Impactul Turismului asupra Economiei unor Tari

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest seminar prezinta Impactul Turismului asupra Economiei unor Tari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 41 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Turism

Extras din document

Conform studiilor realizate de Organizatia Mondiala a Turismului, efectele turismului pot fi grupate, in trei categorii:

- efecte asupra strategiei globale de dezvoltare a unei tari (zone) sau efecte globale

- efecte partiale asupra economiei nationale, respectiv asupra agentilor, sectoarelor, variabilelor si macrodimensiunilor fundamentale ale economiei

- efecte externe, in domeniul socio-cultural, fizic si cel al resurselor umane, cu rezultate economice indirecte

Impactul turismului asupra economiilor urmatoarelor tari :

SUA – Cele mai recente statistici publicate de Travel&Tourism Sattelite Accounting, indica faptul ca in anul 2007 americanii au cheltuit 870 mld US$ pe servicii turistice (cazare, transport, divertisment, mancare, servicii financiare) si pentru bunuri achizitionate in scopuri turistice pe piata interna si externa. Statele Unite devanseaza categoric, in clasamentul mondial cu privire la cheltuielile pentru turism si calatorii, pe ocupantele locurilor al doilea (Japonia) si al treilea (Germania). In ce priveste prognoza pentru 2017, SUA va cheltui pt turism si calatorii 1440mld US$.

Rezultatele bune inregistrate de industria turistica americana in 2007 se datoreaza si importantei acordate de institutiile statului american promovarii turismului prin nivelul cheltuielilor guvernamentale facute, de capitalul investit in infrastructura turistica si de incasarile obtinute din vanzarea bunurilor catre turisti (haine, combustibil, electronice, avioane, vapoare de croaziera, etc) totalizand 1.690 mld US$ (adica aproape un sfert din totalul cheltuielilor pentru turism si calatorii facute de tarile primitoare de turisti la nivel mondial in 2007).Importanta turismului in economia americana este ilustrata si de numarul mare de angajati in turism si activitatile conexe (15 mil) din totalul populatiei active (adica 10%).

Piata turistica americana este una dintre cele mai dinamice si mai imprevizibile, in acelasi timp, 10% din PIB fiind datorate industriei turistice.

Anticipez ca, in conditiile in care noi atacuri teroriste vor putea fi prevenite si economia americana nu va cunoaste perioade de recesiune severa, destinatiile europene inclusiv Romania vor ramane in topul preferintelor publicului american.

FRANTA – Piata turistica franceza nu a putut evita consecintele evenimentelor internationale :criza Liban-Israel, atentatele teroriste, totul pe un fond de conjunctura economica deprimanta. Anul 2006 a adus Frantei locul intai in clasamentul celor mai populare destinatii turistice din lume, dupa ce nu mai putin de 78 de milioane de turisti au ales sa viziteze tara, o cifra cu adevarat impresionanta chiar si pentru specialistii in domeniu (depasind chiar cei 60 de milioane de cetateni ai tarii). Dar si numarul celor care lucreaza intr-un fel sau altul in industria turistica franceza, de la hoteluri la localuri, este impresionant, aproximativ 3,4 milioane (13% din totalul populatiei angajate- depasind media UE), ceea ce demonstreaza importanta jucata de turism in economia franceza. Dar potrivit celor care au ajuns acolo acest numar de angajati face ca si serviciile sa fie de calitate. Si francezilor le place sa calatoreasca si sa faca turism, fapt ilustrat de cele 11% din totalul consumului alocate cheltuielilor cu serviciile turistice si bunurilor achizitionate in scopuri turistice.

SPANIA- este a doua cea mai populară ţară din punct de vedere turistic din lume, după Franţa, cu 60 de milioane de vizitatori pe an (in 2007), ceea ce a dus ca 20% din totalul incasarilor din export sa fie aduse de turistii straini intrati, 18% din totalul PIB sa fie incasate din turism si cu ajutorul celor 4 mil de angajati in industria turistica si conexa acesteia. Pentru a sustine aceste rezultate s-au investit in infrastructura, echipamente moderne, s.a. suma de 60 mld US$ in 2007.

ITALIA – Regiunea Mediteranei este cea mai solicitata destinatie turistica din lume. Se estimeaza ca numarul turistilor care vor vizita zona mediteraneana va creste de la 220 milioane la 350 milioane si asta in mai putin de 20 de ani (2020). Cele mai recente studii de piata au relevat ca turistul italian prefera sa-si petreaca vacantele in propria tara (peste 60% in populatie), cererea in 2007 de turism si calatorii totalizand 272 mld US$, pozitionandu-se dupa Germania si Franta. 116 mldUS$ au fost cheltuiti in 2007 pe calatorii si turism in interes personal pentru vacante in strainatate, 33,6 mldUS$ pentru calatorii de afaceri, ponderea turismului si calatoriilor pe economie in PIB fiind de 10%. Punctele de inters ale italienilor in Romania sunt: orasele medievale/Transilvania, manastirile pictate/aspectele culturale si religioase, Maramuresul, Bucurestiul, Delta Dunarii si litoralul.

GERMANIA – In cadrul UE germanii sunt poporul care calatoresc cel mai mult: 80% dintre germani au realizat cel putin o calatorie (pentru cel putin 4 nopti, luand in consideratie si turismul intern) ceea ce reprezinta cca 66 de milioane de turisti germani, in anul 2003. (sursa: Eurostat).

Cheltuielile turistilor germani au crescut constant in anii ’90 si au scazut neseminificativ in 2002 si 2003,iar in 2007 germanii vor investi 205 mld US$ in turism si calatorii. Germanii au cheltuit 53 mldUS$ pentru calatorii de afaceri in 2007. Cei care cheltuiesc cel mai mult in vacanta sunt cuplurile in care ambii parteneri lucreaza si care nu au copii, media UE de 11% la cheltuielile destinate turismului si calatoriilor personale din totalul bugetului individual sau familial fiind aceeasi si pentru Germania in 2007. Turistii germani sunt si cei mai cheltuitori din UE in ce privesc serviciile si bunurile turistice oferite de piata interna sau externa, cu 484 mldUS$ cheltuiti in 2007. Au si cel mai mare numar de angajati in industria turistica in 2007 (4 mil) din UE.

Dar sunt cu mult sub media UE (7,5%) la ponderea incasarilor din exportul turistic (4%) in totalul incasarilor din turism in 2007.

CHINA –China va deveni pana in 2020 cea de a patra mare sursa de turisti din lume. Tendinta generala de crestere a numarului de turisti chinezi este determinata de imbunatatirea standardului de viata al acestora, imbunatatire determinata de dezvoltarea economica si sociala din ultimii ani.

In anul 2007 participarea la PIB a incasarilor din calatorii si turism pe economie este de 12%, in masura in care forta de munca din economie in ce priveste industria turistica este de 72.5 mil si investitiile de capital in turism au crescut cu 16%. China e o tara cu potential urias din punct de vedere al exportului de turisti , in 2007 atingand doar 3% din totalul exportului chinez. Dar recenta inlesnire a deplasarilor peste hotare a cetatenilor acestei tari va sta la baza cresterii impresionante a fluxului de turisti si vizitatori dinspre China.

Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Turismului asupra Economiei unor Tari.doc