Comert Exterior si Cooperarea Economica Internationala

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Acest seminar prezinta Comert Exterior si Cooperarea Economica Internationala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor: Neculita Mihaela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Tranzactii Internationale, Comert

Extras din document

In epoca noastra, nici o tara, indiferent de marimea sau bogatiile sale, nu-si poate asigura toate produsele de care are nevoie numai din productia proprie. Ca urmare, fiecare tara este nevoita sa desfasoare o activitate de comert exterior.

Activitatea de comert exterior cuprinde: in raporturile cu strainatatea privind vanzarea-cumpararea sau schimburile de marfuri, prestarile de servicii, transporturile si expeditiile internationale, proiectarea si executarea de lucrari, asistenta sau colaborare tehnica, vanzarea sau cumpararea de licente pentru folosirea brevetelor de inventii sau a procedeelor tehnologice, consignatia sau depozitul, reprezentarea si comisionul, operatiunule financiare, asigurarile si turismul si, in general, orice acte sau fapte de comert.

Dupa cum observam, activitatii de comert exterior i se atribuie un continut foarte larg: alaturi de formele taditionale de comert exterior se include si cooperarea economica si tehnico-stiitifica.

Formele traditionale de comert exterior sunt:

a) importul de marfuri, care reprezinta totalitatea operatiunilor cu caracter comercial prin care se cumpara marfuri din alte tari si se aduc in tara pentruconsumul productiv si neproductiv; intr-un sens mai larg, in cadrul importului se include si asa-numitul import invizibil, adica serviciile procurate de o anumita tara din alte tari in domeniile transporturilor, asigurarilor, creditului, turismului, licentelor etc. ; 32511tzp84xdp8x

b) exportul de marfuri, care reprezinta totalitatea operatiunilor cu caracter comercial prin care o parte din marfurile produse sau prelucrate intr-o tara se vand in alte tari; intr-un sens mai larg, si exportul cuprinde asa-numitul export invizibil.

In vederea favorizarii schimburilor noastre economice cu diferite state s-a decis introducerea tarifului vamal. Acesta reprezinta un sistem de taxe vamale care se aplica, de regula, asupra marfurilor importate, diferentiat, pe categorii de marfuri si pe tari, in functie de interesele economice ale tarii noastre.

Alaturi de formele traditionale de comert exterior, o extindere din ce in ce mai mare cunoaste in zilele noastre, cooperarea economica internationa-la. Aceasta reprezinta o forma superioara a legaturilor economice dintre state, in care se impletesc elemente din domeniul productiei cu cele din sfera circulatiei, cele din economie cu cele din stiinta si tehnica, presupu-nandexistenta unei legaturi mai stramse si pe perioade mai lungi intre parteneri.

Realizarea cooperarii economice internationale poate avea loc intr-o gama variata de forme, cum sunt: zd511t2384xddp

a) construirea de obiective economice pe teritoriul unei tari;

b) cooperarea in fabricarea de utilaje, masini, subansamble si piese;

c) fabricarea unor produse pe baza folosirii licentelor, brevetelor sau documentatiei tehnice a partenerului;

d) efectuarea de prospectiuni si explorari de catre o tara in alta tara;

e) cooperarea cu firme comerciale straine;

f) cooperarea in realizarea unor obiective turistice;

g) fondarea de societati mixte.

Influenta comertului exterior asupra cresterii economice

Cresterea economica a oricarei tari este rezultatul actiuni conjugate a doua categorii de factori: interni si externi. Cei interni, legati de eforturile pe care le face fiecare popor pentru a-si dezvolta economia, au un rol determinant. Cei externi, legati de participarea tarilor la circuitul economic mondial influenteaza cresterea economica in mod nemijlocit, prin intermediul factorilor interni multiplicandu-le sau diminuandu-le forta.

Printre factorii externi, un rol deosebit de important si in continua cres-tere are comertul exterior. Influenta acestui factor asupra cresterii economice se exercita sub mai multe forme.

In primul rand, comertul exterior asigura infaptuirea realizarii produsului social chiar in conditiile in care structura cererii difera de structura ofertei.

Se stie ca asigurarea unei eficiente a productiei presupune un anumit volum minim al acesteia. Daca acest volum depaseste capacitatea de absorbtie a pietei interne, asigurarea unei productii eficiente impune apelarea la piata externa. Pe de alta parte, anumite produse fie ca nu pot fi obtinute in productia interna fie ca nu se justifica din punct de vedere economic a se obtine din productia interna. Si intr-un caz si in celalalt aceste produse se pot obtine numai de pe piata externa.

In al doilea rand, comertul exterior determina sporirea sau diminuarea venitului national produs in exterior, in functie de raportul dintre valoarea nationala si valoarea internationala a marfurilor care fac obiectul comertului exterior.

Eficienta economica a comertului exterior

Ca parte a eficientei economice in general, eficienta economica a comertului exterior este oglindita de raportul dintre efectele obtinute de pe urma schimburilor de pe pietele externe si eforturile facute in acest domeniu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comert Exterior si Cooperarea Economica Internationala.doc

Alte informatii

In epoca noastra, nici o tara, indiferent de marimea sau bogatiile sale, nu-si poate asigura toate produsele de care are nevoie numai din productia proprie. Ca urmare, fiecare tara este nevoita sa desfasoare o activitate de comert exterior.