei divine. Yoga, a carui radacina este yuj („a lega{laolalta}”, „a tine strans{legat}”), este un termen care, in general, e folosit pentru a desemna o tehnica de asceza, o metoda de contemplare. Astfel ca, yoga clasica, prin excelenta „filosofia” yoga, este expusa de Patanjali ca fiind „o tehnica de asceza si o metoda de contemplare avand drept scop eliberarea sinelui al carui prizonier este omul.” Scopul urmarit de acesta asceza si de aceasta metoda de contemplare, consta in obtinerea uniunii mistice a „sufletului omenesc si a „sufletului” divin.

4. Doctrina Sahaja Yoga

In centrul doctrinei si practicii Sahaja Yoga, Nirmala Devi plaseaza existenta unui "mecanism interior incorporat noua, un sistem foarte subtil". Aflat in stransa legatura cu sistemul nervos, acest sistem subtil determina si, in acelasi timp, ne permite sa percepem starea celor trei "canale" si a "centrelor" (chakra) noastre energetice. Toate problemele umane provin de la aceste centre care sunt esenta noastra. Ele actioneaza pe partea stanga si pe partea dreapta. Sistemul nervos "simpatic" stang si sistemul nervos "simpatic" drept au meniri diferite. Ele reprezinta, in viziunea fondatoarei miscarii, doua tipuri, sunt pur si simplu diferite, nu fac acelasi lucru.

Activat si stapanit prin practica meditatiei Sahaja Yoga, acest sistem sau mecanism subtil devine un instrument perfect, sustin adeptii miscarii, in dezvoltarea personalitatii omului, pe calea acestuia spre desavarsire si eliberare.

5. Meditația Sahaja Yoga in Romania

In ceea ce priveste meditatia Sahaja Yoga aceasta este o metoda unica de meditatie bazata pe o experienta numita realizarea sinelui. Experienta este accesibila fiecărei ființe umane. Realizarea sinelui deschide calea către o transformare interioară prin care individul redobândește virtuțile moralitații, iar instalarea echilibrului - fizic, mental si emotional - aduce integrarea ființei și a personalității. Constiința umană dobândește o nouă dimensiune - conștiința vibratorie - prin care realitatea si adevarul absolut pot fi percepute la nivelul sistemului nervos central.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sahaja Yoga.docx

Bibliografie

Nicu Gavriluta - „Sociologia religiilor. Credinte, ritualuri, ideologii”. Iasi, Editura Polirom, 2013.
Mircea Eliade - „Tehnici Yoga”. Bucuresti, 2009
Mircea Eliade - „Yoga, Nemurire si Libertate”. Bucuresti, Editura Humanitas, 1993
Ciprian Marius Cloșcă- „Ortodoxia si noile miscari religioase”. Iasi, Editura Lumen, 2009.
https://cdn4.libris.ro/userdocspdf/438/patanjali-si-yoga.pdf