Invitation to sociology - Peter L. Berger

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest seminar prezinta Invitation to sociology - Peter L. Berger.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 3 pagini .

Profesor: Fidelie Kalambayi

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Sociologie

Extras din document

Pentru a putea defini sociologia ca știință socială trebuie să ne raportăm mai întâi la indivizii dintr-o societate, la interacțiunea dintre aceștia, la procesele care leagă și separă acești indivizi, la comportamentul și atitudinea lor față de anumite grupuri sociale și la interesele și preferințele lor în ceea ce privește stilul de viață, obiceiurile, lucrurile materiale etc.

Așa cum ar spune și Berger, un sociolog este interesat de orice aspect al vieții, mai mult sau mai puțin interesant, de orice moment de glorie sau slăbiciune, de orice aspect ce ține de viața unui individ: dragoste, ură, dezamăgire, invidie, suspans, curiozitate, curaj, inteligență, nebunie. Aceste aspecte interesante din viața unui individ îl fac pe sociolog să fie din ce în ce mai curios, mai interesat de ceea ce se întâmplă, cum se întâmplă și de ce. Tocmai de aceea sociologul suportă orice situație pentru a putea afla răspunsurile la întrebările sale. De asemenea, indiferent pe ce nivel al societății îl vor conduce întrebările sale, el trebuie sa își urmeze visul și să trăiască “întru totul pentru aflarea răspunsurilor”.

Sunt de acord cu afirmațiile lui Berger, în special în ceea ce privește curiozitatea ca element foarte important în lumea sociologului, deoarece aceasta este cheia succesului în cariera de sociolog. “Știi că ești un sociolog bun când orice existență umană îți stârnește interesul, orice ușă închisă te face să îți dorești mai mult să descoperi și să înțelegi”. Cu alte cuvinte, un adevărat sociolog este fascinat mereu de ceea ce îl înconjoară: el dorește să știe cât mai mult, să învețe cât mai mult și să-i inspire pe oamenii de lângă el.

Concluzionând, mi se pare fascinantă percepția lui Berger asupra sociologiei: un domeniu care este mult mai mult decât o simplă știință, un domeniu pe care trebuie să îl cercetezi “distrându-te”. În aceeași ordine de idei Berger spune că pasiunea, curiozitatea neobosită, asumarea riscurilor și dorința de a cerceta ființa sunt elementele cele mai importante care te transformă în sociolog.

Discutii cu angajati in organizatii publice/ private

Discuțiile pe care le-am purtat în ceea ce privește ocupația unui sociolog și cum poate își poate acesta aduce aportul într-o companie, au fost realizate cu un asistent farmacist - Gabriela (43 de ani, studii universitare finalizate, mediul de rezidență: rural), cu un șofer - Ioan (45 de ani, studii liceale, mediul de rezidență: rural), cu un profesor de istorie - Claudiu (34 de ani, studii universitare finalizate, mediul de rezidență: urban) și cu o bucătăreasă - Maria (59 de ani, studii liceale, mediul de rezidență: rural).

Am ales să discut cu persoane cât mai diferite, atât din punct de vedere al nivelului de școlarizare și al mediului de rezidență, cât și din punct de vedere al vârstei. Pe de altă parte am ales subiecți angajați atât în organizații publice (profesorul și bucătăreasa de la grădinița de stat), cât și angajați în organizații private (asistent farmacist - farmacia Adonis, șofer - ferma PIG Band). Mi-a făcut o deosebită plăcere să port mici discuții cu aceste persoane, deoarece am aflat lucruri interesante în ceea ce privește meseria de sociolog și cum este ea văzută în societate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Invitation to sociology - Peter L. Berger.docx