Strategia Grădinii Botanice din New York

Seminar
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6520
Mărime: 514.01KB (arhivat)
Publicat de: Manole Murariu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Ion
ASE-FAMP, Planificare Strategica

Extras din seminar

“Începe o cercetare importantã de planificare si schimbare institutionalã, si vei vedea acolo cã sunt implicati diferiti actionari. Experienta mea în viata institutionala este aceea cã trebuie sa gãsesti cãi de a-i face fericiti pentru început. Trebuie, la fel de bine, sã începi cu începutul si sã fi întelegãtor pentru cã altfel îti vei îngreuna munca. În acest fel nu îti vei risipi timpul si energia încercând sã-i faci pe toti fericiti, mai târziu; pentru cã de fapt trebuie sã-i faci pe toti fericiti, mai ales într-o institutie cu probleme. Trebuie sã îi linistesti pe toti si sã îi pui la treabã. Dacã nu începi cu începtul, vei ramane constant - si gãsesc asta foarte epuizant. Nu poti sã duci nimic la bun sfârsit - în fiecare zi astepti telefoane de la oameni nefericiti. Acesta este modul în care multi oameni conduc o institutie- ei lasã sã se întâmple asta în fiecare zi, asteaptã, obosesc consumând atâta timp si energie tratând cu oameni care se afla la conducere.”

Gregory Long

A. INTRODUCERE

Gregory Long, presedinte al Gradinii botanice din New York, a urcat lin pe podium la Casa de Actiuni Sotheby. Era pe data de 21 Aprile 2003, si in fata lui se aflau 400 dintre cei mai influenti actionari ai Gradinilor-Consiliul de conducere, actuali si potentiali donatori, personalitãt guvernamentale si alte organizatii nonprofit, membrii ai Gradinilor, si executivul de afaceri. Toti acesti ascultatori aveau un rol foarte important in planificarea viitorului Gradinilor, viitor pe care Long tocmai vroia sa-l dezvaluie.

Locatia Sotheby, ca si lista invitatilor, a fost selectata cu grija. Aici in Manhattan, s-a gandit Long, chiar si persoanele marginal interesate ar putea foarte usor sa treaca sa asiste la o ora de prezentare, cu un cocktail dupa-lucru mai putin probabil daca prezentarea s-ar fi tinut in centrul partii de nord a cartierului Bronx, casa Gradinilor. S-a gandit la aceasta seara ca la regele evenimentelor teatrale pentru care New York-ul este foarte bine cunoscut. Atent scrisa, orchestrata, si repetata, prezentarea a aratat publicului, pentru prima data, cum vor arata Gradinile in viitor care a reiesit pe parcursul procesului extensiv si inclusiv de planificare. Acesta prezinta “confruntarea rezultatelor gandirii collective” care s-au intamplat de-a lungul a 2 ani, asa cum descrie Long.

El a simtit ca a lucrat cu convingere la aceasta prezentare de cand a devenit presedinte al Gradinii in 1989. Cuvintele de pe invitatiile la Sotheby (continut in epunerea 1) reflectau convingerea lui: “Aceasta nu este doar o institutie indragiata a orsului New York care-si face facelift; este transformarea unei institutii.”

Asa cum s-a pregatit pentru a schita planul strategic si marele plan pentru facilitatea ca este de 2 ani in marketing, Long era ingrijorat- putea el sa creeze nivelul de incantare in aceasta comunitate necesar sa satisfaca scopurile ambitioase pentru schimbarile institutionale pe care planul le propunea? Puteau aceste componente importante sa faca planul irealizabil, dand Gradinii optiuni commune.

B. PREZENTAREA GENERALÃ A GRADINII BOTANICE DIN NEW YORK

Povestea crearii Gradinii Botanice din New York incepe cu o intarziata vizita in Anglia in 1888, facuta de un cuplu newyork-ez, Elizabeth si Nathaniel Lord Britton,

Suport de curs- Diagnosticare strategicã

3

amandoi botanisti pasionati. In timpul vizitei la Gradina botanica Roiala din Kew, cuplul a hotarat ca si New York-ul trebuie sa aiba o gradina asa ca aceea, si au inceput o ambitioasa, si nu in ultimul rand de success, campanie pentru a-i convinge pe politicieni si pe newyork-ezi de iportanta si necesitatea unei gradini botanice.

Gradina Botanica din New York a fost incorporata intr-un act special din legislatia New York-ului in 1891 cu scopul de a intemeia si mentine o gradina botanica, muzeu “pentru colectionarea si cultivarea plantelor, florilor, copacilor si arbustilor; avansarea stiintei botanice; pentru realizarea expoziltiilor de horticultura decorativa si ornamentala si gradinarit; si pentru divertisment, recreare, si instruirea oamenilor.”

Actul din 1891 i-a indrumat pe membrii consiliului din departamentul de parcuri al orasului New York sa reserve 250 de acrii din parcul Bronx pentru gradina. Gradina a fost deschisa publicului in 1895.

Actul din 1891 a ramas actul de baza al gradinii. Gradina si-a urmarit caracterul trilateral-stiinta, educatie si horticultura-timp de 100 de ani si inca mai actioneaza pe baza parteneriatului dintre sectorul public si privat. Gradina a fost un muzeu acreditat de catre Asociatia Americana de Muzee si a fost de departe recunoscuta ca una dintre cele mai mari cercetari si institutii de educatie in domeniul plantelor din lume, cu plan dezvoltat in explorarea si sistematizarea plantelor, economie botanicã, si publicare stiintifica. Ierbarul gradinii, o colectie de 6.000.000 de specimene de plante conservate, era cel mai dotat din estul emisferei. Libraria gradinii gazduia una dintre cele mai mari colectii de cercetari botanice si de horticultura din lume.

Preview document

Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 1
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 2
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 3
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 4
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 5
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 6
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 7
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 8
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 9
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 10
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 11
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 12
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 13
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 14
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 15
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 16
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 17
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 18
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 19
Strategia Grădinii Botanice din New York - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Strategia Gradinii Botanice din New York.pdf

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Proiect Grădina Botanică New York

1 IDENTIFICAREA PUNCTELOR TARI SI PUNCTELOR SLABE ALE GRADINII BOTANICE DIN NEW YORK (DIAGNOSTICARE) NR CRT DOMENIU PUNCTE FORTE TERMEN DE...

Ai nevoie de altceva?