Drepturile femeii din prisma discriminării

Seminar
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 18 în total
Mărime: 1.51MB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Ignat
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

Pe parcursul istoriei, femeile au fost considerate inferioare fata de barbati. Calea drepturilor garantate de lege si a afirmarii largi s-a deschis in fata lor numai in secolul al XIX-lea. In final au obtinut si dreptul la vot, dar acest succes a insemnat inceputul unor noi lupte.

In diferite civilizatii, situatia femeilor era foarte diferita. In unele culturi nu erau considerate decat proprietatea privata a sotului sau a tatalui, in altele au primit o libertate destul de mare si drepturi legale, dar chiar si in aceste civilizatii, barbatii, considerati sexul superior, aveau mai multe drepturi.

Femeia se definea in mod primar ca sotie si mama, a carei munca in cadrul familiei facea posibil si consolida succesele extra-domestice ale barbatului. "Familia" a devenit astfel un spatiu de comunicare sociala si de reproducere aflat in afara sferei profesionale, rezervata exclusiv sotilor si copiilor acestora .

Societatea burgheza nu permitea femeilor sa devina concurente directe in cadrul procesului de productie.

Ele erau excluse de la multe decizii de ordin economic, politic si chiar si privat.

Femeile aveau posibilitati limitate de educatie, nu dispuneau de bunurile lor, nu puteau semna contracte si nici nu puteau sa lucreze fara consimtamantul sotului lor. In divorturi si in hotararile judecatoresti cu privire la custodia copiilor, femeile erau dezavantajate. In acelasi timp, femeile care munceau primeau cele mai mici salarii si erau exploatate la maximum.

Aceasta situatie generala a constituit sursa din care s-au nascut primele revendicari publice pentru dobandirea de drepturi si posibilitati egale pentru femei.

Conținut arhivă zip

  • Drepturile Femeii din Prisma Discriminarii.ppt

Ai nevoie de altceva?