Deontologie

Seminar
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 4351
Mărime: 21.92KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Militaru
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Alexandru

Extras din seminar

CONCEPTE UTILIZATE IN DEONTOLOGIA FUNCTIONARULUI PUBLIC

Acordul este un act administrativ prin care se exprima vointa unilaterala a autoritatii publice de a se asocia, a colabora sau a coopera in vederea atingerii unui obiectiv de interes comun.

Actul administrativ reprezinta manifestarea unilaterala de vointa a autoritatii administratiei publice in scopul initierii, modificarii sau incetarii raporturilor de regim al puterii publice.

Administratia publica reprezinta totalitatea teoriilor si proceselor pentru realizarea mandatului de guvernare asigurand reglementarile si serviciile pentru intreaga societate si pe diferite categorii sociale.

Angajamentul reprezinta actul prin care se constituie o anumita obligatie in raporturile cu terte persoane, acesta fiind actul prin care autoritatea publica creaza o obligatie ce urmeaza a fi stinsa prin plati ulterioare incheierii actului. ( angajamentul bugetar ).

Autonomia locala reprezinta dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona problemele publice sau de interes public in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta.

Autoritatea publica reprezinta organismul statal sau al unitatii administrativ teritoriala care actioneaza pentru satisfacerea unui interes public legitim, avand statut de putere publica.

Codul reprezinta un ansamblu de principii norme si valori specifice functionarilor publici fiind definita si prin sintagma deontologie profesionala.

Competenta reprezinta capacitatea unui functionar public de a realiza sarcinile de serviciu in conditii de performanta si eficienta.

Conflictul de interese reprezinta aceea imprejurare in care interesul personal al functionarului public contravine interesului public afectand principiul de impartialitate, obiectivitate si independenta in luarea deciziilor.

Decizia reprezinta o anumita hotarare luata de catre managerii autoritatilor administrative, hotarare aplicabila personalului din subordine.

Decizia administrativa este caracteristica managementului organizational si e particularizata prin faptul ca hotararea adoptata are ca obiect punerea in aplicare a legislatiei, a normelor legale in vigoare. Decizia administrativa are forma de act scris si produce efecte juridice in regim de putere publica.

Deotologia semnifica un ansamblu de norme care contureaza un anumit comportament professional.

Deontologia functiei publice reprezinta un ansamblu de norme juridice si morale aferente functiei publice si avand un statut obiectiv care se refera la eficacitatea realizarii serviciilor publice.

Deontologia functionarului vizeaza complexul de obligatii ale functionarului public de natura morala si juridica si cu amprenta in zona responsabilitatii a probitatii si loialitatii fata de institutia publica.

Deontologia functionarului public are in vedere ansamblul normelor referitoare la comportamentul professional si moral al functionarului public pe durata exercitarii raporturilor de serviciu.

Functia publica consta intr-un ansamblu de responsabilitati specifice stabilite prin norme legale atributiuni exercitate in conditii de legalitate si continuitate urmarind satisfacerea intereselor generale ale cetatenilor.

Functionarul public e persoana numita intr-o functie publica si investita cu atributiuni specifice titulara de drepturi si indatoriri in conformitate cu responsabilitatile competentele institutiei publice din care face parte.

Interesul public implica respectarea de catre autoritatile publice a drepturilor, intereselor si libertatilor legitime ale cetatenilor.

Obligatiile functionarilor publici se refera la indatoririle legale ce trebuie respectate in conformitate cu normele specifice.

Puterea publica se refera la ansamblul de prerogative atribuite administratiei publice in scopul promovarii interesului general, atunci cand acesta se afla in contradictie cu interesul particular.

Regim de putere publica are caracter juridic si se concretizeaza prin supunerea autoritatilor administratiei publice la anumite constrangeri in scopul exercitarii principiilor de suveranitate nationala.

Relatiile de autoritate reprezinta modalitatea concreta de realizare a puterii executive prin subordonarea cetatenilor fata de regimul autoritatilor publice statale sau locale.

Sectorul public reprezinta totalitatea autoritatilor institutiilor sau persoanelor juridice de stat care functioneaza potrivit normelor de drept public, au caracter de interes general sau utilitate publica si sunt finantate din bugetul central sau din bugetele locale.

Strategiile administratiei publice definesc un ansamblu de masuri care se aplica pentru realizarea obiectivelor stabilite de puterea publica pentru satisfacerea nevoii sociale.

Statutul este denumirea generica pentru codurile de conduita profesionala si morala aferente diferitelor categori de functionari publici .

Statutul functionarului public este un act juridic administrative care defineste obligativitatea exercitarii autoritatii de catre functionarii investiti in functii publice precum si obligativitatea de a respecta prerogativele specifice in scopul realizarii interesului de stat.

Preview document

Deontologie - Pagina 1
Deontologie - Pagina 2
Deontologie - Pagina 3
Deontologie - Pagina 4
Deontologie - Pagina 5
Deontologie - Pagina 6
Deontologie - Pagina 7
Deontologie - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Deontologie.doc

Alții au mai descărcat și

Conceptul de Management în Administrație

Despre administraţia publică şi necesitatea managementului public - Societatea ca mod de organizare al existenţei desemnează întregul câmp de...

Deontologia funcționarului public

Funcţia Publică Functiunea administrativa consta in a asigura functionarea continua a serviciilor publice administrative care in totalitatea lor...

Managementul Instututiilor Publice

I. INSTITUTIILE PUBLICE ÎN CADRUL SISTEMULUI ECONOMICO-SOCIAL 1.1.Conceptul, rolul si clasificarea institutiilor publice Pentru realizarea...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Teoria Administrației Publice

Introducere Cursul de Teoria administraţiei publice constituie o disciplină de bază pentru domeniul ştiinţelor sociale, esenţial pentru...

Management Strategic

CAPITOLUL I. Notiuni generale Management Baza obiectiva a managementului o constituie activitatea umana, managementul fiind un proces de dirijare...

Aplicarea Principiilor și Normelor Etice în Sectorul Public

Ce este un Cod de conduită a angajaţilor din serviciul public? Cod de conduită - totalitate a valorilor, principiilor şi normelor de conduită...

Participarea autorităților locale în procesul decizional politic

Lobbyul este procesul de influentare a procesului decizional. Cand indivizii se reunesc in grupuri pentru a promova interese comune si pentru a...

Te-ar putea interesa și

Teorii despre etica și deontologia contemporană

INTRODUCERE Petrecând trei ani printr-o mulțime de informații juridice legate de toate acțiuniile și inacțiunile ființei umane și văzând că omul...

Valențe Deontologice în Viața Publică

Destinul poporului român, ca al oricarui popor, de altfel, a facut astfel încât sa împleteasca în itele sale personalitati publice puternice si...

Deontologia în Procesul Comunicării

ARGUMENT Comunicarea, indiferent de felul său, verbală, scrisă sau nonverbală reprezintă cel mai uzual şi totodată necesar mijloc de relaţionare...

Deontologia funcționarului public în sistemul penitenciar

1. Noţiuni introductive 1.1. Noţiunea de “deontologie” Termenul „deontologie" provine din cuvintele greceşti „deon, deontos” care înseamnă ceea...

Prevederi deontologice privind magistrații, profesorii, cadrele medicale și polițiștii - analiză comparativă

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să se concentreze asupra abordărilor pe care le presupun codurile deontologice ale celor mai importante...

Necesitatea unui Cod Deontologic al Misionarului în Contextul Modern

PREFAŢĂ Lucrarea de faţă este o chintesenţă a colaborării pe parcursul a patru ani de studiu, cu minunaţii profesori pe care i-am avut. Ea...

Derapaje și Dimensiuni Deontologice în Contextul Jurnalismului Politic

INTRODUCERE Dintre toate mijloacele de comunicare în masă, mass-media este principalul suport prin care se pun în practică strategiile de...

Etica și Deontologia Funcționarilor Publici

Argument Una dintre cărămizile societăţii moderne, dacă o putem numi aşa, este funcţia publică. Această parte importantă a dezvoltării umane a...

Ai nevoie de altceva?